• Beckah82

    Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!

    Snart går tråd nummer 1 ut, därför öppnar jag den här.

    Länk till tråd 1:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m18636352.html

    I trådstarten där kan du läsa allt om GBS. Vad riktlinjerna är, vilka komplikationerna kan vara osv.

    GBS (Grupp B Streptokocker) är INTE att leka med, därför vill jag sprida den här informationen. Meningen är INTE att skrämma upp folk. Jag har själv GBS. Obehandlad dessutom. Har haft det minst sedan vecka 22 då jag åkte in till förlossningen för mycket sa,mmandragningar. Under veckornas gång har jag lärt mig leva med detta. Varit vaksam men låtit bli att bli hysterisk.

    Jag är nu i vecka 36+5 och kommer att kräva behandling under förlossningen.

    Läs på om GBS och sprid infon! Informera, inte skapa hysteri!

    Den bästa infosidan på svenska som jag hittat är denna:
    http://www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?topic=6

    Men glöm inte att läsa tråd nummer 1 också för där finner du mängder av personliga berättelser. Erfarenheter av GBS och vad GBS kan ställa till med.
    ♥ Mamma till Victor 980815 och Alvin BF --> 070705 ♥
  • Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!
  • Ciccilionaa

    Tack alla rara mammor/blivande mammor för gratulationer+ pepp!

    Som sagt vattnet gick midsommarafton precis när jag satte mig i bilen igen efter midsommarstången.

    Ringde BB Stockholm och åkte raka vägen dit. Väskor till oss och sonen stod redan i bilen, (ja, jag var supernojjig!!).
    På måndagen skulle vi ju in för igångsättning. Mormor och morfar mötte vid BB för att ta sonen.

    På BB sa det att det bara var att åka in direkt. Där kollade de mig+ bebis i magen och doktor skulle bedöma om igångsättning eller inte i och med att vattnet gått och inga värkar.
    Efter ca 1 h kom värkarna, väldigt oregelbundet och med långa mellanrum.

    De gav mig dropp mot GBS vid 17:30 tiden och sa att nästa dropp skulle ges med 8h mellanrum, dvs vid 1:30 (bad maken hålla koll på det).

    Värkarna kom igång av sig själv och jag var glad för det....!!
    fortsatte fick lustgas, akupunktur för kräkningar- färre denna gång men dock kräktes jag en hel del även denna gång- men lyckades inte bli helt utmattad, som förra gången.

    Till slut vart det panik och "hela raddan" stod redo för utplockning m sugklocka men skrek ut av h...vete och vill mörda ngn och ut kom han lille prinsen.
    Hann inte få epidural som jag bett om för just då hade jag dropp för GBS:n och när det var slut så kom han ut 13min senare.
    (Ett förlopp som BM sa normalt tar 2-5 h, så hon sa att det var helt ok att jag kände att jag ville mörda ngn!)
    Dessutom torterade maken och BM mig med att ta ifrån mig lustgasmasken för att jag skulle få tillräcklig "ork" att pressa ut honom.
    Som sagt en fantastisk känsla,(i efterhand) men ja, jag såg stjärnor!

    Jacob verkar nu må bra och han hann i alla fall få i sig det första droppet. Men visst nojjar man, men jag känner mig nog ändå ganska lugn och lyckligt lottad att han verkar må bra.

    C

  • Lady X

    Vill börja med att säga GRATTIS till dig Ciccilionaa!!! Skönt att allt har gått bra.

    Idag fick jag mitt GBS besked. Pga sammandragningar flera i timmen gjordes en odling förra veckan. Jag har GBS i urinen 10 000 (?)någonting. Vet inte hur de räknar bakteriemängd. Har fått Furadantin 50 mg 1x3 i fem dagar. Mig kommer de inte att kolla urinen på regelbundet utan bara om jag har symptom på UVI. Väldigt restriktiva med antibiotikabehandling. Dock kommer jag få dropp vid förlossningen och detta är inskrivet i min journal. Jag känner mig så ledsen och uppgiven. Det är INTE LÄTT att sätta sig upp mot sin doktor trots att jag anser mig vara ganska påläst. Min doktor anser att det är betydligt högre risk att barnet blir allvarligt sjukt av ngn annan bakterie till följd av resistenta bakterier (om man behandlar i onödan med antibiotika) än att barnet får GBS. Hon sa även att det är bara är 1 foster på 8000 foster som får GBS i fosterstadiet. Hon har bara haft erfarenhet av ett sådant fall för fyra år sedan på flera tusen graviditeter. Minimal risk menar hon. Vet ngn av er hurs tor risken är att barnet smittas i min mage, ngn som har andra uppgifter??? Jag tänker äta denna antibiotika kur och sedan om jag måste hitta på symptom på UVI igen så att de tar en odling senare. Sedan får man väl hävda att man har stora besvär av UVI:n så att jag får antibiotika. FAN att det ska behöva vara såhär i sverige! Får jag ingen hjälp med behandling från min MVC tänker jag resa land och rike runt tills jag hittar den doktor som resonerar annorlunda. Tänker även prova att vända mig privat!

