• Gila

    Att va gravid är ingen sjukdom!

    tycker att man ständigt hör att "att vara gravid är ingen sjukdom". Och det håller jag med om. Men av någon anledning är det alltid män som slänger ur sig detta. Jag är i v 33 och nu har jag verkligen börjat känna av ont i rygg/ben/fötter/höfter/foglossning/sömnlösa nätter osv osv... Jag jobbar i butik vilket innebär 8timmar stående varje dag. Och varje gång man nämner att "får se hur länge jag kommer orka jobba" så får man höra att man inte börde ha rätt att sjukskriva sig när man är gravid eftersom det faktiskt inte är en sjukdom. Men om man har så ont i ryggen att man knappt kommer upp ur sängen. Vad ska man göra då? Ville bara gnälla av mig lite. Nån annan som känner igen detta?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-07-24 20:43:11:
    Det konstiga är ju att om jag inte hade varit gravid och fått jätte ont i ryggen,ja då skulle jag ju kunna bli sjukskriven...
    Såg något på nyheterna om det här tidigare ikväll. Det var nån som hade typ stämt försäkringskassan för diskriminering eller nått för att hon inte fick sjukpenning pga att hon va gravid..

  • Svar på tråden Att va gravid är ingen sjukdom!
  • Me81

    som sagt hade smärta å problem UTAN att sjukskrivas...så kom inte å säg att man får sjukskrivning lätt...
    Va glad att du sluppit lätt undan!

  • Bonanza

    Oj oj oj då. Nej, du har också foglossning. Men du har inte ont av det. Varför? Vet inte. Varför har jag inte kräkts en enda gång under graviditeten när andra gör det? Varför föds vissa barn för tidigt? Osv osv. För att alla är vi olika. Nej, det har inte med träning att göra - även ytterst vältränade människor drabbas av foglossning. Och nej, jag skulle verkligen inte välja att ligga hemma i soffan, utan hellre välja att fungera som vanligt. Och min foglossning sitter dessutom i fogarna fram, så det har inte ens med ryggen att göra. Och innan man kan bli sjukskriven går en läkare (och ofta även en sjukgymnast) igenom en med en mängd böjövningar osv. - det går inte att bara sgäa "jag har ont i ryggen" och så blir man sjukskriven. Du har verkligen inte en enda aning om vad du talar om, det blir mer och mer klart ju fler inlägg du skriver.


    Bubban81 skrev 2007-07-26 13:15:25 följande:
    Jag har last artikeln - och som jag skrev: man vet inte varfor folk far mer foglossningar an andra..... aven om hormonet ar orsaken, VARFOR har jag ej foglossning, men du? Jag har val samma hormoner som dig? Jag tror att det har mycket med traning att gora, och sen hur latt det skulle vara att stanna hemma och ligga i soffan istallet for att ga till jobbet.Sen tror jag som artikeln ocksa sager - ALLT som har med ont i ryggen att gora ar inte foglossning - utan beror pa att man inte tranar eller behandlar sin kropp val under graviditeten. Det verkar som sa fort en svensk far ont i ryggen, sa skriker hon foglossning.
    Vad fan är en princessa?!
  • Me81

    ingen har sagt att all ryggsmärta kommer från foglossning..å man kan ha ryggont fast man tränar!

  • Bubban81

    Dar har du fel, man kan visst lindra smartan. Sjalvklart om du har en extrem foglossning, men det ar ovanligt. Jag tror att huvuddelen av sjukdomar i varlden uppkommer av negativt och pessimistiskt tankande- att inget gar att gora at det. Jag haller fast vid min asikt att jag tror att majoriteten av de som blir sjukskrivna under graviditeten i sverige, hade fortsatt jobba om de inte fatt pengar.

    "Det finns olika hjälpmedel som kan lindra smärtorna. Ett så kallat trokanterbälte är ett brett band som spänns runt höfterna för att stabilisera bäckenet. Bältet finns i flera olika utformningar och man brukar tillsammans med en sjukgymnast pröva ut ett som passar för att hitta det som bäst avlastar det område där man har mest problem. Vissa tycker att bältet hjälper mycket, andra kan däremot tycka att det bara förvärrar problemen. I vissa landsting får man låna bältet gratis, i andra måste man hyra eller köpa det. Ibland går det att hitta begagnade bälten. Man kan även pröva att spänna ett brett, mjukt tygskärp runt höfterna och se om det hjälper.

