• Beckah82

    Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!

    Snart går tråd nummer 1 ut, därför öppnar jag den här.

    Länk till tråd 1:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m18636352.html

    I trådstarten där kan du läsa allt om GBS. Vad riktlinjerna är, vilka komplikationerna kan vara osv.

    GBS (Grupp B Streptokocker) är INTE att leka med, därför vill jag sprida den här informationen. Meningen är INTE att skrämma upp folk. Jag har själv GBS. Obehandlad dessutom. Har haft det minst sedan vecka 22 då jag åkte in till förlossningen för mycket sa,mmandragningar. Under veckornas gång har jag lärt mig leva med detta. Varit vaksam men låtit bli att bli hysterisk.

    Jag är nu i vecka 36+5 och kommer att kräva behandling under förlossningen.

    Läs på om GBS och sprid infon! Informera, inte skapa hysteri!

    Den bästa infosidan på svenska som jag hittat är denna:
    http://www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?topic=6

    Men glöm inte att läsa tråd nummer 1 också för där finner du mängder av personliga berättelser. Erfarenheter av GBS och vad GBS kan ställa till med.
    ♥ Mamma till Victor 980815 och Alvin BF --> 070705 ♥
  • Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!
  • Hannathu

    Jag har fått furatandin som jag ska äta fram till förlossning, Har haft flera UVI under graviditeten och har frågat vad det är för bakterier det handlar om men de vill inte svara på det...
    Jag tippar på att det är GBS eftersom de dels behandlar och dels har jag mycket och ganska onda sammandragningar...

    Nej jag får kräva BM på svar när vi ska dit nästa gång...

  • Teza73

    Hej

    Läser med stor sorg och beklagan det alla varit med om, och för dom det gått bra är jag otrolig glad.

    Jag är en sån som förlorat mina barn utan att dom hittat en orsak. Dvs dom obduserades och allt det osv.

    Båda trådarna är långa så jag kan lätt ha missat om någon skrivit om det jag undrar över, ber om ursäkt i så fall.

    Jag letar dagligen efter en orsak, men har tappat hoppet nu efter ett halvår. Men fick härom dagen höra att om man har gbs är de inte säkert det förs över på barnet, men att fosterhinnor kan bli sköra och gå sönder pga det.

    Tänker försöka kolla vilka prover som egentligen tagits på MEJ, kan nämligen inte komma ihåg att jag "toppsats" i och med händelsen eller graviditeten.

    Är det någon här inne som vet om gbs test görs som standars på alla dödfödda vid obduktion?? Eller är det andra infektioner dom kollar efter??

    Min histoia för att göra den kort är att jag väntade tvillingar, i vecka 20 gick vattnet på vår lilla pojke, båda levde och mådde bra som de verkade, därför avvaktade vi för att se om vattnet återbildades. Efter ca en vecka var vi tillbaka för kontroll, då hade vår lilla flicka gått bort, oväntat då det var pojken oron fanns för mest då de va han som förlorat sitt vatten. Sorg och hopp blandades, sorg för vår flicka hopp för vår pojke som fortfarande kämpade, men ännu knappt något vatten. En vecka till gick och min kropp ville nu föda fram vår döda lilla flicka, och trotts att pojken ännu levde sa dom att de inte va någon ide att stoppa förlossningen, då han var för liten i v 23, mest pga förlusten av vatten. Han klarade inte förlossningen.

    Efter obduktionen, fick vi bara besked om att inget onormalt hittats hos barnen, toxproverna var rena och allt.

    Finns det någon som vet något om gbs som jag borde veta och kolla upp, eller tror ni jag kan släppa den tanken?

    Förlåt om det blev rörigt, jag är usel på att förklara ibland.

    Massa kramar till er alla

  • FrökenBäver

    Hej!

    Jag kan berätta att jag födde mitt första barn i v.26 pga en kraftig gbs infektion som hade gått upp i fostersäcken. Jag hade ingen aning om vad GBs var och ingen hade pratat om detta. Mina symptom var ont i njurarna, fruktansvärt uppspänd mge, kunda knappt djupandas, hade en känsla av att ha läckt fostervatten i flera veckor, mycket flytningar, till slut en blödning, sjukdomskänsla, feber men fortfarande reagerade inte vården för fem öre. Till slut gick vattnet en dag och då blev det ett himla hallå. Jag fick antibiotika under förlossning och allt slutade bra men hade gärna varit utan tre månader på neonatalen...... 

  • mimili

    har sedan ett par dagar haft tecken på uvi, sveda och magsmärtor, ömhet över rygg och livmoder samt värkar. var inne på förlossningen igår och lämnade odling, snabbstickan visade poitivt på vita och röda blodkropppar så jag fick selexid utskrivet. om det skulle vara GBS, hjälper selexid då?

  • LiamsMamma

    Jag fick också selexid utskrivet en gång under min graviditet. När jag lämnade nytt urinprov några dagar senare hade jag ännu mer bakterier i urinen än innan och fick då ännu en kur med kåvepenin.

