• Gila

    Att va gravid är ingen sjukdom!

    tycker att man ständigt hör att "att vara gravid är ingen sjukdom". Och det håller jag med om. Men av någon anledning är det alltid män som slänger ur sig detta. Jag är i v 33 och nu har jag verkligen börjat känna av ont i rygg/ben/fötter/höfter/foglossning/sömnlösa nätter osv osv... Jag jobbar i butik vilket innebär 8timmar stående varje dag. Och varje gång man nämner att "får se hur länge jag kommer orka jobba" så får man höra att man inte börde ha rätt att sjukskriva sig när man är gravid eftersom det faktiskt inte är en sjukdom. Men om man har så ont i ryggen att man knappt kommer upp ur sängen. Vad ska man göra då? Ville bara gnälla av mig lite. Nån annan som känner igen detta?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-07-24 20:43:11:
    Det konstiga är ju att om jag inte hade varit gravid och fått jätte ont i ryggen,ja då skulle jag ju kunna bli sjukskriven...
    Såg något på nyheterna om det här tidigare ikväll. Det var nån som hade typ stämt försäkringskassan för diskriminering eller nått för att hon inte fick sjukpenning pga att hon va gravid..

  • Svar på tråden Att va gravid är ingen sjukdom!
  • Ain

    Naja, det är väl att överdriva lite grand att foglossning inte alls finns utomlands. JAG bor utomlands och min läkare föreskrev direkt sjukgymnastik för min foglossning. Och sjukgymnasten visste minsann precis vad det var och sa att det var ganska vanligt här.

    Sedan tror jag heller inte att folk i Sverige inte är sjuka utan bara vill lata sig. Mar man sa daligt att man inte orkar med att jobba, eller man har sa ont att man knappt kan röra sig är det väl klart att man ska bli sjukskriven. Speciellt som att man skulle blivit sjukskriven för precis samma smärta om man inte varit gravid (som tidigare papekat). Det kan väl hända att kvinnor i vissa länder gar till jobbet varje dag om de inte har möjligheten att bli sjukskrivna. Men om de gör det under smärta, och om det är sa nyttigt är en annan sak.

    Där jag bor far man bara stanna hemma i ett par veckor efter förlossningen. Och visst gar mammorna tillbaka till jobbet fast bebisen är jätteliten - de maste ju tjäna pengar. Om det är det allra bästa för mamman och bebisen är ju ocksa en fraga. Men man gör det i alla fall eftersom man maste. Jag tror att det är samma sak med sjukskrivningen. Om man inte far nagra pengar när man är hemma sjuk maste man ju jobba. Och dessutom kanske man riskerar att förlora jobbet om man är hemma sjuk för ofta. Da är det väl klart att man latsas ma bra och jobba!

    Men visst haller jag med de flesta här. Man ska inte bli sjukskriven om man inte har en orsak till det.

  • Polgara

    Jag håller med Bonanza!! Ni har ingen aning alls om vad ni pratar om tydligen....blir grymt besviken på er.


     Det är bara kvinnor som kan vara så elaka mot nadra kvinnor.


    Jag är så tacksam över att vi har den möjligheten att få bli sjukskrivna pga så svår smärta att man inte kan stå,gå,ligga(sova) eller sitta!!!

    Denna graviditet har jag haft sån tur att jag inet har haft så ont....nu har jag "lyxen" att gå på havandeskapspenning resterande tid.Hade aldrig kunnat utföra mitt jobb i det skicket jag är i nu.

    Acceptera att vi är olika!

    Arg Polgara v 32+5

  • merix

    Bor inte i sverige eller Finland men i ett annat nordiskt land.
    Här kan man jobba fram till förlossningen om man vill och inte har några problem.
    Jag har problem med levern och foglossning så jag har minskat min arbetsdag till halvdag. Läkaren är inte så villig att skriva ut intyg men om säger till att nu orkar jag inte mera så gör de det.

    Många på mitt jobb som har varit gravida har varit sjukskrivna några veckor före beräknad tid. Jag kommer att fortsätta jobba tills barnet kommer ut. Har ingen lust att sitta hemma hela dagarna och bara vänta.

    Det hela beror nog på hur man tänker anser jag.

  • Bubban81

    Nej egentligen vet jag inte sa mycket om foglossning, eftersom jag aldrig hort talas om det i Australien. Men jag har last att det kan undvikas/underlattas med traning.


    Bonanza skrev 2007-07-25 09:35:23 följande:
    Jaha, du vet alltså inte vad foglossning är. Det är ren okunskap det handlar om (eftersom du pratar om att man äter för mycket eller liknande). Då är du förlåten, okunskap är inte lika illa som ren okänslighet.
  • Numminen

    HaJoMi: Det är inte omöjligt att klimatet spelar in, men jag kan tänka mig att det har genetiska faktorer också. Vi nordbor är ju till exempel längre än sydeuropéer.

    Bubban81: på vad baserar du ditt påstående att foglossning bara finns i Sverige? Har du någon vetenskaplig grund eller är det bara vad du "hört"?

  • Numminen

    Bubban81: men bara för att DU inte hört talas om det i Australien betyder väl inte att det inte EXISTERAR där? Det kan ju ha att göra med hur din bekantskapskrets ser ut och även med hur öppen man är om sådana saker?

  • Jillsan7003

    Det engelska ordet för foglossning är "Diastasis Symphysis Pubis". Nu kanske du kommer att känna igen det när du hänger med gravida även i Australien, Bubban81.

  • Bubban81

    Jag var ironisk - det ar bara i sverige jag har hort folk KLAGA pa s.k. foglossning. I australien har jag aldrig hort talas om det. Ar man overkanslig i sverige pga att man anda kan stanna hemma och fa betalt??


    Numminen skrev 2007-07-25 09:42:12 följande:
    HaJoMi: Det är inte omöjligt att klimatet spelar in, men jag kan tänka mig att det har genetiska faktorer också. Vi nordbor är ju till exempel längre än sydeuropéer. Bubban81: på vad baserar du ditt påstående att foglossning bara finns i Sverige? Har du någon vetenskaplig grund eller är det bara vad du "hört"?
  • Polgara

    Bubblan81: Att träna hjäler inte mot foglossning endast att bli starkare i musklerna runt om i kroppen,jag har provat allt!
    Foglossning ÄR hormoniellt och kan alltså INTE avhjälpas med träning.Man får snällt lida tills barnet är ute och ca 6-12 månader efter förlossning om du har otur.

Svar på tråden Att va gravid är ingen sjukdom!