• Anonym (orolig!!)

    Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!

    Hej!

    Jag har fött barn för 10 dagar sedan, jag har haft dubbelslag/extraslag på hjärtat förrut i perioder, men då bara några dubbelslag då och då, sen har dom försvunnit.

    Igår åkte jag till akuten för att hjärtat slår extraslag 20 ggr per minut, alltså var 5:e slag, ibland ännu oftare.
    Jag fick ta massa prover och EKG och träffade en hjärtläkare.
    Han tyckte att det var lite mång extraslag för att var normalt och jag ska få göra arbets EKG och ultrsljud.

    Själv undrar jag om det har med allt som händer i kroppen att göra så här 10 dagar efter förlossning och amningen och allt.

    Även fast han har sagt att jag inte ska vara orolig i dagsläget så kan jag inte tänka på nåt annat och går hela tiden och känner efter.
    Men hjärtat hoppar där inne precis hela tiden så det är inte så lätt.

    Undra om någon annan har upplevt att ha så mycket dubbelslag under så lång tid?

  • Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!
  • ondella

    Mina barn började 7an 0ch 5an Har en 5 åring med.
    Häftigt att ha så "stora" barn!Jag måste vara uuurgammal nu

    Jag tycker mig ha blivit lite bättre efter att ha börjat cykla.
    Jag cyklar i princip överallt nu vs inte alls.Kan det ligga något i det tro?

  • Shinna
    Anonym (orolig!!) skrev 2007-08-27 10:45:51 följande:
    Ondella, ja, visst är det tura att vi kan prata med varandra Det här kan man ju inte prata med folk om, antingen så säger dom "extraslag har jag med" eller "Usch, vad läskigt!", men jag tror ingen jag känner har precis så här.Shinna, vi verkar hamnat i "samma båt" verkligen!Man vrider och vänder ALLT!Idag är första dagen som jag är helt ensam, barnen började i skolan idag, dom har blivit så stora, den en började 4:an och den äldsta i 7:an, kan inte fatta att jag har så stora barn (också)Nu är det en lilleman vaknat och gnyr lite, ska gå och ta hand om honom.Vi ska nog titta lite på friidrotts VM också Jag är lite spänd nu när jag ska vara själv några dagar utan min älskling, men jag ska försöka vara lugn och göra sånt jag brukar.Tura jag har er att prata med när det blir allt för jobbigt, kram på er!
    ja vi verkar verkligen sitta i samma båt..*ler*...visst vrider man och vänder på allting...?
    Jag försöker verkligen tänka och lista ut vad som framkallar mina VES men kommer bara fram till en slutsats...dom kommer vare sig jag vill eller ej...det blir värre av stress...minsta lilla stress(inre) och det blir värre när jag ätit mig allt för mätt...även under tiden jag äter så får jag ibland många extraslag , av mina sura uppstötningar (som jag har varje dag då jag är gravid) får jag extraslag, när jag böjer mig fram kommer dom direkt...på kvällarna när jag ligger ner...usch ja...dom kommer verkligen för minsta lilla känns det som....ibland kan jag ta det hur lugnt som helst ,,,ingen stress eller oro och då kommer dom iallafall så det verkar som att det kvittar vad man än gör...usch...jaja...är så rädd att hjärtat ska få för "mycket" av extraslagen att det kommer stanna helt enkelt....
  • Meline

    Anonym (HjärtSSK) skrev 2007-08-26 22:33:50 följande:


    text
    Hjärtsköterskan, kan du inte berätta lite om SVES också? Är det också ofarligt? Är det extraslag som kommer från förmaken, eller vad är skillnader mellan SVES och VES? Jag vill inte leta upp det själv, för då börjar jag bara läsa om en massa hjärtsjukdomar och börjar noja.

    Hur mycket extraslag är det fråga om i vården, för att det ska räknas som frekvent? Kan man lita på att tex ett vilo-EKG upptäcker rytmstörningar? Det kan ju vara så att man bara inte har rytmrubbningarna just då- eller är det så att när man har frekventa rytmstörningar så pågår de dygnet runt, såpass ofta att de skulle vara svåra att missa vid ett EKG?

    Finns det någon fysiologisk roll för extraslagen (de ofarliga, då), tex att de är hjärtats sätt att korrigera sig själv?
  • Anonym (HjärtSSK)

    Jag har inte sovot inatt så jag måste sova nu...
    Men jag återkommer imorgon med svar!

  • Tilt
    Meline skrev 2007-08-27 18:04:35 följande:
    Anonym (HjärtSSK) skrev 2007-08-26 22:33:50 följande:Hjärtsköterskan, kan du inte berätta lite om SVES också? Är det också ofarligt? Är det extraslag som kommer från förmaken, eller vad är skillnader mellan SVES och VES? Jag vill inte leta upp det själv, för då börjar jag bara läsa om en massa hjärtsjukdomar och börjar noja. Hur mycket extraslag är det fråga om i vården, för att det ska räknas som frekvent? Kan man lita på att tex ett vilo-EKG upptäcker rytmstörningar? Det kan ju vara så att man bara inte har rytmrubbningarna just då- eller är det så att när man har frekventa rytmstörningar så pågår de dygnet runt, såpass ofta att de skulle vara svåra att missa vid ett EKG? Finns det någon fysiologisk roll för extraslagen (de ofarliga, då), tex att de är hjärtats sätt att korrigera sig själv?
    Kanske kan jag svara lite sålänge då så får SSK rätta mig utifall jag har fel. Mina uppgifter kommer ifrån vad mina läkare har sagt till mig och vad dom som tagit proverna på mig uppe på kardiologen sagt.

