• lishe

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    En bekant som är ögonläkare berättade för mig att han undviker lightdrycker helt eftersom all pågående forskning visar att den typen av sötningsmedel (aspartam) kan ha en omfattande skadlig effekt på hjärnan. Jag inser att jag inte har några starkare belägg för det påståendet och kan inte styrka det med publicerad forskning heller. Själv mår jag illa och får huvudvärk av lightdrycker och undviker det därför.

  • lishe
    Dr Cox skrev 2007-04-24 17:52:43 följande:
    man får ju passa sig sen när man själv är läkare, alla dumheter som jag kommer dragandes med kommer bli citerade på FL Bäst att hålla tyst!
    Jag vet inte om det var en spydighet som svar på mitt inlägg (eller så är jag ovanligt känslig). Jag säger att jag inte kan stödja det "min ögonläkare" påstår med någon publicerad forskning och jag håller definitivt med om att en läkare inte automatiskt sitter inne på all kunskap om människokroppen och hur den fungerar i relation till omgivningen. Det är ju därför forskning bedrivs och dessutom är ju läkare av olika åsikt och forskningen ibland motsägelsefull. Samtidigt måste jag nog erkänna att jag lyssnar mer till en läkare än en rörmokare eller bilmekaniker när det gäller den här typen av frågor eftersom en läkare i all fall borde vara liiiite mer insatt i ämnet.
  • lishe
    Dr Cox skrev 2007-04-24 18:13:31 följande:
    Lishe, du är bara ovanligt känslig Jag menade inte att vara spydig mot dig i synnerhet utan jag ironiserade mest över allt dumt som jag själv säger ibland (ofta) och att det faktiskt är vanligt förekommande att folk refererar till den och den läkaren i alla möjliga sammanhang. Alltså får jag vakta min tunga. Sen, alltså. Än så länge får jag säga dumma saker. Så, no hard feelings!
    ok
  • lishe

    Ni som har koll på det här, varför är xylitol bra för tänderna?

  • lishe

    Jag påstår mig inte ha någon vidare kunskap i ämnet men i JessicaåIdas inlägg tycker jag ändå att sukralos påverkan på kroppen tas upp.

    "Utsöndring med urin visar att en del sukralos tas upp till blodet och sprids i kroppen. Kloratomerna gör ämnet alkylerande, dvs reaktivt gentemot viktiga biologiska molekyler. Alkylerande ämnen är ofta allergena och genotoxiska."

    Fundersam

  • lishe
    Cullinan skrev 2007-05-01 18:12:11 följande:
    Ni får hemskt gärna bläddra bakåt i tråden innan ni frågar något, så jag slipper upprepa samma saker gång på gång. Tack!
    Du kanske kan lägga ut svaren på de frågor du besvarar ofta i en tilläggskommentar? Det tar tid att bläddra i alla trådar man intresserar sig för. Då skulle man inte göra annat än att sitta här
  • lishe

    Mallan76 : "En viss nedbrytning av cellulosa (en typ a kostfiber) sker faktiskt i tjocktarmen, med hjälp av bakteriella enzymer. "

    Jag ger mig inte in i diskussionen här eftersom jag inte har tillräckligt på fötterna. Dock följer jag den med intresse.  Måste bara kommentera ovanstående och ställa frågor. Jag minns att vi fick lära oss på biologin i gymnasiet (en del minns jag trots allt ) att kor t ex har de där enzymerna som behövs för att bryta ner cellulosa och tillgodogöra sig "sockret" i det men att människans matsmältningsmekanismer saknar samma förmåga. Därför kan inte människor överleva på gräs Hur stämmer detta? Då är det alltså så ändå att vi kan bryta ner cellulosa till viss del?

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!