• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • presens konjunktiv

    Men återigen! Ingen tvingar er som inte gillar sötningsmedel att konsumera det, så varför känner ni att ni måste upplysa folk om faror och skador?

    Bimsan: Det har inte slagit dig att de välrundade människorna som du uttrycker det kanske hade varit ännu rundare om de hade ätit riktigt smör och vanligt socker?


    Den som säger att man inte kan köpa kärlek, kan aldrig ha hört talas om hundvalpar.
  • SystraMi

    Det spelar ju ingen roll vad man äter eller dricker, uten det handlar ju om hur mkt man rör sig i förhållande till hur mkt kalorier man får i sig...
    Men lihgtläsk gör att man får i sig sött utan sockertoppar och t.ex. Becelproactivesmör innehåller nyttigt fett istället för mättat fett.
    Lightprodukter handlar ju inte alltid om att gå ner i vikt... och tillsatsämnen och sånt är ju inte bra men det får man ju i sig nästan oavsett vad man äter såvida man inte odlat det själv.

  • Cullinan

    Socker är som bekant skadligt för tänderna. När man äter något som innehåller socker reagerar bakterierna med att bilda skadliga syror som fräter på tanden. Syra-angreppet brukar pågå i ungefär en halvtimme efter att man ätit, därför ska man inte borsta tänderna direkt efter att man ätit socker.
    Risken för emaljskador bedöms som lika stora vare sig man dricker läsk som sötats med socker eller med aspartam, det är ingen skillnad.

    Sorbitol, xylitol och mannitol som bland annat används i tuggummi är till och med BRA för tänderna eftersom det sänker PH:t i munnen och motverkar karies.
    Nästan alla fruktdrycker (t.ex. juice), saft, vanlig sockrad läsk och light-läsk innehåller citronsyra. Det finns även i apelsiner och andra citrusfrukter. Light-läsk är inte farligare för tänderna än något annat med samma mängd citronsyra.

  • Themis

    presens konjunktiv: Nej vet du, jag tror att det till 90% har med vanor att göra.

    Det borde vara vida mycket bättre att lägga ner allt vad läsk heter än att gå över till light om man vill lära sig att sluta småäta mellan målen. Den som en gång har förstört rytmen i sina hungerkänslor med att ständigt slaska i sig kalorier från drycker måste börja i den änden, tror jag.

    Eftersom jag också många gånger hört lightmänniskor ursäkta sitt överätande och småsnaskande med att de faktiskt äter/dricker light så blir det en psykologiskt dålig sak i sig, oavsett sötningsmedelsdebatten.

    För övrigt anser jag att Fun Light borde förbjudas.

  • Cullinan
    Ninna1977 skrev 2007-04-24 12:52:54 följande:
    Dessutom så förväntar sig kroppen att det är socker när den känner den söta smaken. Så ofta kan man bli väldigt sötsugen istället. Innebär att man kanske stoppar i sig socker sen i alla fall kanske i form av godis bara för att man undvikit socker i t.ex. light-läsk.
    Men det är ju inte sötningsmedlets fel att folk inte har någon karaktär? Nu får vi ju hålla isär begreppen här.
  • Pirum

    Det är inte särskilt miljövänligt. De där kemikalierna är otroligt svåra att bryta ner och hamnar i grundvattnet och lite överallt i naturen. Usch!

  • presens konjunktiv

    Nu kan jag ju bara prata för mig själv, men jag hoppas verkligen inte att Fun light förbjuds. Och vad du *tror* om någons kropp, ätmönster och ätbeteende spelar ingen roll.

    Att *din* kropp mår bäst utan sötningsmedel, det tror jag definitivt på, eftersom du säger att det är så, men kan du inte lita på att jag känner min kropp bäst?


    Den som säger att man inte kan köpa kärlek, kan aldrig ha hört talas om hundvalpar.
  • Cullinan

    Som sagt, håll isär bergreppen här.

    Det är INTE sötningsmedlet som gör att vissa äter för mycket, utan det är det egna beslutet att sätta i sig onyttiga saker för att stilla sitt begär.

  • Jennie med ie

    Apropå vikt, så ja lightläsk med mera kan i förlängningen leda till att man går upp i vikt. Men inte pga sötningsmedlet i sig utan pga att en del får ökat sötsug, och står man inte emot det så kan man äta sig till en högre vikt. Såklart. Och det är nåt man bör vara medveten om, att den risken finns. Långt ifrån alla drabbas dock. Jag slipper

    För de stora totalövertygades del spelar det ingen roll hur man förklarar sitt val att välja light. T ex cola light. Inget duger liksom... Ofta dumförklaras man totalt. Men trust me, det finns många av oss som är väldigt medvetna om vad vi gör när vi väljer att äta/dricka det vi gör. Ändå verkar det betydligt mer accepterat att t ex röka än att dricka lightläsk..


  • isisisis

    Personligen vill jag INTE äta eller dricka sötningsmedel.
    De är inte nyttiga!
    man blir bara törstig och så smakar det illa i munnen efteråt,för att det känns så himla sött!
    Bättre att dricka vatten eller te eller nåt annat istället.
    jag har inget sockerbehov!

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!