• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • mammacatta

    Jag blir konstig i munnen och jättehungrig när jag äter sötningsmedel, så jag har slutat.

    Bätte med lite socker i teet och ingen matportion efteråt...

  • Cullinan

    Jo, för raffinerat socker är ju väldigt naturligt... *inte*

  • Cullinan
    lotfix skrev 2007-04-24 12:42:28 följande:
    fast det beror väl på från person till person?
    Vad?
  • Marvelina

    Apropå att man blir lös i magen... kan ju vara bra då som gravid om man vill motverka effekten av t.ex. niferex

    Vore jag pinnsmal skulle jag kanske välja socker framför sötningsmedel, men nu är ju inte det mitt problem... Generad


    marvelina - not new and definitely not improved
  • Rheannon

    Tack Cullinan för bra trådstart och inlägg.

    Det är extremt frustrerande att aldrig få dricka sina light-drycker ifred utan att någon ska påpeka att sötningsmedel är så farligt.


    Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
  • Choko

    Har nyligen hört något som jag inte tidigare vetat om; att aspartam sliter enormt på tandemaljen. Tandläkaren sa att hon knde se på många som brukar aspartam att det bara finns ett tunt ska emalj kvar!

    Man ska låta bli att borsta tänderna en halvtimme efter aspartam eftersom man då gnuggar runt aspartamet och sliter ner tänderna mer!

  • Cullinan

    Ja, den enda tråkiga bieffekten dom hittat gällande sötningsmedel är just ränneskitan, men det gäller inte för samtliga sötningsmedel, utan bara vissa.

    "De flesta sockeralkoholer (sorbitol, mannitol och xylitol) förekommer i naturen. Sockeralkoholerna absorberas i allmänhet långsamt och ofullständigt. Intag av större mängder leder ofta till att vatten hålls kvar i tarmen, vilket kan orsaka diarré. Det förekommer stora individuella skillnader i känslighet för dessa bieffekter."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV

  • Ninna1977

    Håller med Zemiramis!
    Jag tycker inte heller om att äta massa kemiska substanser som inte tillför kroppen något. Dessutom så förväntar sig kroppen att det är socker när den känner den söta smaken. Så ofta kan man bli väldigt sötsugen istället. Innebär att man kanske stoppar i sig socker sen i alla fall kanske i form av godis bara för att man undvikit socker i t.ex. light-läsk.

    Socker (om än inte raffinerat) har ju människan ändå ätit ganska länge.

  • Themis

    Jag håller med Svejsan ovan.

    Jag baserar min egen riskbedömning på att alla jag vet som använder lightprodukter är mer välrundade än de trivs med medan jag som äter smör och socker i rimliga mängder och motionerar vid behov ändå är smal.

    Läsk är för övrigt skit med eller utan sötningsmedel, bläää för tillsatsämnen!

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!