    SVES - är precis som du sa från hjärtats förmak och förekommer hos nästan alla människor i olika omfattningar. Det tvistas väl om vad som är vanligast men alla läkare jag träffat har sagt att sves är vanligare.

    VES - är väl kammarutlösta extraslag och varför man oftast hör det ihop med hemskheter är för att VES ofta förekommer hos hjärtsjuka människor, MEN! det förekommer hos friska individer också, kanske lite mer sällan en sves. Tål att upprepas: om man inte är hjärtsjuk så kan man vara lugn, ves är inte farligt i sig!

    FREKVENTA VES - säger man väl "mer än ett per 10nde sekund"
    Men nu är det ju inte så att man behöver vara hjärtsjuk för det, självklart. Utan som tidigare nämnt så, har man ingen bakomliggande orsak så är inte det heller någon fara (det har jag ju haft själv och läkarna har sagt så)
    Oftast så är alltså VES (även om dom är frekventa) helt obetydliga för hur cirkulationen i kroppen fungerar. Det enda undantaget här egentligen är bigemini (ves varannat slag) som i undantagsfall kan leda till funktionell bradykardi. Vad funktionell står för här vet jag inte, men bradykardi är i alla fall onormalt långsam hjärtrytm.
    Jag förstår verkligen att det är undantagsfall eftersom jag haft detta hur länge som helst många många gånger (denna text angående ves tog jag från huvudet + div seriösa! sidor på internet)
    Funktionell kan gärna SSK få förklara, det låter ju som det funkar?;)

    VILO EKG - Nej man kan inte lita på att ett viloEKG upptäcker alla rytmstörningar man har. Just extraslag och tex. flimmer behöver man ta på rätt tidpunkt så att säga. Men en tumregel är väl att visar inte vilo-ekg't någonting så är det ju hur som helst inte någonting akut fel på hjärtat.
    För att fånga extraslagen eller flimret behövs oftast ett långtidsEKG, men detta är allt som oftast inte aktuellt om man inte blir fysiskt påverkad, då menar jag inte ångest som kallsvettig eller småyr, utan mer betydande symptom.

    EXTRASLAG GENERELLT - Japp, hjärtat slår ett extraslag för att korrigera sig själv precis som du skriver. Ofta återigen så handlar det om att man retar hjärtat med antingen för lite sömn, koffein, alkohol, nikotin, dålig kondition, mat och gaser i magen. mm mm. Man kan väl säga att det är ungefär som att tjippa efter andan. Kroppen tar lixom över tillslut så du kan inte kvävas oavsett hur länge du håller andan.

    Vill också här lägga till lite annat tjaffs, jag vet att det blir väldigt långt men...

    Om man blir väldigt GLAD! då kan hjärtat hoppa över både ett och två slag, om man blir kär så kan också detta få hjärtat att hoppa över eller om man får någon annan väldigt possitiv känsla överhuvudtaget, men blir man rädd då? Nja väldigt sällan blir man rädd p.g.a det, men när det kommer då man inte är beredd eller att man inte vill, då blir man så mycket räddare.

    Det blir som i nästan alla våras fall en väldigt ond cirkel. Stressen ger extraslag, extraslaget ger stress, som ger ett extraslag, som ger stress, som... ja ni fattar nog vinkeln.

    Det är jättesvårt att bryta det och det kommer gärna tillbaka när man hamnar i trångmål i livet. Jag har blivit av med mina och fått dom tillbaka, blivit av och fått dom tillbaka igen.

    DET VIKTIGASTE!!

    Hur mår du, egentligen? Nästan så gott som alla extraslag är ju som sagt var ofarliga, egentligen är alla extraslag ofarliga men dom KAN uppkomma av en bakomliggande sjukdom.
    Det viktigaste är då att känna efter hur man egentligen mår, hur nedsatt är du? Har du andra symptom på att du är hjärtsjuk?
    Även här... så gott som alla andra hjärtsjukdomar eller akuta saker ger andra symptom än bara extraslag.

    men varför går dom inte över då? Jo, för man fortsätter att oroa sig, man kan inte vänja sig vid dom och ju längre tid som gått desto mindre talar för hjärtfel egentligen såvida man inte blir sjukligt nedsatt på andra sätt.

    Det bästa man kan göra är att acceptera och låta vara. Det är en lång fas att ta sig ur, för i början är det verkligt svårt.

    Jag hoppas verkligen att alla ni tar er ur detta onödiga mående för det kan vara extremt knäckande i längden. Jag har fått tillbaka panikångesten pga detta och då fått frekventa ves ihop med hjärtrusning, det är inte! roligt och ännu mer nojande men helt ofarliga även dom enligt läkaren.

