Inlägg från: Malounis |Visa alla inlägg
  • Malounis

    Blivande USKor kämpar vidare - part III

    Är inne i denna tråd ibland då jag sökt omvårdnadsutb till hösten och det är intressant att höra hur det är att gå den

    Det verkar som att de flesta av er läser 3 terminer.
    Den utbildning jag är på 2 terminer, om man läser heltid.

    Är det några av er som går en arbetsmarknadsutb och alltså får aktivitetsstöd?
    Själv kommer jag tvingas ta lån. Är ok, då det "bara" blir 60000. Ca tre terminer kommer jag att läsa då jag har sjukersättning och då inte får läsa fortare än i 75% takt. Kan bli kortare tid om jag får räkna bort datorkunskapen och psykologin då jag redan läst dessa ämnen. 

    De ämnen som ingår i den utbildning jag sökt är:

    Arbetsmiljö och säkerhet
    Etik och livsfrågor
    Medicinsk grundkurs
    Hemsjukvård
    Vård och omsorgsarbete
    Människan socialt och kulturellt
    Psykologi A
    Omvårdnad
    Datorkunskap

  • Malounis

    Jag undrar en sak:

    Ni som läser på distans med studiemedel. FÅ man det även under sommaren om man pluggar då? (kanske en dum fråga, jag menar pluggar man så borde man ju få studiemedel liksom ).

    Har ett papper från facket att fylla i för att få sänkt fackavgift under tiden jag kommer att studera i höst/vår. Där ska man fylla i hur länge man vill ha lånet (ett år i taget). Exakta datum vill dom ha. OK, jag vet när jag börjar. Men iom att jag ska läsa på distans och studierna läggs upp individuellt så vet jag ju inte exakta datumet när jag slutar plugga nästa termin. Så hur gör jag då?
    Nån som varit/är i liknande sits?

  • Malounis

    Skrev "hur länge man vill ha lånet". Så menade jag inte (hade csn i tankarna ). Jag menade såklart att facket vill veta hur länge jag kommer att studera!  Dom har ju inget med csn-lånet att göra

  • Malounis
    Peand skrev 2007-07-02 21:17:21 följande:
    Malounis - jag antar att man får det. "Normalt" kommer väl sista csn i slutet av maj men jag fick mitt sista nu i slutet av juni då jag hade 30/6 som slutdatum för denna termin. Och även de som läser på högskola kan ju gå somma skola och får csn så det borde vara ett JA.Ang det till facket så skriv den vecka du tror att du kommer vara klar. Det är ju omöjligt att säga idag men ta iallafall så länge som du har sökt CSN.Får man fråga om det är fackavgiften eller a-kassan du får sänkt? För a-kassan får vi väl ingen säkning på???
    Så här står det i pappret som jag ska fylla i:

    Studerande handelsmedlemmar som är med i akassan betalar en avgift på 95 kronor och den förhöjda finansieringsavgiften på 251 kronor per månad. 

    Fast detta gäller högskolestudier. Och undersköterskeutb är väl en gymnasial utbildning? När det gäller sådan så står det att man befrias helt från medlemsavgiften. Fast det står samtidigt att detta gäller om man saknar inkomst. Men jag ska ju ta lån så helt utan inkomst är jag ju inte. Eller det kanske inte räknas som sådan?
    På pappret ska man antingen kryssa i att man studerar på gymnasiet och saknar inkomst eller så att man studerar på högskola och då bifoga intyg från csn.
    Så hur ska jag fylla i är nästa fråga. Jag kommer ju att studera på gymnasienivå men samtidigt ska jag ju ta lån från csn. Ringde och frågade men hon jag pratade med visste inte heller. Hon sa att jag fick lov att skriva en liten förklaring exakt vad det är jag ska studera och hur!!!
Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III