• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Cullinan
    danstina skrev 2007-04-26 22:36:12 följande:
    DET påståendet skulle jag gärna få bevisat! Har du (Suskiv) någon källa kanske?
    Låt mg gissa att källan är den OERHÖRT seriösa sajten www.konsumentsamverkan.se

  • Moxie
    Cullinan skrev 2007-04-26 21:49:26 följande:
    Moxie -Ofta tillsätts inte den maximalt tillåtna mängden sötningsmedel, eftersom den bästa smaken och sötningseffekten uppnås vid en lägre halt.
    Ja, naturligtvis, men det förändrar ju inte min poäng: ADI är satt efter de risker man känner till. Ju komplexare ämnen, desto större risk att ämnet har effekter man inte räknat med eller lyckats testa för. Alltså är det rationellt att vara mer tveksamt till mer komplexa kemikalier.
  • Cullinan

    OT men ok...

    Angående margarinet så rekommenderar ju Livsmedelsverket INTE margarin och annat fast mättat fett, utan de förespråkar flytande omättat fett som majs och rapsolja.

    Så varför skulle dom då köpa en margarinförespråkare?

  • MaNiMi

    Alltså jag bryr mig inte om risker hit och dit, däremot tycker jag många konstgjort sötade saker smakar för sött och min mage pallar inte heller med det.
    Kidsen har vid ett antal tillfällen köpt sånt sockerfritt godis och det har slutat på samma sätt varje gång..de har blivit jättekass i magen..
    Jag tror för egen del att det är bättre att ha en sund kosthållning, hålla nere på sockret så gott det går, men unna sig godsaker ibland och då med vanligt socker i!

    Sen är det upp till var och en att göra som de vill
    men jag undrar om man verkligen har hela bilden klar för sig vad det har för effekter på lång sikt med sötningsmedlen..

    För många år sedan så var inte rökning så farligt, speciellt inte om man rökte light..å där har vi ju lärt oss ett och annat vartefter.

  • Cullinan

    Moxie - Personligen känner jag mig helt trygg i Livsmedelsverkets rekommendationer och forskning som pågått i 20-25 år. Vi sätter säkert i oss väsentligt mer komplexa ämnen än sötningsmedel i vår vardag.

  • Sing Star

    Cullinan: Livsmedelsverket rekommenderar margarin före smör när det gäller mättat fett. Smör innehåller nämligen transfetter som har visat sig inte är så bra för kolesterolet. En tredjedel av allt fett vi äter bör komma från mättat fett.

    "I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. En enkel tumregel är därför att välja mjukt fett istället för hårt. Byt smöret mot lättmargarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat, om du vill äta hälsosamt!"

    http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14546&epslanguage=SV


    ღ ♥ ღ JOHANNA i mitt hjärta ღ ♥ ღ
  • Moxie

    Så bra för dig. Personligen är jag helt trygg i min förmåga att kunna avgöra att det smakar skit med aspartam och då spelar det mindre roll - Att det säkert inte är farligt gör ju inte att jag vill välja något som smakar illa.

    I övrigt vill jag bara peka på principen, och att det inte är orimligt att kräva mer forskning om komplexa än om enkla ämnen.

  • Cullinan

    Minimia -

    Dags för upprepningar igen märker jag:

    Man har inom Livsmedelsverket och det verk dom samarbetar med studerat sötningsmedels effekter i 20-25 år, utan att kunna påvisa något negativt. Så det är inget nytt det här med sötningsmedel, de är väl dokumenterade.

    Angående att man blir dålig i magen av xylitol (björksocker) och sorbitol som ofta finns i sockerfritt godis och tuggummi är för att dessa sötningsmedel absorberas långsamt, vilket leder till att vatten hålls kvar i tarmen. Då kan magen flippa ut, men det är helt ofarligt. Vatten, vatten, bara vanligt vatten!

    Allt är ofarligt i rimliga mängder, vare sig det gäller socker eller sötningsmedel. Sen att det inte smakar gott är ju relativt, och har inget med skadlighet att göra.

  • Cullinan

    Johanna - Aha, är helt lost gällande fetter. Men att Livsmedelsverket skulle ägna sig åt att köpa experter låter ju som något taget ur en Bondfilm.
    Troligt att det statliga Livsmedelsverket skulle ägna sig åt sådana risktaganden för lite schmöööör...

  • Cullinan

    Ja som sagt, gällande smaken är smaken som röven - klöven.

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!