• Cullin­an
    Äldre 24 Apr 10:52
    31032 visningar
    499 svar
    499
    31032

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Cullin­an
    Äldre 1 May 18:17
    lishe skrev 2007-05-01 18:15:19 följande:
    Du kanske kan lägga ut svaren på de frågor du besvarar ofta i en tilläggskommentar? Det tar tid att bläddra i alla trådar man intresserar sig för. Då skulle man inte göra annat än att sitta här
    Men då blir TS så lång tyvärr. Folk orkar inte läsa fler än 3 rader har jag märkt.
  • Grodan Soda
    Äldre 1 May 20:27
    Kristin24 skrev 2007-05-01 18:00:37 följande:
    farligt nej, men lurar kroppen ja..vilket kan leda till viktuppgång..speciellt om man äter/dricker mkt light produkter. Socker är inte heller farligt i rätt mängd...kroppen behöver vanligt socker.
    Varför behöver kroppen socker?? Kolhydrater ja, men att vi behöver socker har jag aldrig hört talas om.
  • Äldre 1 May 23:45

    Kolhydrater = socker

  • Grodan Soda
    Äldre 2 May 13:24
    Mallan76 skrev 2007-05-01 23:45:47 följande:
    Kolhydrater = socker
    Fast med "socker" så menar man ju ofta det vita behandlade sockret. Kolhydrater är inte "socker" på det sättet.

    Socker är en form av kolhydrat, men alla kolhydrater är långtifrån en form av socker.

    Det gäller att inte vända på begreppet! *ler lite*
  • gustaf­ssons
    Äldre 2 May 22:42

    Mitt blodsocker höjs när jag äter flera av dessa sötningsmedel! fruktos är nästan värre än vanligt socker... så varför stoppa i sig en massa konstiga saker..?

  • gustaf­ssons
    Äldre 2 May 22:43

    alla kolhydrater blir socker när det kommer in i munnen..

  • Äldre 2 May 22:48

    Kolhydrater = sockerarter, stärkelse, fibrer....


  • Äldre 2 May 22:58

    gustafssons: Du får gärna källhänvisa till att alla kolhydrater blir socker när de kommer in i munnen...

    Vissa kolhydrater, exempelvis sockerarter eller lättnedbrytbar stärkelse börjar redan i munnen spjälkas av salivens amylas.
    Viss nedbrytning sker i början på magsäcken, men den avtar snabbt då pH är för lågt för de aktiva enzymerna. De nedbrytbara kolhydraterna brukar dock först börja spjälkas på riktigt när de når tunntarmen.

    Vissa andra kolhydrater fermenteras av bakterier i tjocktarmen och bildar biprodukter som fungerar som substrat åt tarmen.

    En hel del kolhydrater (de flesta olösliga fibrer) passerar opåverkade genom kroppen och kommer ut som fekalier. De har dock ändå gjort nytta i kroppen.

    Kolhydrater brukar delas in i:
    monosackarider exempelvis glukos, fruktos
    disackarider exempelvis laktos och sackaros (vanligt bordssocker)
    oligosackarider som är längre kedjor
    polysackardier, exempelvis stärkelse och cellulosa

  • Grodan Soda
    Äldre 2 May 22:59
    gustafssons skrev 2007-05-02 22:43:39 följande:
    alla kolhydrater blir socker när det kommer in i munnen..
    Eh... inte riktigt.

  • gustaf­ssons
    Äldre 2 May 23:09

    det är konstingt att dietister på diabetesmotagningar förklarar det så..
    varför höjs blodsockret av tex ett äpple ? eller en morot?

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!