• Jomppelina

    Vi som gillar retro inredning, kläder och detaljer!

    Oj, Tiden går snabbt, det var redan dags för en ny tråd!! Insåg att jag långt ifrån var ensam om att gilla äkta inredningsdetaljer, prylar, kläder etc, från 50- 60 och 70-talet.

    Här diskuterar vi runt, ger varandra goda tips och råd, samt visar våra fynd som vi har gjort både här och där. Alla tidsperioder är tillåtna så länge de inte är från nutid, i princip. "Moderna antikviteter" "Vintage" och "Retro" är trådens nyckelord!

    Har du tips på loppisar och auktioner så dela gärna med dig här!

    Tips på läsning och inspiration från Jemmifer:

    Hela familjens hobbybibliotek:

    Baskläder för dig som syr
    Batik och ljusstöpning
    Brodera med symaskin
    Brodera, klippa, sy
    Garderob för småfolk
    Kläder i olika material
    Korgarbeten
    Lättsydda accessoarer
    Mjuka leksaker
    Quiltat - praktiskt och snyggt
    Roliga mönstertryck
    Sköna baby- och småbarnskläder
    Sticka till familjen
    Sy för baby och barn
    Sytips för heminredning
    Sömnadstips för hemmet
    Träslöjd
    Utnyttja din symaskin
    Virka till hemmet
    Vävning som hobby
    Keramik
    Makramé

    Stora ideböckerna:

    Stora boken om antikt, gammalt och nästan nytt*
    Stora boken om att sticka och virka
    Stora boken om att vårda och renovera
    Stora boken om blommor i vas och kruka
    Stora boken om handarbete
    Stora boken om heminredning
    Stora boken om hobbyodling
    Stora boken om krukväxter
    Stora boken om livet förr
    Stora hemhandboken
    Stora husboken
    Stora julboken
    Stora samlarboken
    Stora trädgårdsboken
    Stora örtaboken
    Stora bakboken
    Stora boken om drinkar och drycker*
    Stora boken om fisk och skaldjur
    Stora boken om god och billig mat
    Stora boken om kött*
    Stora boken om sallader*
    Stora boken om smörgåsar & smörgåstårtor*
    Stora matboken

    De ideböcker med en * är INTE märkta "stora ideböckerna" men de har samma snitt och storlek. De är dock lite nyare än de som är märkta. Typsnitten skiljer sig också åt på bokryggen.

    Du som har tillägg till boklistan, komplettera den gärna, Inboxa mig. Om någon har böcker ur serien "en idé-bok" från icaförlaget, skall vi försöka få till en sådan lista med?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-07-05 09:36:00:
    Första tråden hittar ni här:
    www.familjeliv.se/Forum-3-28/m19240261.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-07-05 09:41:39:
    Många av oss här inne "kilar även stadigt" med retrovagnstråden. Har du inte upptäckt retrovagnarna ännu, så är de väl värda en titt!! Haklapp erfodras dock, pg dräggelrisk:
    www.familjeliv.se/Forum-11-241/m22345110.html

  • Svar på tråden Vi som gillar retro inredning, kläder och detaljer!
  • tushita

    Selva: Kan tyvärr inte ett endaste litet rart secondnandställe i Götet.

  • Jomppelina

    Jag är inte heller så kunnig på göteborg, men har hört talas om bellevue marknad, och har insett att jag måste ta reda på mer om det. Hör ni något om vad det är så återge gärna!!

  • Minne79

    Selva
    Det finns en hel del att välja på i GBG.
    Kring järntorget och i Haga finns en del loppisar/second hand/kuriosabutiker typ Myrornas och mindre butiker. Bellevue som Jomppe nämner har jag hört talas om men tyvärr aldrig besökt. Förr fanns kvibergs marknad som var öppet på lördagar. Det ryktades dock om att det skulle stänga annars finns det hur mycket som helst där alltifrån loppis till mobiltelefoner till indiska kryddor you name it! Helt klart värt att kolla upp om det fortfarande är igång, det är en trevlig lördagsutflykt!
    I Västra Frölunda finns Reningsborg som har öppet lördagar. Massor med folk, men trevligt ställe. Sedan finns det ju mindre loppisar. Tex vid Radiotorget (Västra Frölunda) finns Ebbes hörna.

    Fick upp dessa på eniro, finns ju en del att välja på ...
    gulasidorna.eniro.se/query&search_word=second+hand&geo_area=G%F6teborg

  • Minne79

    Glömde ju Erikshjälpen på Ågatan i Mölndal. Riktigt bra loppis! Öppet lördagar och onsdagar (ialla fall var det så för tre år sedan )

  • Selva

    ÅH, vad ni är bäst! Tackor och bockar för alla fina tips! Ska genast vidarebefodra dem t min syster men även behålla för egen del!

  • Jomppelina

    Åh, vilken natt jag har haft... har stooora påsar under ögonen, inte blev det många timmars sömn... men det har varit sååå häftigt och jag har mellan varven utbrustit både det ena och det andra väldigt upphetsat. *asg*.

    Tja, ni humrar som tror något får förstås skämmas nu, även om eventet begav sig i sänghalmen, så är det inte riktigt så att sambon fick dela min fröjd. *asg*.

    Kom över:
    en halv årgång från 1957
    och hela årgångar från 1958, 1960, 1961, 1962 och 1963 av allt i hemmet. Och jag har läst och bläddrat och läst och bläddrat.

    Asså, det här med fondväggar var hur stort som helst 1958, många av de mer mönstrade tapeterna från femtiotalet var just till fondväggar. Det stora då var att "spruta plastic på väggarna" eller måla och rolla i enfärgat. Väldigt enfärgade hem över lag på väggarna och vitt och ljust eller turkost och rosa.

    Femtiotalsbilderna var som att titta på vilken modern bild eller hem som helst. Det var inte mkt som skiljde.

    Mycket av det som går som femtiotal idag är i själva verket sextiotal. I sextiotalstidningarna kommer en hel del annonser från moderna string och deras nya lösningar för väggar/bokhyllor tex. Mycket av det vi uttalar är sjuttiotal hade jag sett tidigare attt det egentligen var sextiotal, men det verkar nästan designmässigt som det är under sextiotalet det mesta händer egentligen. Fram till mitten så är det då "femtiotals"-designen står sig och så sker någonting och det slår över till sjuttiotal under andra halvan.

    Det är sååå spännande att läsa gammal litteratur och gamla postorderkataloger etc. Har ni inte testat det innan så rekommenderas det å det varmaste. Men förbered er på en riktigt het natt utan sömn... *sss*

  • tushita

    Jomppe: Så går man och tror att man gillar 50- å 70-tal å så är det i själva verket 60tal man suktar efter! Kul! Var fick du tidningarna ifrån?

Svar på tråden Vi som gillar retro inredning, kläder och detaljer!