    TENS, transkutan nervstimulering, innebär att man får elektriska impulser av en TENS-apparat som stimulerar nerver via gummiplattor som fästs på huden. På så vis kan man få smärtlindring utan att behöva ta läkemedel. Metoden fungerar enkelt uttryckt genom att den stimulerar nerverna i huden. De nervbanor som leder beröring är samma som leder smärta och genom att stimulera huden kan man hindra att alla smärtimpulser når hjärnan. TENS-apparater kan hyras på mödravårdscentraler och hos sjukgymnaster. Kostnaden varierar, det kan handla om från en hundralapp i månaden och uppåt.

    Sjukgymnastik och träning botar inte själva foglossningen men stärker övriga kroppen och ökar det allmänna välbefinnandet. I samråd med läkare eller sjukgymnast kan man ibland få rådet att pröva till exempel vattengymnastik eller mammagympa vilket kan lindra smärtorna. Hos sjukgymnasten kan man lära sig ett nytt rörelsemönster och vilka rörelser som man ska undvika, och få hjälp att stärka rygg- och magmuskler som har blivit försvagade under graviditeten. Vissa landsting ordnar särskilda ryggskolor där man bland annat kan få lära sig hur man skonar ryggen och hur man genom träning kan bygga upp muskler som avlastar.

    Akupunktur kan också lindra besvären. Behandlingen ges av vissa barnmorskor och sjukgymnaster och har blivit allt vanligare.

    I undantagsfall kan man få mycket stora besvär och behöva gå med kryckor. Det är sällsynt att man bara kan röra sig med mycket stora svårigheter och behöver använda rullstol."


    Bonanza skrev 2007-07-26 13:11:31 följande:
    Bubban81 - det är som att du inte läser? Det. Går. Inte. Att. Göra. Något. Åt. Foglossning! Man måste stanna hemma, man har inget val!Ja, foglossning är vanligare i norden. Varför vet man faktiskt inte. Men att hoppa till slutsatsen att det är för att vi i norden har bättre skyddsnät eller är vekare än andra är ju både cyniskt och helt uppåt väggarna fel.Tänk om du skulle läsa lite i länken jag la in tidigare? Och så kanske du borde vara tacksam över att din graviditet har varit så enkel, istället för att klaga på de som har det värre!
  • minimalin

    Jag tycker man ska bli behandlad som en prinsessa under graviditeten! =)
    Man är ju inte bara gravid... man bär ju och vårdar ett litet liv inom sig och ingen borde behöva jobba in i det sista eller när man får problem med kroppen (för det får man oftast). OM man inte VILL jobba såklart!!

  • Moonis
    Bubban81 skrev 2007-07-26 13:06:43 följande:
    Sa det ar bara kvinnor i sverige som utsondrar hormonet nar de ar gravida? Eller varfor ar det sa himla mycket vanligare har? Vart jag vill komma ar att eftersom det ar sa latt att stanna hemma och anda fa pengar har i sverige, sa far helt plotsligt en massa foglossning och andra graviditetssymptom. Om ni havdar motsatsen sa tycker jag synd om er ignorans.Man kanske kan forsoka gora nagot at det istallet for att stanna hemma och tycka synd om sig sjalv i 9 manader? Men kanske svenska kvinnor bara ar mesar och inte tal smarta?

    Ta fram en studie som visar på att det mest bara är vi här som drabbas av foglossningar först.


    Här kan du läsa på lite mer om det: http://forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=86060

  • Me81

    ja gick på akupunktur, hade bälte o gjorde träningsövningar för att stärka hela paketet..

  • minimalin

    Efter att ha läst en del andra inlägg så finner jag det ganska roligt att se resultatet av att lägga ihop alla krämpor från dag ett till förlossningen UTAN att tänka på att det beror på graviditeten. Fan vad man står ut med mycket alltså!! =)
    Och iof får man ju en bra belöning i slutändan, men inte många som förstår att man knappt orkar diska... och varför det är så vet jag inte.. men sova lunch behövde jag inte göra sen jag var liten flicka =)

Svar på tråden Att va gravid är ingen sjukdom!