• Cullin­an
    Äldre 24 Apr 10:52
    31124 visningar
    499 svar
    499
    31124

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Millim­ina
    Äldre 24 Apr 13:43
    #91

    Går inte att säga att något är helt ofarligt. Går inte att säga att mjöl är helt ofarligt. Snarare så är det så att ALLT giftigt.

    Erkänd forskning kommer heller aldrig säga att : vi är helt säkra, detta och detta är h e l t ofarligt. Det är oftast skillnaden mellan kvasivetenskap och riktig vetenskap...igenkänningsmärket sas.

  • Äldre 24 Apr 13:44
    #92

    Sen handlar det ju inte bara om vad jag äter utan om vad jag kunde ha ätit istället?

    Om man byter ut sin liter Funlight mot lite glas mjölk och resten vatten så tror inte jag att man går back på affären näringsmässigt eller hälsomässigt i alla fall.

    Om jag istället för 200 g broccoli äter några sega råttor så blir det också en helt annan effekt än om man bara ser till godisintaget i sig.

    Men men, nu börjar jag bli OT...

  • Cullin­an
    Äldre 24 Apr 13:45
    #93
    Millimina skrev 2007-04-24 13:43:43 följande:
    Erkänd forskning kommer heller aldrig säga att : vi är helt säkra, detta och detta är h e l t ofarligt. Det är oftast skillnaden mellan kvasivetenskap och riktig vetenskap...igenkänningsmärket sas.
    Jag anser Livsmedelsverket tillhöra kategorin "riktig vetenskap".

    När dom säger att om du håller dig inom nivå x, så är det helt ofarligt, så har jag ingen anledning att misstro deras kompetens.
  • presen­s konjun­ktiv
    Äldre 24 Apr 13:46
    #94
    Millimina skrev 2007-04-24 13:37:05 följande:
    Är det en ren slump att viktuppgången nationellt startade ungefär samtidigt som lightprodukterna kom? Vad är hönan och vad är ägget liksom?
    Är det en ren slump att den mentala ohälsan steg brant när teven introducerades på marknaden? Där finns inget orsakssamband över huvud taget, enbart ett tidssamband.
    Den som säger att man inte kan köpa kärlek, kan aldrig ha hört talas om hundvalpar.
  • Cullin­an
    Äldre 24 Apr 13:47
    #95
    Themis skrev 2007-04-24 13:44:56 följande:
    Sen handlar det ju inte bara om vad jag äter utan om vad jag kunde ha ätit istället?
    Ja, och då talar vi helt plötsligt inte alls om sötningsmedlens påstådda farlighet längre, utan som sagt om karaktär.
    Kan vi lämna det ämnet ellet starta en annan tråd om det? Tack.
  • Äldre 24 Apr 13:47
    #96
    SystraMi skrev 2007-04-24 12:27:37 följande:
    Förresten, på tal om kommentarer, läste faktiskt i en vett och ettikett-artikel att det är ngt av det oförskämdaste man kan göra att kommentera vad/hur/hur mycket någon annan äter och dricker.
    Ska genast köpa en bunt vett o ettikett böcker och dela ut till ohyfsade människor i min omgivning.
  • ming
    Äldre 24 Apr 13:48
    #97

    Men sötningsmedel lurar ju kroppen att tro att man intar socker, och producerar därmed insulin och reagerar på samma vis som om man hade ätit vanligt socker.
    Dessutom, tack vare reaktionen, fortätter ju sötsuget precis som vanligt, och man blir lätt hungrigare och mer godissugen och kanske småäter oftare och går därmed eventuellt upp i vikt.

  • Äldre 24 Apr 13:49
    #98

    Man är inte dum i huvudet för att man t ex dricker lighläsk. Givetvis vet man att det bästa vore att inte dricka läsk alls. Men hey, vem katten äter och dricker bara det bästa hela tiden? Vem katten äter enbart sånt som är nyttigt? Inte många...  De flesta av oss äter en del saker som inte är nyttiga. Det är mänskligt och helt OK. I rimliga mängder. Dessutom kan en sak vara nyttig ur vissa aspekter men onyttig ur vissa. Varken socker eller sötningsmedel är dock _nyttigt_ på nåt endaste sätt. Kroppen behöver varken vitt socker eller sötningsmedel. Ur den aspekten är båda lika illa.

    Varför man sedan väljer det ena eller det andra, om man nu inte avstår från båda, beror på många olika saker. Men såvida man inte har diebetes, ibland inte ens då, så kommer dumförklaringarna som ett brev på posten ifall man väljer sötningsmedlet. Det är OK att äta och dricka andra icke-nyttiga saker, men absolut inte sötningsmedel. usch och fy, där är det laddat så in i bomben.


  • Ninna1­977
    Äldre 24 Apr 13:49
    #99

    Cullinan: Tror att du precis bet dig själv i svansen... Som du säger allt i rimliga mängder tror du är ok... Du nämnde i TS att det fanns gränsvärden på dagligt intag för sötningsmedel i dina referenser. Sen säger du att rimliga mängder av socker är ok. Varför är det bättre att hetsäta sötningsmedel? Det fanns ju ett gränsvärde där också!

    Vet bara att jag försöker att undvika sötningsmedel speciellt sukralos på grund av dess kemiska sammansättning och hellre äter lite socker. Men! Man får passa sig så man inte frossar i socker (precis som allt annat gott...)

  • Äldre 24 Apr 13:51
    ming skrev 2007-04-24 13:48:59 följande:
    Men sötningsmedel lurar ju kroppen att tro att man intar socker, och producerar därmed insulin och reagerar på samma vis som om man hade ätit vanligt socker.Dessutom, tack vare reaktionen, fortätter ju sötsuget precis som vanligt, och man blir lätt hungrigare och mer godissugen och kanske småäter oftare och går därmed eventuellt upp i vikt.
    Du generaliserar, men långt ifrån alla får sötsug av sötningsmedel. Och långt ifrån alla får en insulinstegring heller, insulinstegring som kan minska fettförbränningen..
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!