• kalmar brud

    vad betyder makulerad?

    Har fått brev nu i dagarna från Trygg hansa om att det är en höjning på våra försäkrningar...
    Men sen står det ingen summa på räkningen utan det står bara makulerad... Vad betyder detta???  

  • Svar på tråden vad betyder makulerad?
  • Laire

    Har ni autogiro? Så brukar vissa företag göra eftersom man inte ska använda avin på papperet.


    Många som yttrar sig har ingen egen mening, bara motsatsen till andras.
  • Polgara

    Den rätta summan kommer efter en ny uträkning så bry dig inte om denna då den inte är "giltig" s a s.

  • Anne M

    Förstörd/kasserad


    ** Concordia cum veritate ~ I harmoni med sanningen **
  • dålli

    de betyder väl att den inte behöver betalas.eller något sådant. vet inte hur jag ska förklara bra å vet inte om jag har rätt heller. men alla räkningar jag får där det står makulerad slänger jag.

  • annca

    betyder att den inte är gilltig, att ni inte behöver betala något från just den räkningen...

    Fick också en sådan, i specifikationen hade de kommit fram till att vi hade 6:- tillgodo, så vårt inbetalningskort var "makulerat"...


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • Morris Manerin

    Makulera en faktura


    En metod att åtgärda en felaktig faktura är att makulera den. I registret över fordringar för fakturor tar programmet då automatiskt bort försäljningsbeloppet och momsen som finns på den makulerade fakturan.


    Själva den makulerade fakturan kommer dock att visas i programmets översikt över fakturor, främst för att utomstående ska kunna kontrollera vad som hänt med den makulerade fakturan.


    Så makulerar du en faktura i programmet

    Så länge en faktura i översikten över fakturor i programmet inte har statusen Betald går fakturan att makulera. Vill du makulera en faktura markerar du den aktuella fakturan i översikten och använder menyvalet Kommando - Makulera faktura. Du får då tillfälle att skriva in en kommentar till makuleringen, vilket alltid bör göras och ibland måste göras pga lagens regler. Kommentaren som du skriver visas sedan på den makulerade fakturan om du tar upp den på skärmen och tas även med på utskrifter av den makulerade fakturan.


    En makulerad faktura får statusen Makulerad i översikten över fakturor i programmet. Innehållet på en makulerad faktura kan inte ändras eller tas bort. Däremot är det möjligt att ändra i den egna textkommentaren till den makulerade fakturan.


    Tre skäl att makulera fakturor

    En faktura kan i programmet normalt makuleras av tre olika skäl;


    den är helt felaktig och har aldrig motsvarats av någon försäljning av vara eller tjänst,
    fakturan är felaktig och ska ersättas av en ny, korrekt faktura eftersom en försäljning av en vara eller tjänst har förekommit,
    du konstaterar att företaget aldrig kommer att få betalt för den återstående fordran enligt fakturan, dvs företaget har fått en kundförlust.
    Fakturan makuleras för att den är helt felaktig

    Om en faktura makulerats för att den är helt felaktig och aldrig motsvarats av någon försäljning, behöver du inte göra några andra åtgärder. Efter en makulering sparas fakturan av programmet för att du vid behov ska kunna visa att det använda löpnumret inte motsvaras av någon verklig affärshändelse. Som kommentar till makuleringen skriver du att försäljningen enligt fakturan aldrig har skett.


    Fakturan makuleras för att den ska ersättas av en ny, korrekt faktura

    När en faktura makuleras därför att den ska ersättas av en ny, rättad faktura måste du enligt lagens regler nämna detta både på den makulerade fakturan och på den nya fakturan.


    På den makulerade fakturan kan du skriva i kommentaren till makuleringen, att fakturan ersätts av en ny, korrigerad faktura. Det bör också ange vilket löpnummer som den nya ersättningsfakturan har.


    Hänvisning till makulerad faktura på den rättade fakturan

    Du ska även på den nya fakturan ange att den ersätter den makulerade fakturan, exempelvis Denna faktura ersätter den makulerade fakturan nr XXX.


    Om du vill att även kunden som får fakturan ska ha beskedet att den nya fakturan ersätter en makulerad faktura, kan du skriva in på en egen textrad på den nya fakturan. När du står på en fakturarad på en faktura kan du byta fakturaraden mot en ren textrad via ett kommando under höger musknapp, Använd som textrad.


    Om uppgiften att den nya fakturan ersätter en makulerad faktura enbart är en uppgift som ska finnas i företagets egen bokföring kan du inte göra den noteringen i programmet. Istället får du skriva till den informationen för hand på verifikationen i bokföringen.


    Delmakulera en delbetald faktura

    En delbetald faktura kan normalt bli aktuell att delmakulera av två orsaker. Antingen därför att det ursprungliga fakturabeloppet var högre än vad som faktiskt avtalats mellan dig och kunden, vilket innebär att fakturan egentligen var felaktig från början. Eller också därför att du konstaterar att företaget aldrig kommer att få betalt för sin återstående fordran enligt fakturan.


    Om du delmakulerar en faktura som är delbetald kommer programmet att föreslå den kommentar som ska skrivas om makuleringen. Av förslaget till kommentar framgår vilka delar av fakturans intäktsbelopp respektive momsbelopp som har delmakulerats. Fakturan kommer därefter att få statusen Delmakulerad.


    Moms på makulerade fakturor

    Om du makulerar en faktura, som utfärdats året innan makuleringen sker så har den utgående momsen från den fakturan redan betalats till staten fast du aldrig fått betalt av kunden.


    Momsen på den makulerade fakturan liksom omsättningen kommer därför att bokföras omvänt i den momsperiod då makulering av fakturan sker.


    I undantagsfall kan detta innebära att du får ett negativt försäljningsbelopp och en negativ utgående moms en enstaka momsperiod. I så fall redovisas detta på momsdeklarationen med ett minustecken framför beloppen.  


    Går inte att makulera i momsperiod som är definitivt låst

    Gällande regler från Bokföringsnämnden innebär att programmet i bokföringen vid en given tidpunkt måste lägga till en spärr, så att det i programmet inte längre går att låsa upp perioder som är låsta.


    När bokföringen för en period på så sätt blivit definitivt låst av programmet, kan kassaboksposterna som hör till perioden inte ändras på annat sätt än genom rättelseposter. När även deklarationen för året är spärrad för upplåsning går det inte att ändra i bokföringen alls.


    Tidpunkten för definitiv låsning av bokföringen varierar beroende på hur stor omfattning det är på affärshändelserna i ditt företag. Det avgör hur länge du har rätt att vänta med att bokföra en affärshändelse efter att den inträffat.


    I programmets Företagsinställningar kan du på sidan Konto/moms kontrollera och ändra inställningen för vilken regel för definitiv låsning av bokföring och deklaration som ska gälla för ditt företag.

  • Peter1962

    haha, du lyckades svara på en 10 år gammal tråd, hur fan gick det till?

Svar på tråden vad betyder makulerad?