    Oh, glömde nästan att... om extraslagen går över när man anstränger kroppen på nått sätt brukar man säga att det är godartat, får du det vid ansträngning kan det vara läge att kolla upp sig, men oftast och även i detta fall beror det på att... man har dålig motion!

    Kram hjärtvänner :)
  • vadskajaghetadå

    vad bra sagt

    det där med att

    Japp, hjärtat slår ett extraslag för att korrigera sig själv precis som du skriver. Ofta återigen så handlar det om att man retar hjärtat med antingen för lite sömn, koffein, alkohol, nikotin, dålig kondition, mat och gaser i magen. mm mm

    jag hoppas att det beror på det, jag dricker mycket kaffe, har vart mer stressad än annars, mer saker som gjort mig stressad/orolig på sista tiden, då extraslagen började.
    samma sak med gaser i magen efetrsom jag har börjat äta så mkt linssoppa.

    jag skulle kalla mitt hjärta för att slå extraslag, dunkar som vanligt, sen ett snabbt slag efter varann, sen kanske ett uppehåll på 2 sekunder typ varför blir det så? ÄR DET DÅ MAN KAN SVIMMA?


  • Tilt
    sannispannisen skrev 2007-08-27 21:02:47 följande:
    jag skulle kalla mitt hjärta för att slå extraslag, dunkar som vanligt, sen ett snabbt slag efter varann, sen kanske ett uppehåll på 2 sekunder typ varför blir det så? ÄR DET DÅ MAN KAN SVIMMA?
    Nej, det är absolut inte då du kan svimma. Det du beskriver är ett klassiskt extraslag som alla människor har någon gång.
    Hjärtat brukar även ta en paus och då blir nästkommande slag också något starkare eftersom hjärtat hinner fyllas med mer blod än vanligt. Det upplever många som väldigt obehagligt också.
  • vadskajaghetadå

    jag tror det är det jag har?

    mitt hjärta dunkar som vanligt, sen stannar det upp bara och då blir´nästan slag så påtagligt/OBEHAGLIGT och det kan ta 2 sekunder i mellan.

    jag vet inte vad jag har,extraslag, dubbelslag?

    nu när jag sitter vid vardsrumsbordet med överkroppen lutad mot knäna så komemr extraslagen, det stannar upp, och sen kommer nästan efter en stund


  • vadskajaghetadå

    stannar upp, slår kanske 3 normala slag, stannar upp, ett nomrlat slag...etcibland är det mer intensiovt, ibland kan jag ha normala slag i 3 timmar och mer, för nån dag sen hade jag inte nåt på en hel dag.


  • Anonym (orolig!!)

    Godmorgon!

    Jag har överlef ett helt dygn nu fast min man inte är hemma
    Det har gått rätt bra faktiskt, i vanlöiga fall brukar ju kvällen och natten vara värst när man är lite engslig, men eftersom jag har en lite 7 veckorsbebis så sover jag inte speciellt bra på netten och somnar så fort jag lägger mig på kudden

    Sannispannisen, det låter som du beskriver mitt hjärta, precis så har jag hela tiden, skulle det gå en dag eller flera timmar i mellan skulle jag vara lycklig.
    Mitt hjärta slår precis som du skriver, varje minut och då överdriver jag inte.
    Någon gång ibland kan det gå någon minut och då är jag glad och hoppas det sla försvinna, men nej då!!!!

    Tilt, jag har förmodligen VES, får svar på det idag hoppas jag, och dom är verkligen frekventa!
    Hjärtat stannar upp ca 5-10 slag och ofta kan jag ha det vartannat slag också, som mest kanske vartannat slag 9 gånger innan det sätter lite fart igen.
    Håller med om att detta är svårt, omöjligt skulle jag vilja säga att ta sig ur, det känns som det aldrig kommer göra det
    Jag har haft såna här extraslag då och då alltid i mitt liv, men då bara något slag ibland, sen kan det ha gått flera månader i mellan.

    Jag har börjat gå snabba promenader på ca 40 min per dag, det känns jättebra just när jag är i farten, men när jag satnnar beteer sig hjärtat värre än nånsin!! Skitäckligt eftrersom pulsen ofta då inte riktigt har gått ner igen.

    Det jag är rädd för är det som kallas VT, fler VES irad, kan man få det fast man är utredd att inte ha några bakomliggande hjärtsjukdom bara för att man har VES?

    NU har jag iallafall skickat stora killarna till skolan och ska så småning om ta en långpromenad, min läkare sa att jag skulle försöka motionera lite.
    Jag tänker att någon får väl plocka upp mig efter vägen om jag ramlar ihop.
    Usch vad det låter, men man måste nog resonera så för att inte gräva ner sig i en ännu större grop och bli stillasittande hemma.

    Måste säga att jag tycker verkligen den här tråden har fångat upp precis såna männinskor som kan stötta och förstå varandra och dessutom några som verkar ha mycket kunskap, jättebra känns det

    Ha en bra dag allihopa!

    ps, säkert är det massa stavfel, orkar inte rätta

Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!