• Cullin­an
    Äldre 24 Apr 10:52
    31122 visningar
    499 svar
    499
    31122

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Cullin­an
    Äldre 24 Apr 13:35
    #81
    LyckaJones skrev 2007-04-24 13:31:30 följande:
    Bara för att livsmedelsverket säger att det inte är farligt så betyder det inte att det är nyttigt.Jag försöker att äta sånt som är bra för kroppen, och där ingår knappast sötningsmedel, även om det inte är direkt farligt.
    Så du menar att vanligt socker är nyttigare?
  • tulpan
    Äldre 24 Apr 13:35
    #82

    gå in och läs på www.konsumentsamverkan.se/

    Jag äter inte något med sötningsmedel.

  • LyckaJ­ones
    Äldre 24 Apr 13:36
    #83

    Cullinan- Använder inte vanligt vitt socker om det är vad du menar, vi har råsocker och det anser jag vara ett bättre alternativ än sötningsmedel.

  • Cullin­an
    Äldre 24 Apr 13:36
    #84
    Ninna1977 skrev 2007-04-24 13:31:38 följande:
    Eftersom du propagerar så för att sötningsmedel inte är farligt i större mängder så vänder jag på frågan:Finns det någonstans hos livsmedeldverket direktiv om att socker i rimliga mängder skulle vara farligt? Och om inte varför ska man i så fall behöva använda sötningsmedel?
    Allt i RIMLIGA mängder är ok. Men folk klarar ju inte av att hantera "rimliga mängder", därför är det ju isåfall bättre att hetsäta sötningsmedel än vanligt socker.
  • Millim­ina
    Äldre 24 Apr 13:37
    #85

    Man får gärna vara upprörd över att människor är allför försiktiga. Men det är inte samma sak som att säga att något är ofarligt.

    f ö r m o d l i g e n är det så att rimlig mängd inte är farligt, men det k a n fortfarande ha n å g o n skadeverkan som är för oss okänd.

    Är det en ren slump att viktuppgången nationellt startade ungefär samtidigt som lightprodukterna kom? Vad är hönan och vad är ägget liksom?

  • Cullin­an
    Äldre 24 Apr 13:38
    #86
    tulpan skrev 2007-04-24 13:35:49 följande:
    gå in och läs på www.konsumentsamverkan.se/Jag äter inte något med sötningsmedel.
    Som sagt, kan vi hålla oss till seriösa och oberoende källor istället för klåparsajter som bara driver upp hysterin?
  • Äldre 24 Apr 13:38
    #87

    jag tror det är bättre att äta socker än sötningsmedel om man är "normal" dvs inte har typ diabetes. Jag blir jääävligt irriterad på denna sockerhysteri! Nej, det är inte bra att äta för mycket socker. Men sockret i sig är inte farligt, det är den otroligt stora konsumtionen av det!

  • Cullin­an
    Äldre 24 Apr 13:40
    #88
    Millimina skrev 2007-04-24 13:37:05 följande:
    Man får gärna vara upprörd över att människor är allför försiktiga. Men det är inte samma sak som att säga att något är ofarligt.f ö r m o d l i g e n är det så att rimlig mängd inte är farligt,
    Nej, det är inte FÖRMODLIGEN, utan erkänd forskning har de facto fastställt gränsnivåer för när det blir farligt, och håller du dig inom dom är det helt OFARLIGT.
  • Millim­ina
    Äldre 24 Apr 13:41
    #89

    Man v e t inte att det är just b ä t t r e att hetsäta sötningsmedel... Det är inte ett vettigt uttalande vetenskapligt sett!

  • Cullin­an
    Äldre 24 Apr 13:42
    #90

    Håll dig inom rimliga nivåer så är det mest helt och hållet ofarligt, socker, sötningsmedel, whatever.

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!