• Ingen

    lättöl = halvt glas vin???

    Jag läste i Mammapraktikan att ett glas vin innehåller 12 g alkohol och en lättöl innehåller 7g. Kan detta verkligen stämma eller har jag läst fel? Själv har jag iofs tillåtit mig själv ett halvt glas vin vid några tillfällen, så jag är inte så orolig för egen del, men jag vet många som inte skulle dricka vin, men som tar en lättöl till lunchen. Eller Herrljunga cider f.ö. Är det tryckfel i Mammapraktikan?

    OBS detta är INTE en diskussion om alkohol eller inte under graviditet. Sådana trådar finns det nog av den här förutan

  • Svar på tråden lättöl = halvt glas vin???
  • JsN

    folköl och lättöl är inte samma sak. Sen är det så att lättöl innehåller MAX x% alkohol

    I nästa steg får man titta på hur snabbt man förbränner alkohol. Har för mig att man förbränner 1 cl ren alkohol/timme

    1 lättöl innehåller ungefär 2 cl brännvin special (38%) är ungefär 0,75 cl ren alkohol

    -> Om man äter under 45 minuter och under den måltiden dricker 1 lättöl så har kroppen förbrännt alkoholen i samma fart som man konsumerat den...

  • Signatur

    Lite OT:
    När jag gick på gymnasiet fick vi räkna lite på promille etc. Det vi kom fram till var att det är omöjligt att dricka sig full på lättöl. Om man satte i sig sådana mängder så skulle man sitta på toa och kissa hela tiden och då skulle en del av alkoholen kissas ut och då behövde man dricka mer etc etc.

    Vet dock inte om detta var ett tillrättalags problem för att inte få oss små 15-åringar att försöka dricka oss fulla på lättöl....

  • Ingen

    Man ska inte tro allt man hittar på Internet... Men detta hittade jag på
    www.carlsberg.se/wbch3.exe

    "På etiketten för Kiviks herrgårds Cider står "Faktisk alkoholhalt 0.3 volymprocent". Detta är sju gånger mindre än alkoholhalten i lättöl och närmast försumbart. Det finns faktiskt mer alkohol i filmjölk! "

    Det säger ju inte att filmjölk innehåller mer än lättöl, bara att det innehåller mer än Herrgårdscider. Bra, för Herrgårdscider dricker jag.

  • Evispevis

    Hejsan! Vi gjorde samma uträkning när det gällde vatten i högstadiet. Det är omöjligt att dricka sig full men visst finns det alkohol i vatten.

  • Ingen

    JsN:
    Så om jag dricker ett halvt glas vin till min måltid som tar 45 minuter, så har jag förbränt alkoholen i vinet när jag ätit färdigt? Bra att veta.

  • Lara Croft

    Vem är det som är "så jävlar löjlig" att den jämför lättöl och filmjölk, Babette? Jag kan inte se att någon gör det i den här tråden, men det kanske var någon annanstans?

    Jag undrar eftersom jag har hört att det är ungefär samma halt som i lättöl. Jag har också hört att alkoholister som går på antabus inte kan äta filmjölk. Hoppas att någon kunnig person kan svara.

  • Heavenly Divine

    Verkar juh finnas alkohol i precis ALLTING!! så snart vågar man väl inte ens dricka vatten....det mesta bör nog tas med en nypa salt tror jag.

  • Sussie1975

    NEJ NEJ, lättöl kan du dricka flera st och får även köra bil på , så det kan man inte jämföra med tex, 2 cl sprit! Rätta mig om jag har fel, men det låter orimmligt tycker jag!!! Nykterister dricker tom. lättöl!

  • Ingen

    Divine:
    Det är ganska troligt att filmjöl innehåller halter av alkohol, och enligt länken jag citerade ovan innehåller det mer än vissa sorters cider. Och självklart är etanol etanol oavsett hur den framställts.
    Men det innehåller ju inte så mycket att man skulle vara rädd för att dricka filmjölk, eller för den delen Herrgårdscider. Man får ju göra en balanserad riskbedömning.

Svar på tråden lättöl = halvt glas vin???