• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • LyckaJones

    Jag försöker att hålla mig borta från så många tillsatser som möjligt.
    Gillar inte onaturliga produkter.

  • Cullinan

    Det är enbart sukralosen som man tvistar om gällande miljöpåverkan. Ingen har dock ännu kunnat påvisa att det är farligt för miljön eftersom det saknas internationell forskning på ämnet.

    De andra sötningsmedlen är inte långlivade i miljön, utan det är just sukralosen som är en helt unik kemikalie i sammanhanget.

  • Cullinan

    Det är lustigt att ni talar om raffinerat socker som "naturligt".

  • Ragnar

    Jag tror inte att sötningsmedel är direkt farliga i rimliga mängder och kommenterar inte att andra äter eller dricker något med sötningsmedel. Det är var och ens val. Men själv undviker jag det så gott det går och även andra tillsatsämne, inte bara sötningsmedel. Sen tror jag att en del ämne är mindre bra än andra. Tex. så undeviker jag aspartam. Särskillt sedan min syster som haft migrän 10 år blivit av med den efter att hon slutade med allt som innehåller aspartam. Om migränen berodde på aspartamet kan nog ingen svara på men den kommer tillbaka som ett brev på posten om hon dricker eller äter något som innehåller aspatam. Mina barn får heller inte något med bla. aspartam så länge jag bestämmer vad de äter i alla fall.
    Dessutom tycker jag att det som innehåller sötningsmedel smakar sötare och konstgjort på något sätt. Så jag föredrar helt klart vanligt socker i mindre mängder istället.

  • Cullinan

    Huruvida det är gott eller ej med sötningsmedel är irrelevant i denna tråd.

    Det relevanta är att det är INTE farligt, och att vi en gång för alla ska slå sönder myten om sötningsmedlens "farlighet".

  • Ninna1977

    Culinan: Nu är det ju faktiskt så att oavsätt vad du stoppar i dig så reagerar kroppen på något vis. I fallet sötningsmedel så tror kroppen att du har ätit socker vilket startar en process att bryta ner sockret. När kroppen sen ändå inte får socker så får man ett stort sötsug istället.

    Sen kan man ju prata om karaktär eller inte men det blir ju inte lättare att låta bli socker om kroppen skriker efter det! Det tycker jag är oerhört fel att säga. Det spär bara på fördommar om att överviktiga har dålig karaktär.

    Det gäller att sätta in saker i sitt sammanhang! Inte bara att lösryckt säga att " sötningsmedel är bra" eller "sötningsmedet är inte bra". Trodde att det var det hela tråden handlade om

  • Cullinan
    Ragnar skrev 2007-04-24 13:24:37 följande:
    Jag tror inte att sötningsmedel är direkt farliga i rimliga mängder
    Du behöver inet gå runt och "tro" eftersom Livsmedelsverket fastslagit att det ÄR ofarligt så länge du inte dricker mer än 4 liter lightläsk per dag. Och ingen mentalt frisk människa gör det.
  • isisisis

    Jag anser inte att det gjorts tillräcklig forskning på alla tillsatser vi använder oss av.Inte på lång sikt.
    Men med tanke på hur ofta det händer att saker faktiskt efter lång tids användande tillslut visar sig mindre bra,för både kropp och miljö,så undviker jag tillsatser i största möjligaste mån.

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!