Sötningsmedel är INTE farligt!
Kolhydrater = socker
Kolhydrater = socker
När jag skrev att kolhydrater = socker så menade jag att ALLA kolhydrater är uppbyggda av en eller flera sockerarter. Det finns
Nej...du måste ha missupfattat det här!
Jag tänker inte argumtera huruvida kostfiber består av sockerarter eller ej, eftersom fakta är fakta.
Tror du på mej nu då?
6.4.4 Kostfibrer – till nytta trots allt
En definition av kostfiber är ”den del av födan som utgörs av växternas cellväggar och inte
bryts ner av mag- och tarmkanalens enzymer”.19 Eftersom fibrer inte kan brytas ned kan de
inte heller tas upp av kroppen och användas som energi. En av de mest förekommande
kostfibrerna är cellulosa. Cellulosa är en polysackarid med bindningar mellan
glukosenheterna som gör att själva molekylen är linjär. De linjära cellulosamolekylerna lägger
sig intill varandra och bildar fibrer. Cellulosa förekommer enbart hos växter där den utgör den
huvudsakliga byggstenen i växternas celler.20
Man skulle kunna tro att det inte är någon större nytta med kostfibrer eftersom de ändå inte
går att bryta ned, men inget kunde vara mer fel. Ett högt fiberintag minskar risken för att man
skall drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar, övervikt och mag-/tarmbesvär.
Det finns två typer av fibrer, en typ som är löslig i vatten och en som inte är det. Den typ av
fibrer som är vattenlöslig är den som har störst positiv effekt på hälsan. 21
Källa: www.ts.mah.se/utbild/Nt7010/Projekt-ht02/Arbeten/Glykemiskt_Index.pdf
Svar till Danstina (inlägg 475)
lishe -det stämmer, man kan bryta ned cellulosa till viss del, om man ska gå enligt läroboken "Människans fysiologi" av Haug. Har också läst att djur kan tillgodogöra sig sockerarterna i kostfiber bättre än människor.