• cecili­aa
    Äldre 12 Feb 12:44
    53399 visningar
    1380 svar
    1380
    53399

    Nu ställer jag till rabalder...

    I senaste numret av Vi Föräldrar fanns det artiklar om könsuppdelade kläder i butikerna och vice versa. En sjuk bild (som jag får hoppas att det var på skoj) en pojk i PRINSESSKJOL!!! Herregud ska det inte få synas att flickor är flickor och pojkar är pojkar. Ska pojkar ha kjol oxå på sig nu eller? Och flickor ha pojkkläder?
    NÄ vet ni vad, min dotter kommer aldrig ha pojkkläder på sig och får vi en pojk får han minsann inte gå runt i kjol! Rosa är och förblir en typisk flickfärg, MEN det kan va fint på pojkar att ex ha rosa tröja.
    Med detta vill jag säga att allt gått för långt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-02-12 12:53:55:
    Att barn klär ut sig på dagis är fullt normalt och så SKA de va. Men tänk de föräldrar som tycker det är OK att deras son går runt i kjol...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-02-28 12:45:00:
    Om det nu är så att många föräldrar mer än gärna skulle klä sin pojk i kjol/klänning i skolan/förskolan, varför gör ni inte det då? Vi ser ju aldrig killar i kjol. Tar ni på era pojkar trosor oxå? Eller flickorna kalsonger? Om ni nu vill ha det så "jämnställt" så kanske jag borde köpa kalsonger åt mig?

  • Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...
  • Aunt Molly
    Äldre 12 Feb 13:23

    Endag: heja dig! Strongt att kunna backa om man kommer på att man förhastade sig lite!

  • Äldre 12 Feb 13:23

    Einstein: Jag tror att även du har missförstått den poäng som de flesta föräldrar i den här tråden försöker föra fram...
    Det handlar inte om att tvinga flickor att se ut som pojkar, eller pojkar att se ut som flickor.
    Däremot handlar det om att ALLA barn ska kunna ha ALLA kläder utan att behöva få höra (från sina föräldrar t.ex.) att det är "fel" eller "sjukt".

    Om en flicka vill ha traktortröja så ska hon få ha det, och om en pojke vill ha rosa kjol så ska han få ha det.

    Jag föregår med gott exempel i och med att jag använder kjol ibland, byxor ibland, "tjejiga" färger ibland och andra färger annars. Jag visar mina barn att det går att ha ALLA sorters kläder och att det är helt okej.
    Mina barn (döttrar) har traktorkläder, rosa klänningar och allt möjligt däremellan.

  • cecili­aa
    Äldre 12 Feb 13:23

    bonanza: hade du pojktröjor som liten?

  • Äldre 12 Feb 13:24
    Tussetösen skrev 2007-02-12 13:15:49 följande:
    hmm... jag tycker att barnen ska få lov att ha på sig dom kläder dom trivs bäst i... om det nu e en prinsessekjol till min son så visst ska han få ha det...men HATAR dom föräldrar som låter barnen bära föräldrarnas åsikter..!!!
    Håller med!
    Man kan inte öppna en bok utan att lära någonting / Kina
  • Fastid­ious
    Äldre 12 Feb 13:25

    Alla föräldrar verkar tro att de medvetet påverkar sina barn så bra genom bra uppfostran mm.. men det är den undermedvetna påverkan som märks mest sen när de växt upp. Som kvinna har man mycket stort inflytande på pojkar och pappan och stort inflytande på flickor.. Det är INTE föräldern av samma kön som har det största inflytandet som många tror.

    Barn lär sig identitet och vem de är genom skillnad. DÄRFÖR är skillnad på pojk och flickkläder också så förkastligt. För att det inte bara lär dem för stunden utan för resten av livet!!

    Mitt kommande barn om det blir en dotter, kommer inte att vara enbart en prinsessa som ska sitta och vänta på att bli räddad av en prins.. Hon ska få lära sig precis som jag att om man vill så kan man göra det själv oavsett om man är tjej eller inte!!

  • Äldre 12 Feb 13:26

    TS: "Din egentliga syn på flickkläder har ju härmed genomskådats duktigt mkt. Då kunde du ju hellre valt blå traktorklänning!"

    Börjar argumenten ta slut eller? Eftersom du känner ett så starkt behov av att påpeka vad jag har på min presentationsbild alltså.
    Jag har klart och tydligt redogjort för min åsikt. Du fortsätter däremot att påpeka att det är "sjukt" om flickor har pojkkläder och tvärtom. Det vore intressant om du kunde förklara vad "sjukt" innebär i det fallet.

    Tror du att barn som har "fel" kläder BLIR sjuka, eller hur menar du?

  • arev76
    Äldre 12 Feb 13:26

    Härlig diskussion såhär på eftermiddagen!! Kul att se att detta engagerar.....Det handlar ju om att ge sitt barn de bästa förutsääningarna och inte begränsa!
    Nä, nu måste jag hämta sonen på förskolan....och han kommer självklart ha sin rosa hjälm med maskar på sig som vanligt när vi cyklar hem :)
    Kram Vera

  • Äldre 12 Feb 13:26

    ceciliaa - när jag var liten var det inte på långa vägar så här uppdelat som det är idag. Men ja, jag hade kläder i alla färger och med alla sorters mönster. Men det fanns ju inte en sån här uppdelning, med prinsessor på ena sorters kläderna, och dinosaurier på andra (lite grovhugget).

    Min mamma var intelligent nog att erbjuda mig allt från båda världar, även om de båda världarna inte var lika uppdelade då. Som tur var!


  • Sencha
    Äldre 12 Feb 13:27

    Einstein: Jag kräver inget av mitt barn. Jag ger honom möjligheter. Jag ser till att det finns vettiga kläder att välja på. Och i viss mån letar jag efter saker han sagt att han gärna vill ha när jag handlar. T.ex. vill han gärna ha kläder med blommor på, och det bejakar jag med glädje (jag är biolog, och han har väl ärvt mitt intresse? ). Det är alltså inte frågan om att tvinga.

    Som svar i övrigt: jag sminkar mig ytterst sällan. Jag har tidigare haft långt hår - nu har jag page. Sambon har långt hår. kostym, skjorta och slips har jag inte - men det är också väldigt sällan min sambo har det. Men nä, min sambo går inte klädd i kjol. Jag tror han tycker det är för opraktiskt. (Och jag har det nästan aldrig till vardags - för att jag tycker det är opraktiskt).

  • Mamma till Filipp­a
    Äldre 12 Feb 13:27

    skulle inte heller låta min pojk gå i kjol och klänning om ja hade haft nån de skulle han få köpa själv när han blev äldre om han ville... men bara för det behöver inte en tjej ha rosa eller en kille blått...

    min dotter använder både rosa och blåa kläder... men ifrån tjejavd...

    inte finns det väl någon här som handlar kläder på motsatt avd...
    ja skulle då aldrig köpa herrkläder till mig själv...!!

Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...