• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Millah

    även om det inte vore farligt är det inte bra för tänderna!

  • Cullinan

    Vanligt socker är som bekant skadligt för tänderna. När man äter något som innehåller socker reagerar bakterierna med att bilda skadliga syror som fräter på tanden.

    Risken för emaljskador bedöms som lika stora vare sig man t ex dricker läsk som sötats med socker eller med sötningsmedel, det är ingen skillnad.

    Sorbitol, xylitol och mannitol som bland annat används i tuggummi är till och med BRA för tänderna eftersom det sänker PH:t i munnen och motverkar karies.

    Nästan alla fruktdrycker (t.ex. juice), saft, vanlig sockrad läsk och light-läsk innehåller citronsyra. Det finns även i apelsiner och andra citrusfrukter. Light-läsk är inte farligare för tänderna än något annat med samma mängd citronsyra.

  • Grodan Soda
    Minna07 skrev 2007-04-30 00:25:35 följande:
    Danstina skrev: "Man får väl ändå leva livet så som vi vet (tror) är bäst just nu. Vem kan garantera att mobiler inte är farliga? Ingen."Nu är detta lite OT men det är faktiskt så att man kommit fram till att strålningen från mobiler leder till cancer i tex hjärnan och halsen då man använder mobilen flitigt. Min egen mamma känner två personer som drabbats av detta, tex.
    Tar gärna emot en säker källa på det! En källa som verkligen säger att strålningen ÄR farlig och inte att man TROR att den är farlig.
  • cruZZe

    Socker är inte heller farligt i lagoma doser. Som exempel kan man fundera på att kemikalienämnden varje år granskar och godkänner massor av giftiga ämnen, men som inte heler är farliga i små doser. Det gäller alltså som med allt annat att använda knoppen.

  • listo
    gustafssons skrev 2007-05-01 00:56:35 följande:
    vilket sötningsmedel är det som finns i nervgift?
    Det _sägs_ att aspartam kom till av misstag när man (vem?) på 1960-talet försökte framställa nervgift.
  • Cullinan
    gustafssons skrev 2007-05-01 00:56:35 följande:
    vilket sötningsmedel är det som finns i nervgift?
    Visste du att penicillin, blodtrycks sänkande och mycket annat är gjort av mögelsvampar och mikrosvampar? Dvs, allt är inte så farligt som det låter.

    Nästan allt i rimliga doser är ofarligt. Vissa "farliga" ämnen är till och med BRA i vissa lägen, t ex kan radioaktiva ämnen och strålning förstöra cancerceller. Det som i andra lägen anses som superfarligt.

    Lyssna nu här angående aspartamet och "nervgiftet":

    Aspartam i sig är inte något "nervgift" som ni kallar det, men vid ett stort intag av aspartam det giftiga ämnet - formaldehyd att bildas. Vid normal användande är mängden formaldehyd försumbart.

    Formaldehyd är en normal cellulär produkt av mellanliggande metabolism och förekommer även naturligt i rå och konserverad fisk. Små mängder, i storleksordningen mg/kg förekommer i frukt och grönsaker. Sålunda återfinns 6 - 7 mg/kg i tomater, 17 - 23 mg/kg i äpplen, 5 mg/kg i blomkål, 3 - 7 mg/kg i spenat och 7 - 10 mg/kg i morötter.

    Eftersom det är ett reaktivt ämne oxideras formaldehyd mycket snabbt till myrsyra av enzymet formaldehyd dehydrogenase, som har stor utbredning i vävnaderna. Hastigheten av denna reaktion är så snabb att även efter inhalerande av höga koncentrationer av formaldehydgas, upptäcks ingen ökning på plasmanivån (normalvärde 2,6 ng/g).

    Denna snabba metabolism innebär också att det inte förekommer någon effekt på kroppens vävnader. Fri formaldehyd reagerar med alkoholer, aminer, aminosyror, peptider och proteiner. Men den formaldehyd som uppstår i metabolismen genomgår inte sådana reaktioner tack vare den snabba biologiska oxideringen. Av det skälet kan det inte vetenskapligt påvisas att metanol, kommande från aspartam eller dess omsättningsprodukt, formaldehyd, utgör någon toxikologisk risk för konsumenten.
  • gustafssons

    jag har diabetes men undviker onaturliga saker så gott jag kan..tex sötningsmedel, det är bättre med socker i rätt mängd. Vissa sötningsmedel höjer blodsockernivån andå så det spelar då ingen roll, tex aspartam och flera som slutar med ...tol.

  • jtoao

    orkar itne läsa ikapp har ni ventilerat vad suckralos gör i andra hand i naturen?


    Det är aldrig för sent att bli bättre...
  • Cullinan
    jtoao skrev 2007-05-01 17:38:02 följande:
    orkar itne läsa ikapp har ni ventilerat vad suckralos gör i andra hand i naturen?
    Ja, det har ventilerats ett 20-tal gånger.
    För att sammanfatta så är det så att ingen VET vad suckralos gör med naturen, eftersom det inte finns någon erkänd forskning på det ännu. Det kan vara illa, och det kan vara helt lugnt.
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!