Forum Förlossningsrädsla - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • vad är perineal skydd

  Tis 13 mar 2007 22:43 Läst 10244 gånger Totalt 5 svar
  Tis 13 mar 2007 22:43

  någon som kan förklara det för mig?

 • Tis 13 mar 2007 22:44 #1

  Det är när BM håller emot vid mellangården när man krystar för att man ska spricka mindre.

 • AnneSo­phie
  Visa endast
  Tis 13 mar 2007 22:49 #2

  En bra länk om perinealskydd som jag hade i favoriterna.
  http://portal.omv.lu.se/publicfiles/samarbetsorgan/nordejordemodern/studentrapporter/MariaochCathrine.pdf


  'En person kan låta trevliga över Internet men kan vara alles extrem i värkliga livet.'
 • Tis 13 mar 2007 22:53 #3

  okej, hjälper det mycket?

 • AnneSo­phie
  Visa endast
  Tis 13 mar 2007 23:11 #4

  Svårt att säga generellt. Det finns en rad faktorer (står om dessa i pdf-länken bla) som påverkar risken att få sfinkterrupturer.

   

  Det är viktigt att barnmorskan känner till riskfaktorerna för uppkomst av perineala bristningar och vad konsekvenserna blir samt vilka åtgärder som bör göras för att undvika detta. (BM måste med andra ord veta hur man bäst hjälper till) 
  Många riskfaktorer påverkar varandra t ex. om kvinnan är förstföderska och barnet är stort kan detta leda till ett förlängt krystskede samt behov av värkstimulerande dropp. Detta kan tillsammans ge en ökad risk för skador på perineum pga att förlossningen forceras.  'En person kan låta trevliga över Internet men kan vara alles extrem i värkliga livet.'
 • Lady Bling
  Visa endast
  Ons 14 mar 2007 00:31 #5

  Har jobbat på förlossningen, och jag upplevde att det ofta hjälper när BM använder perinealskydd. Barnmorskan håller antingen emot med handen mot mellangården när barnets huvud börjar synas eller ibland även med en handduk som är indränkt i varmt vatten. Mellangården mjukas då upp och mamman spricker inte lika lätt, och barnet föds inte för snabbt, så att mamman hinner tänjas ut i underlivet. Som AnneSophie skriver finns det ju flera olika faktorer som spelar in i om man spricker mycket eller inte, men jag skulle absolut rekommendera dig att låta barnmorskan göra allt hon kan för att du ska spricka så lite som möjligt. Det är även viktigt att inte krysta när barnmorskan ber dig vänta, och att inte krysta när du inte har en krystvärk. Vävnaderna måste få tid att tänjas ut för att inte spricka eller i alla fall för att minska risken att spricka.

FRÅGA BARNMORSKAN

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll