• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Cullinan
    Suck och suck skrev 2007-04-27 13:14:07 följande:
    Räcker inte den källan danstina?
    Vilken källa? Länka.
  • Metsry
    Peda skrev 2007-04-27 09:49:08 följande:
    såg ett program på tv och sukralos kan inte tas upp av koppen och naturen kan inte bryta ner det heller. Vilket säger en del. Det innehåller klor dessutom. Det är alltså inte så miljövänligt.
    Hela poängen med sukralos är att kroppen inte ska ta upp det = ingen energi-källa för kroppen = inga kalorier.

    Ang klor så består salt till hälften av klor, dvs världshaven och vår kroppar är "fullproppade" med klor
  • Cullinan

    KÄLLKRITISK GRANSKNING.

    Att värdera information:
    Samma källkritik som gäller för den "riktiga" världen gäller i princip också för internet.

    Granska kritiskt de sidor du skall använda, både fakta och värderingar.

    Författarens namn eller e-postadress skall vara tydlig. Är författaren trovärdig?

    Ställ dig själv följande frågor:

    Vem skrev detta? Finns författarens namn eller e-postadress angiven?

    Varför skrev han/hon detta?

    Innehåller informationen fakta eller författarens åsikter?

    Vem vänder sig informationen till?

    När är sidan upplagd? Datum?

    Hur ofta uppdateras informationen på sidan?

    Finns samma information i någon bok?

  • Grodan Soda
    Suskiv skrev 2007-04-27 12:06:18 följande:
    Kan ni verkligen garantera till 100% att ingen någonsin kommer ta skada av sötningsmedel om de håller sig inom ADI värdet och att det aldrig kommer att komma fram till att sötningsmedel är skadligt. Det kan nämligen inte forskarna. De kan aldrig lova att deras kunskap är ofelbar. Konstigt att ni kan det.
    Fast vem kan lova att någon forskning öht är 100% säker? Det finns ju ingen forskning som kan visa på det. Jag menar, om man nu ska hårddra det, så är vi kanske små baciller i ett stort brädspel som stora aliens sitter och spelar. Det människan anser som bevis och rätt och riktigt är kanske ett enda stort skämt i det stora universum?

    Man får väl ändå leva livet så som vi vet (tror) är bäst just nu. Vem kan garantera att mobiler inte är farliga? Ingen. Och vi använder dem ändå. Vem kan garantera att det inte är farligt att pierca sig? Ingen. Och många gör det ändå. Vem kan garantera att det är ok att arbeta som flygvärdinna och utsättas för rymdstrålning? Ingen. Men många gör det ändå.

    Livet blir så jäkla jobbigt om man ska vara rädd för allt nytt. Då kommer vi ju ingenstans för någonstans måste man ju börja och testa nya saker. Och ja, jag är en av dem som dricker lightläsk. Dör jag av det om 60 år, tjaa... då är det så. Ni andra kommer ju att dö av andra orsaker, en del av er pga saker ni har ätit tidigare i livet som man då inte visste var farligt.
  • Grodan Soda
    Suck och suck skrev 2007-04-27 13:14:07 följande:
    Räcker inte den källan danstina?
    Vilken källa? Ditt inlägg är ingen källa. Länk eller annan källa tack!

    Fast jag ger upp snart eftersom det inte verkar finnas någon källa till detta påstående. Vilket iofs kanske är ett bevis på att påståendet inte är sant?
  • Minna07

    Danstina skrev: "Man får väl ändå leva livet så som vi vet (tror) är bäst just nu. Vem kan garantera att mobiler inte är farliga? Ingen."

    Nu är detta lite OT men det är faktiskt så att man kommit fram till att strålningen från mobiler leder till cancer i tex hjärnan och halsen då man använder mobilen flitigt. Min egen mamma känner två personer som drabbats av detta, tex.

  • AnnaGBG

    Och socker är inte heller farligt i måttliga mängder. Inte heller arsenik, faktiskt. Eller alkohol...eller ens Diesel.

  • listo
    idis78 skrev 2007-04-24 18:41:39 följande:
    Cullinan: Att man blir tjock av sötningsmedel beror på att kroppen först tror det är vanligt socker man får i sig. Då ökar insulinproduktionen, och blodsockret sjunker. Det gör att man får ett sötsug. Äter man då npgot sött, så blir man tjock.
    Uj, jag vet att jag kommer in sent, och detta kanske redan är besvarat, men det idis78 skriver stämmer för VISSA personer, dock inte för alla. Om jag inte minns fel så har t.ex. Fredrik Paulun vid något tillfälle nämnt en undersökning där man har kunnat visa att en del personer får blodsockerhöjning av sötningsmedel trots att det inte borde vara så.
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!