• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Jennie med ie

    Sen är det många som inte har koll på vad light betyder, fast de TROR att de har det. Light måste inte betyda sötningsmedel, light kan t ex betyda att det är vanligt socker men mycket mindre än vanligt...  det kan betyda att fetthalten är lägre, utan att det tvunget är en massa extra konstgjorda ämnen i.....  Men folk tänker sötningsmedel så fort de ser ordet light eller lätt.


  • Luddvar

    TS       Åh, vad skönt med lite folk med sunt förnuft. Inte vanligt på FL annars.  *sörplar vidare på min Pepsi max*

  • erik1966

    Hörde att man kunde gå upp i vikt av lightläsk också?

  • SVejsan

    Det finns massor av forskning där man kommit fram till att en hel del av de artificiella sötningsmedlen inte är farliga (dvs giftiga eller cancerogena) i rekommenderade mängder. Se ovanstående SLV - länkar som Cullinan visar. Däremot så tvistar man fortfarande om effekterna som de ger indirekt dvs om man börjar införa konstlade sockerersättare: hur reagerar kroppens mekanismer, insulinproduktion, rubbar man körtlars produktion, ökar hungersuget(?) osv. Sådana frågetecken finns fortfarande och är inte helt uträtt. De studier som ligger till grund för SLV:s bedömingar är hur cancerogent/"giftigt" ämnet är...

    Sedan så är väl problemet att när man tar bort sockret ur en del produkter så minskar även volymen (tänk kakor tex) eftersom det sötningsmedlet som ersätter är så koncentrerat istället får man ersätta det med annat som då kanske inte är av ett mycket nyttigare slag... Bara för att kunna skriva att det är "fritt från socker" och lura folk att det är ett nyttigare alternativ.

    Så allt är inte svart eller vitt. Här får man göra en egen riskbedömning...

  • Zemiramis

    Jag dissar sötningsmedel av många orsaker. Bla gillar jag inte att ge kroppen massa kemiskt framställda substanser(detta resonemang inefattar mer än bara sötningsmedel). Sen tycker jag att saker med sötningsmedel smakar illa. Varför äta/dricka nå't som inte ens är gott. Och oftast blir det ju inte specielltmycket nyttigare heller.

  • SystraMi
    RebelRose skrev 2007-04-24 11:48:22 följande:
    Blir också sjukt trött på alla dom kommentarerna man får när man köper lightläsk,lättgrädde,minimjölk osv osv.."man lurar kroppen""man får CANSER""man blir fet!!!"oerhört ofta(åtminstonde i mitt fall)så är det överviktiga människor som "klagat"på mitt kostintag.Jag har dock aldrig sagt nått om deras gräddbakelser,1-2 liter läsk om dagen mm,för det är förbannat ohyfsatÄt gärna onyttigt,men sluta för fan upp med att döva ditt dåliga samvete genom att klanka ner på mig!
    Förresten, på tal om kommentarer, läste faktiskt i en vett och ettikett-artikel att det är ngt av det oförskämdaste man kan göra att kommentera vad/hur/hur mycket någon annan äter och dricker.
  • Cullinan
    erik1966 skrev 2007-04-24 12:08:20 följande:
    Hörde att man kunde gå upp i vikt av lightläsk också?
    Det är för att sötningsmedel inte mättar på samma sätt som socker. Så om man inte har någon självkaraktär så sätter man i sig en massa annat onyttigt för att "mätta" sig och då blir man följaktligen fet. Det har således inte med sötningsmedlet att göra, utan om självkaraktären.
  • SystraMi
    Cullinan skrev 2007-04-24 12:39:07 följande:
    Det är för att sötningsmedel inte mättar på samma sätt som socker. Så om man inte har någon självkaraktär så sätter man i sig en massa annat onyttigt för att "mätta" sig och då blir man följaktligen fet. Det har således inte med sötningsmedlet att göra, utan om självkaraktären.
    Karaktär och karaktär... tycker det är betydligt mer hälsosamt att följa sina hungerkänslor än att ignorera dom. Men håller med om att man kan välja nyttigare saker att äta.
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!