    Kram till er alla "medsystrar"!

  • Lady X

    Biter Furadantin verkligen på GBS? Min doktor sa att det gjorde det och även kåvepenin. Varför verkar de flesta få kåvepenin?

  • min signatur

    ...tänk om bakterierna skulle bli resistenta mot anitbiotika.....då kanske man inte kan behandla ett barn som smittats under förlossningen................

    Det verkar ju som om man skulle behöva använda en hel del antibiotika för att hålla alla gravida med gbs (utan symptom) fria från bakterier hela graviditeten. Bara en tanke.

  • Ina 67

    Kopierar ett svar som jag som finns på första sidan:
    Lady X:
    Jag ställde frågan om Furadantin till en vän jag har som är apotekare (litar mycket på hennes yrkeskompitens)

    Svar på frågan ang Furadantin:
    Furadantin har indikationen: Nedre okomplicerad urinvägsinfektion. Långtidsprofylax mot recidiverande (alltså återkommande) urinvägsinfektioner.
    Säkerheten vid graviditet är mycket god (Furadantin har använts av ett stort antal gravida kvinnor utan att negativa effekter på fostret iakttagits.)
    Det har ett brett spektrum och är effektivt mot både grampositiva och gramnegativa bakterie, (grampositiv resp. gramnegativ är efter en gubbe som hette Gram som skapade ett test för att skilja mellan olika typer av bakterier).
    GBS är en grampositiv bakterie, och Nitrofurantoin (Furadantin) uppvisar mycket god effekt mot det, särskilt om GBS orsakar urinvägsinfektion som man vill få bukt med. När jag läste farmakoterapi lärde vi oss att furadantin var försthandsvalet till gravida kvinnor med UVI, men sedan är det förstås ett bredspektrumsantibiotikum och de vill man undvika om man kan välja ett med ett smalare spektrum (minskar biverkningarna samt minskar risken för resistensutveckling).
    Så ta du lugnt dina furadantin!


    En liten ängel till oss kom, gladde oss, men vände om
  • min signatur

    ...fast efter att ha läst Ina 67s presentation så är det svårt att säga att man inte bör få behandling för gbs( utan symptom) under graviditeten......
    Lycka till Ina 67!

  • Lady X

    TACK SNÄLLA "Ina 67" för din information! Då litar jag på att detta är rätt behandling.

    Kram!

  • mona83

    jaha....9 dagar kvar till bf.
    Bebis har klarat sig så här länge, nu är det bara förlossningen kvar. Det största orosmomentet.
    Men fick ju veta att barn som föds där mammor har GBS kollas extra noga....
    Så nu är det bara att vänta vänta och åter vänta på att bebis ska komma.....

  • Lady X

    Jag har några frågor som jag önskar få svar på:

    1. Varför är det större risk för barnet i magen om man går över tiden och har GBS? Fattar inte det om nu inte vattnet gått.

    2. Är det ngn av er som får antibiotika hela graviditeten pga GBS? Vilken sort?

    (Jag ska försöka ordna hos privat gyn att få antibiotika sista månaden innan bf åtminstone för att minimera bakterien. Man vet ju inte vad som händer, vattnet kan ju gå innan man fått dropp. Förlossningen kan ju gå snabbt även om man är förstföderska. Så då borde det vara bra att ha behandladts i förebyggande syfte)

    2. Ni som fått behandling hela graviditeten och blir noga kollade med regelbundna odlingar. Får man fråga vilket sjukhus ni tillhör?? Jag vill så gärna veta var man tar GBS på största allvar!!!!

Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!