• Cullin­an
    Äldre 24 Apr 10:52
    31101 visningar
    499 svar
    499
    31101

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Cullin­an
    Äldre 26 Apr 23:31

    Nu ska jag ner i snarkofagen.

    Ciao!

  • Moxie
    Äldre 26 Apr 23:32

    Det man ska göra med fetterna är väl att väga transfetterna mot de rester av kemikalier som blir kvar vid härdningen av margarinet. Men lättmargarin brukar ju vara rätt slabbigt, så...

  • Äldre 26 Apr 23:48

    Tycker man att livsmedel sötat med sötningsmedel smakar illa så behöver man ju inte äta dem. Att aspartam m fl skulle smaka skit är ingen universell sanning.

  • Suskiv
    Äldre 27 Apr 00:10

    trasfetter är skadliga och ingår i härdade fetter dvs vegetabiliskt fett som gjort hårt dvs maragrin. Smör ä hårt i rums tem naturligt och innehåller inte skadliga trasfetter. Smör innehåller mättat fett som enligt slv är skadligt, men de kan inte hänvisa till en enda evidesnbaserad forsking om det mättade fettets skadlighet.

    Nej källan om att slv fettexpert (kolesterolexpert mer bestämt) proffessor Bengt Wessbys proffesur är till stor del betald av maraginföretagen Van der Berh Food AB, Carlshamns Mejeri AB och Carlshamn sweden AB kommer inte från www.konsumentsamverkan.se om nån nu trodde det. Det är allamän kunskap. Samtisigt så går slv ut med att margarin sänker kolesterol (men någon evidensbaserad forksning om att hög kolesterol är faligt har de inte kunnat visa fram.)

    Hur många fler av slv experter är köpta?

  • Moxie
    Äldre 27 Apr 00:28

    Trams. Smör innehåller också transfetter. Allt fett som är hårt innehåller transfetter, vare sig det är "naturligt" hårt eller inte. Transfetter är också "naturliga" fetter, bara lite mer otrevliga.

    Att mättat fett är sämre än omättat fett ur hälsosynpunkt måste ni väl ändå lärt er på kemin i skolan?!? Och att hör kolesterolhalt ökar åderförfettningen är ju också rätt...välaccepterat, om man säger så. Och välforskat. Jisses.

  • Rheann­on
    Äldre 27 Apr 00:28

    Suskiv
    Jag är inte alls insatt i det där med omättat versus mättat fett.. men den informationen jag fått, från läkare och diverse hälsosidor, är att mättat fett är farligare.
    Jag har också läst att forskningsresultaten inte är entydiga, dvs att en del studier visar att mättat fett ökar risken för hjärtsjukdomar och att andra studier inte har hittat något samband.
    Min fråga är, Vet du om läkare och hälsosidor hämtar sin information enbart från slv? Eller finns det andra "källor" som visar att mättat fett är farligt?


    Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
  • Suck och suck
    Äldre 27 Apr 00:30

    danstina undrade om Suskiv:

    " Livsmedelsverket är inte ofelbara. De har gjort fel förr och även deras forskare går "att köpa" (exempelvis är fettexpert hos livsmedelsverkat avlönad av margarinföretag samtidigt som llivsmedelsverket säger att margarin är bäst)."

    Källa: Jo, Livsmedelsverket sitter i knät på margarinindustrin därför att deras främste expert, Bengt Vester, förordnad på en s.k. adjungerad professur, är betald av margarinindustrin!

  • zigzig
    Äldre 27 Apr 00:31

    Aspartam har inte funnits på marknaden så länge att man känner till riskerna. Det finns studier som säger att det ÄR FARLIGT. Jag har inte den risken för jag är säker på att om 50 år är aspartam jättefarligt.

  • Suck och suck
    Äldre 27 Apr 00:32

    Jag litar inte alls på Livsmedelsverket, kan jag säga!

  • Moxie
    Äldre 27 Apr 00:36

    Om margarinföretagen "köpt" LMVs expert, och betalar honom dyra pengar för att han ska säga de saker som alla redan innan visste, så tycker jag de får dålig valuta för pengarna.

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!