Inlägg från: Mallan76 |Visa alla inlägg
  • Mallan76

    När jag skrev att kolhydrater = socker så menade jag att ALLA kolhydrater är uppbyggda av en eller flera sockerarter. Det finns 


    1.monosackarider
    2. disackarider
    3. polysackarider.
    1.Monosackarid. Exempel:glukos, fruktos och galaktos. En monosackarid är uppbyggd av EN sockermolekyl
    2. Disackarid. Exempel: sackaros, det vi i dagligt tal kallar socker. Även maltos och laktos (mjölksocker) är en disackarid. En disackarid är uppbyggd av TVÅ sockermolekyler. Sackaros bildas genom kondensation av en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl.
    3. Polysackarid. Exempel: stärkelse, glykogen, cellulosa. Dessa kolhydrater är uppbyggda av FLERA sockermolekyler. Glukosmolekylerna har kondenserats och lagrats som polysackarider i cellerna. 
    För att kolhydraterna ska kunna absorberas måste de brytas ned till sina grundenheter, dvs monosackarider. Spjälkning av kolhydreter sker både i munhåla, magsäck och tarm.
    Glykogen lagras i levern kan omvandlas till glukos när blodsockret sjunker i kroppen. Likaså kan glukos omvandlas till glykogen till när blodsockret höjs. Omvandlingen sker alltså från monosackarider till disackarider och vice versa. 
    Så hoppas ni förstår nu varför jag menade att alla kolhydrater till syvende och sist består av sockerarter.
  • Mallan76

    Nej...du måste ha missupfattat det här!


    Kostfibrer är en polysackarid.
    Stärkelse är också en polysackarid. Fråga vilken biolog som helst.
  • Mallan76

    Tror du på mej nu då?


    6.4.4 Kostfibrer – till nytta trots allt 



     


    En definition av kostfiber är ”den del av födan som utgörs av växternas cellväggar och inte 


    bryts ner av mag- och tarmkanalens enzymer”.19 Eftersom fibrer inte kan brytas ned kan de 


    inte heller tas upp av kroppen och användas som energi. En av de mest förekommande 


    kostfibrerna är cellulosa. Cellulosa är en polysackarid med bindningar mellan 


    glukosenheterna som gör att själva molekylen är linjär. De linjära cellulosamolekylerna lägger 


    sig intill varandra och bildar fibrer. Cellulosa förekommer enbart hos växter där den utgör den 


    huvudsakliga byggstenen i växternas celler.20 


     


    Man skulle kunna tro att det inte är någon större nytta med kostfibrer eftersom de ändå inte 


    går att bryta ned, men inget kunde vara mer fel. Ett högt fiberintag minskar risken för att man 


    skall drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar, övervikt och mag-/tarmbesvär. 


    Det finns två typer av fibrer, en typ som är löslig i vatten och en som inte är det. Den typ av 


    fibrer som är vattenlöslig är den som har störst positiv effekt på hälsan. 21 


     


     


    Källa: www.ts.mah.se/utbild/Nt7010/Projekt-ht02/Arbeten/Glykemiskt_Index.pdf

  • Mallan76

    Svar till Danstina (inlägg 475)


    Håller med dej. Du har helt rätt. Kostfiber bryts inte ned i tunntarmen. 
    Likväl är det ändå uppbyggt av flera sockerarter, dvs polysackarider. Nu talar jag alltså på molekylnivå... Cellulosa består av raka kedjor av glukosmolekyler. Kedjorna är sammanbundna till fibrer som bildar solida nätverk. 
    Så jo... kostfiber består alltså av sockerarter.
    Sedan måste jag även tillägga att "kostfiber" är inte bara EN typ av kolhydrat, det är ett samlingsnamn för flera fibertyper, t.ex. cellulosa, pektin och lignin.
    MEN! En viss nedbrytning av cellulosa (en typ a kostfiber) sker faktiskt i tjocktarmen, med hjälp av bakteriella enzymer. 
    Facts are facts. Vatten består av H2o och cellulosa (kostfiber) av flera sockerarter, tätt sammankopplade. Okej?
    Svar på ditt inlägg nr 471:
    Ja, jag anser att den fakta jag lärt mej är den "rätta", då jag antar att de proffesorer som skrivit den bok jag hämtat denna fakta ifrån inte ljuger Kan tillägga att det är litteratur som används inom olika högskoleutbildningar.  
    Källa: Människans fysiologi Författare: Egil Haug /Olav Sand 
    (TS, förlåt om vi kom från ämnet lite... )
  • Mallan76

    lishe -det stämmer, man kan bryta ned cellulosa till viss del, om man ska gå enligt läroboken "Människans fysiologi" av Haug. Har också läst att djur kan tillgodogöra sig sockerarterna i kostfiber bättre än människor.


    danstina -vet inte vad jag ska säga mer. Uppenbarligen tror du inte alls på vad vetenskapen säger. Bara för att kostfiber (nästan) inte ger någon energi, betyder det väl inte att dess molekylkedja inte är uppbyggd av sockerarter?
    Jag vet inte om det kanske är så att vi talar olika språk. Vad menar du när du skriver "socker?" Jag försöker förstå hur du tänker här. Om du menar det vi vanligt tal kallar socker, dvs "sackaros" så förstår jag vad du menar. Kostfiber innehåller inte sackaros. Där är jag med dej. 
    Men alltså; socker är ju så mycket mer än bara sackaros! 
    Jag talar alltså om sockerARTER. Alltså sockrets mindre beståndsdelar.
    Har du läst kemi och biologi? Tänker att det kanske är svårt att tillgodogöra sig fakta om sockerarter om man inte är insatt inom molekyllära...
    Så...once and for all:
    Flera sockermolekyler i en kedja kallas polysackarid. Ett exempel på polysackarid är celluosa. Cellulosa är ett exempel på kostfiber. Kom ihåg detta!!
    Nu hoppas jag att jag slipper förklara detta mer.
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!