• cecili­aa
    Äldre 12 Feb 12:44
    53396 visningar
    1380 svar
    1380
    53396

    Nu ställer jag till rabalder...

    I senaste numret av Vi Föräldrar fanns det artiklar om könsuppdelade kläder i butikerna och vice versa. En sjuk bild (som jag får hoppas att det var på skoj) en pojk i PRINSESSKJOL!!! Herregud ska det inte få synas att flickor är flickor och pojkar är pojkar. Ska pojkar ha kjol oxå på sig nu eller? Och flickor ha pojkkläder?
    NÄ vet ni vad, min dotter kommer aldrig ha pojkkläder på sig och får vi en pojk får han minsann inte gå runt i kjol! Rosa är och förblir en typisk flickfärg, MEN det kan va fint på pojkar att ex ha rosa tröja.
    Med detta vill jag säga att allt gått för långt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-02-12 12:53:55:
    Att barn klär ut sig på dagis är fullt normalt och så SKA de va. Men tänk de föräldrar som tycker det är OK att deras son går runt i kjol...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-02-28 12:45:00:
    Om det nu är så att många föräldrar mer än gärna skulle klä sin pojk i kjol/klänning i skolan/förskolan, varför gör ni inte det då? Vi ser ju aldrig killar i kjol. Tar ni på era pojkar trosor oxå? Eller flickorna kalsonger? Om ni nu vill ha det så "jämnställt" så kanske jag borde köpa kalsonger åt mig?

  • Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...
  • Leeloo
    Äldre 12 Feb 13:02
    #32
    ceciliaa skrev 2007-02-12 12:59:33 följande:
    Leeloo Moderator ställer du frågan till mig eller vet du inte?
    Jag undrar vad du anser är skillnaden som gör att en pojke inte kan använda kjol men att en flicka kan det.
    ****Qui tacet consentire videtur****
  • cecili­aa
    Äldre 12 Feb 13:02
    #33

    einstein! Du måste vara en riktig einstein!

  • Evange­line72
    Äldre 12 Feb 13:02
    #34

    Håller med Ceciliaa helt och hållet!

  • AnneSo­phie
    Äldre 12 Feb 13:03
    #35

    Jag har en dröm om en barnklädesaffär där alla kläder är sköna, mjuka, bekväma, sitter löst, håller bra att leka i och i tvätt och där det helt saknas tryck och mönster. Enkla kläder för BARN helt enkelt.
    Kläderna skulle finnas i alla möjliga fina färger och det skulle inte finnas något (fula tryck/glitter/volanger) som pekade på att plaggen var avsedda för ett visst kön.

    Klart som fanken att jag, och många andra, blir grymt irriterade när kläderna delas upp efter kön. Det begränsar barnen ju.


    Om man väntar tillräckligt länge så får allt en mening.
  • jojja
    Äldre 12 Feb 13:03
    #36

    TS--> Definiera pojkkläder? Hu rlångt tillbaka i tiden tänker du gå? FÖr du vet väl att byxor är typiska kill-kläder, och då antar jag att din tjej inte får ha sådana på sig heller. Är det bara långa ylleklänningar som gäller för er del eller?

  • R Mutt
    Äldre 12 Feb 13:03
    #37

    Snacka om att sakna historisk överblick...vadå "gått för långt" liksom?

    När jag o syrran var små på 70/80 talet hade de flesta småbarn ganska neutrala kläder till vardags. På foton från dagis har både flickor och pojkar pop-randiga långkalsonger eller "kalasbyxor" (tjocka strumpbyxor som noppade lite), manchesterhängslebyxor med dragkedja fram och divertse t-shirts till det.

    Jämfört med när vi var små är dagens barnkläder MYCKET mer könsuppdelade. Så åt vilket håll är det det "gått" åt egentligen???

  • Äldre 12 Feb 13:03
    #38

    Tänkte på det, undra hur personalen på dagis skulle reagera om man kom dit med en son på några år som hade rosa kjol?
    Eh dom kanske skulle tycka det var helt normalt, och sött .. inte vet jag.


    Ett, tu tre,,,,,,Hopp!!
  • cecili­aa
    Äldre 12 Feb 13:03
    #39

    En flicka med traktortröja???? Nej inte i detta hus.

  • Äldre 12 Feb 13:03
    #40

    TS: "Jag stör mig på att föräldrar idag tycker allt ska va så neutralt! Att det inte ska få finnas typiska pojk resp flickkläder"

    Fast nu tror jag att du kanske har missuppfattat det väldigt många tycker...
    För mig (och för en hiskelig massa andra människor), handlar det inte om att det ska vara neutralt = könlöst & tråkigt, utan om att alla barn ska KUNNA ha alla olika sorters kläder utan att det ska innebära en värdering av dem som människor.

    För så är det ju nu. Ser du ett litet barn med keps och Spindelmannentröja så tänker du garanterat första att det är en pojke, av ren vana innan du ser efter ordentligt. Ser du samma barn i rosa klänning så tänker du garanterat att det är en flicka.
    Varför SKA det finnas särskilda pojkkläder och särskilda flickkläder? Varför SKA flickkläder vara tajtare och visa mer av kroppen redan från storlek 80?

    Är vi verkligen så korkade i allmänhet att kläderna är vårt enda sätt att skilja på pojkar och flickor?
    I så fall kanske det är dags att vi inser att problemet sitter hos oss vuxna, och inte hos barnen. För det går ju inte att påstå att det är schysst mot lilla Ebba 3 år som vill ha Spindelmannenkläder: "Nej du Ebba, de där kläderna är för pojkar, sånt kan inte du ha för det är sjukt"

    Stackars stackars barn som får växa upp i en värld där vuxna är SÅ korkade som vi tydligen är.

  • capyba­ra
    Äldre 12 Feb 13:04
    #41

    "Men pojkar ska inte ha kjol i vardagen!"

    Nähä? Varför? För att du tycker det ser "sjukt" ut?

Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...