  • osito

    Jag hade GBS under hela graviditeten, är också något jag har normalt i min kropp.
    Jag fick två penicillin kurer under graviditeten men jag reagerade alltid på medicinen så då jag inte hade besvär av det i slutet gick det obehandlat.
    I februari gick vattnet och vi åkte in till förlossningen, fick antibiotika intravenöst var fjärde timma. Vår son föddes 12 timmar efter vi kom in till förlossningen, dock så hade det gått 5 timmar sedan senaste kuren så vi fick stanna kvar ett dygn på BB.

    Och där var min historia om GBS och hur det är för det mesta:)

  • malialo

    Hej! Jag är gravid i v.9 och har precis fått reda på att jag har GBS. Hade jobbiga UVI symtom och testades därför. Fick en tiodagarskur med Kåvepenin som jag precis har börjat äta. Har läst på lite om det här och jag måste säga att jag känner mig livrädd. Behöver peppning och höra att det kan gå bra. Just nu tänker jag bara katastroftankar. Borde väl vara positivt att det upptäcktes redan nu och att jag behandlas? Är så rädd att förlora den lille därinne

  • malinhudis

    Hejsan! Jag fick konstaterat GBS redan som barn och av min läkare då sa att om jag någon gång blir gravid måste BM få veta det.
    Vid min första graviditet för fem år sedan tog jag upp det och BM menade då att det aaaabsolut inte fanns någon anledning till oro, inga tester gjordes och inga extra kontroller.
    Vår son föddes i vecka 31 efter att vatten och värkar startat samtidigt. Vi fick stanna tre veckor på neo, men han är idag FULLT frisk.
    Nu undrar jag, eftersom jag är gravid igen, har rutinerna ändrats? Jag bor i region Skåne, utanför Helsingborg, och ska snart skriva in mig hos BM igen.
    Någon som vet rutinerna för Skåne? Tacksam! :)

  • EmmaRoSa

    Fick reda på igår att jag har GBS dock väldigt lågt men ändå är gravid i 19+3 och min läkare och barnmorska tar det med ro och idag ska jag lämna ännu ett urinprov och har det blivit mer så tänker jag begära en kur antibiotika fast att jag vet att det inte kommer försvinna helt eller kommer tillbaka men det känns bäst att ta det en gång under graviditeten.

    Sedan blir det dropp vid förlossning och det sa min läkare att de sätter in även om det kanske försvunnit när förlossningen närmar sig men de brukar vara generösa med att ge dropp vid förlossningen ifall man haft GBS.

    Ska inte oroa mig för detta nu de har ju koll nu på mig utan njuta av min lilla tös i magen. Kram till er andra

  • Öppna och vädra

    Hej!

    Har haft GBS mina senaste två graviditeter, inga komplikationer, men åt penicillin tidigt under första grav. Båda barnen föddes vaginalt, jag fick penicillin intravenöst under förlossningarna, båda pojkarna mådde toppen och vi åkte hem efter bara en dag.

    Nu i min tredje graviditet har jag uvi-symptom och sammandragningar redan i v. 14. Var på VC idag och fick antibiotika. (Det där penicillinet som börjar på P som många får... har glömt vad det heter).

    Jag tänker nu två saker:

    1) jävla tur att de inte är min första graviditet. Inte säkert att jag uppmärksammat mina symptom tidigare graviditeter. Nu vet jag ju hur en sammandragning känns och att de inte ska komma redan!!

    2) så länge jag får ab-behandling bör ju läget vara ok? Jag menar, GBS har jag ju haft tidigare, men det är väl inget problem om allt fortskrider normalt? Eller vad säger ni andra?

    Jag beklagar till alla er som förlorat barn i magen och efter förlossning. Jag undrar om ni fått veta HUR ett barn kunde smittas när det fortfarande låg i livmodern?

  • wassan

    Hej Tjejer tänkte bara fråga er en sak jag har haft 2 MA och men mf som kroppen tog hand om...jag har vid alla tre gånger haft uvi liknade symptom och några dagar senare får jag positivt på graviditets testet...på vc konstateras det att jag har uvi och får behandling men några veckor senare så får jag mf...kan det vara gbs? Det har varit så alla 3 gånger och har inte barn sedan innan ;( beklagar alla som är har fått mf eller förlorat ett barn efter fl massa styrkekramar""" ifall jag nu blir gravid skall jag be de testa mig för gbs? En bm sa att det inte är en stor orsak till mf

  • Öppna och vädra

    Jag har igen medicinsk utbildning och kan inte uttala mig om vad som orsakat missfallen. Tycker dock att du alltid skall göra en odling för GBS när du blivit gravid och få behandling om det visar sig tillväxt.

  • Amrit

    Hejsan! Här är en till som haft GBS under båda mina graviditeter. Det konstaterades genom att jag fick urinvägsinfektion där man kunde odla fram kusarna. Min andra graviditet så visste man ju om att jag är bärare och tog urinodlingar varje månad av graviditeten (vilket de ska enligt sina egna nationella riktlinjer) och under båda mina förlossningar så fick jag intravenös antibiotika.

    Jag hade bra barnmorskor båda gångerna och det är ju väldigt viktigt i de här sammanhangen och det är skam på torra land att man inte tar symtom som några beskrivit här ovan på allvar direkt.   

Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!