• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Ninna1977

    Cullinan: Ok! Kanske kan bli en spännande ny tråd en annan dag

  • Cullinan

    Millimina - Jag föreslår att du går in på Livsmedelsverkets hemsida och läser lite där, så kommer mycket att klarna.

  • Millimina

    Då kanske man ska starta en tråd som heter : Vad är kunskap/vetskap?

    Jag håller helt med om att det troligen inte är direkt farligt. Men inte med om att man kan säga att det är O-farligt.

  • Millimina

    Är det någon annan här som verkligen h a r sysslat med forskning?

  • Themis

    Cullinan: Gränsvärdet för t ex aspartam är satt per kilo kroppsvikt.

    Aspartamgränsen för en 2-åring överskrids vid 7 dl Funlightsaft, läste jag nånstans. Känns det bra då att ge det till sitt barn?

    Varför ska jag dra på mig den helt onödiga potentiella risken när det finns så mycket annat man kan dricka, som kanske dessutom innehåller en och annaa vitamin och inte bara äckliga färgämnen som man kan bli allergisk mot.

  • Ninna1977

    Millamina: Inte jag... Men jag efterfrågar källgranskning o att man inte litar bara på en kunskapskälla för att sedan skriva "så ÄR det". Man måste ju alltid använda sin egen förmåga att skapa en åsikt i en fråga o inte lita blint på någon annan som så många verkar göra...

  • Cullinan

    Om man inte ser Livsmedelsverket som en seriös källa så bör man nog stanna upp och tänka efter lite.

  • Millimina

    Om sötningsmedel INTE är farligt, varför säger då livsmedelsverket såhär på frågan om små barn kan äta sötningsmedel?

    "Under senare år har flera rapporter påstått att aspartam är farligt. Nya utvärderingar inom EU visar att detta är ett säkert sötningsmedel. För små barn finns dock ingen anledning att använda produkter med aspartam eller andra sötningsmedel. Det är bättre att inte vänja barnen vid att till exempel drycker ska vara söta."

    Observera att jag fortfarande inte argumenterar f ö r att sötningsmedel är f a r l i g t, utan för att man i n t e kan säga att det är helt ofarligt

    Ninna1977, precis. Man bör nog inte skriva att saker ÄR, eller INTE ÄR.

  • Themis

    Millimina: Jo, jag är avhoppad forskarstuderande i biokemi om nån undrar, men vad gäller att värdera livsmedelsverkets summeringar av internationell forsknings så är det nog ingen lätt uppgift.

    Det räcker ju att gå till Danmark för att hitta helt andra bedömningar t ex vad gäller folsyraintag, och i USA skulle de tycka att den svenska bedömningen av riskerna med GBS (grupp B streptokocker) under graviditet är helt vansinnig.

    Vem ska man tro på tro på tro på...?

  • Cullinan

    Bimsan -

    Är det bra att ge saft till 2-åringar överhuvudtaget?

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!