• sommar­torpet
    Äldre 25 Aug 15:59
    9734 visningar
    14 svar
    14
    9734

    Hur går det till när man at lån för att köpa verksamhet ex. restaurang?

    Först en liten men nog så viktig detalj, din sambos syster kan inte vara revisor åt er, det är förbjudet. Det får absolut inte finnas någon relation mellan företagsledaren och revisorn som gör att revisorn kan misstänkas inte fullgöra sina plikter, och släktskap är ett direkt jäv. Det är tom så att vi i vårt bolag inte får ha samma revisor som vi anlitar till flera av våra klienter. Även om våra klienter bara står för 10% av hela den revisionsbyråns omsättning så ser revisorsnämnden det som en risk att hon ska känna att det finns en "beroendeställning" och inte utföra en korrekt granskning.

    Sedan lånet:

    Huruvida du får låna eller ej beror faktiskt i första hand på vad det finns för säkerheter i bolaget. Ett bra läge visst, men äger bolaget lokalen eller har man ett långt arrende som kan värderas i pengar eller äger man hyresrätten. Om det är läget som "gör" restaurangen och man inte har någon rättighet till läget så är ju det en nackdel för banken vid bedömningen av lånemöjligheten.
    Sedan handlar det ju också om vem det är som ska låna, om det är bolaget eller ni själva. Ska ni köpa det befintliga bolaget är det ni privat som måste låna pengarna och ni kan inte sätta annat än aktierna i bolaget som säkerhet och det är faktiskt inte värt ett enda dugg. Är det bolaget som ska låna så är det lättare eftersom man kan få en företagsinteckning och äger man då hyresrätten eller lokalen så finns ju ett substansiellt värde i bolaget + en del goodwill. Är det bolaget som ska låne så måste man alltså lösa övergången av verksamheten från ett bolag till ett annat och alltså bara göra en inkråmsförsäljning.

  • sommar­torpet
    Äldre 25 Aug 17:09
    #9
    Diorlover skrev 2007-08-25 16:13:07 följande:
    Okej så hon kan inte göra det hmm. skummt.. för hon sa det gick.
    Är det revisorn du menar?

    Men är det då revisor hon är, är det inte bara så att hon ska hjälpa er med bokföring? Det är jätteviktigt att du som företagare verkligen förstår innebörden av de ord du använder dig av, i synnerhet om du ska söka lån hos banken. Går du till banken och säger att bolagets revisor ska vara xx så har du också indirekt sagt till banken att det är ett A ni ska ha. Om sedan hela affärsplanen visar på att det är en enskild firma så lämnar nu dubbla budskap och visar på brister i er förståelse för företagande.
  • sommar­torpet
    Äldre 25 Aug 17:29
    #10
    Diorlover skrev 2007-08-25 16:13:07 följande:
    Jo man äger själva "fastigheten" utrymmet..
    vad menar du emd bolaget äger lokalen? hänger inte riktigt med?
    Om du ska låna pengar av banken för att köpa ett hus så tar ju banken ut ett pantbrev i huset. Man har alltså en säkerhet, själva huset, som man kan sälja och få in pengar för om inte du betalar av på ditt lån som du ska.

    Om ett bolag ska låna pengar av banken för att köpa ett annat företag eller en rörelse så tar banken ut en företagsinteckning som säkerhet för det lånet. Det innebär att baken vid en konkurs har bästa rätt till de pengar som konkursförvaltaren kan få in vid försäljning/likvidering av bolagets tillgångar. Vad har du då för tillgångar i en restaurang.

    Du har inga kundfordringar eftersom dina kunder betalar kontant. Har du inte betalt dina lån eller räkningar så beror det alltså på att du inte fått tillräckligt stora inkomster, inte på att dina kunder inte hunnit betala ännu. Det kommer alltså inte att komma in några pengar till bolaget efter konkursen = inget värde som inteckningsegendom.

    Du har inget lager som kan säljas och ge kontanter till bolaget. De varor du har är livsmedel i kylar och frysar med det är ju inget som kommer att kunna säljas till någon annan, åtminstone inte efter ett antal månader. Inget lager = inga pengar = inget värde som inteckningsegendom

    Om bolaget däremot äger lokalen, endera genom att man äger fastigheten eller hyresrätten, så har den samma värde som ett hus som du själv ska köpa. Om inte du betalar till banken kan de utmäta fastigheten eller vid en konkurs sälja hyreskontraktet till någonannan och på så vis få in kontanter som kan betala din skuld.

    Du måste ju förstå skillnaden i att du endera måste betala x antal tusen i månaden i hyra för en lokal eller att du själv äger lokalen och följdaktligen även ett helt restaurangkök med allt vad det innebär i inventarier.
  • sommar­torpet
    Äldre 25 Aug 21:01
    #12

    Jag förstår att du ska köpa restaurangen, vad jag undrar är vad restaurangen äger.
    Alkoholtillståndet följer ägaren så det kan ni inte överta utan måste söka nytt.
    Ett fullt utrustat kök finns i lokalen men VEM ÄGER LOKALEN? Det är inte många restauranger som äger den fastigheten som krogen ligger i, alltså finns en annan hyresvärd. Kommer han att godkänna er som nya hyresgäster? Har befintlig ägare överhuvudtaget rätt att överlåta hyresavtalet på er? Att lokalen är fullt utrustad för att driva restaurang hjälper ju inte er om ni inte får hyra lokalen.

Svar på tråden Hur går det till när man at lån för att köpa verksamhet ex. restaurang?