Inlägg från: Tindras äiti |Visa alla inlägg
  • Tindras äiti

    V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!

    gud va glad ja e över att hitta denna tråd , startade en egen men denna e ju bättre! jag e 23 år och väntar mitt andra barn jag har mb crohn, nån annan med crohn och gravid?? hur mår du??

  • Tindras äiti

    68an:kiitos ja jag har länge velat träffa andra som verkligen förstår va d handlar om å inte bara himmlar med ögonen å tror att man överdriver. tyvärr e d ju så att många inte förstår syns d inte att man e sjuk på utsidan så är man inta sjuk.

  • Tindras äiti

    hej hej jag är nu i v 13. jag fick min diagnos strax innan min förra grav ( har gått på utredning i många år) då mådde jag som en prinsessa, hade inga som helst problem med magen under grav, men två mån efter jag fött tindra så kom jätte skovet blev in lagd och fick op fistel i ändtarmen, sen dess har allt bara rullat på med alla möjliga skopier d kom även läkare från holland för att utföra en viss teknik på mig ballong nånting.så jag hoppas fortfarande att grav hormonerna ska ta över å lägga crohn på hyllan denna gången oxå. Just nu mår jag inget vidare får inte behålla nån mat lr vätska , har börjat gå ner i vikt springer konstant på toa ( kan inte lämmna hemmet) blöder nått fruktansvärt från tarmen. en liten kännslig fråga men när ni går på toa ( vem som helst här inne med crohn) kommer d då stora slemmklumpar då?


    Mammasknodd skrev 2007-11-28 11:11:55 följande:
    Tindras äiti: Hej här har du en till gravid (v.33) som mest troligen har Crohns... Lyckades få sjukdomen just innan jag blev gravid så läkarna kan bara spekulera till bebisen är ute och jag kan få en riktig diagnos... Har haft en jättejobbig graviditet, får en låg dos av kortison (prednisolon) nu för att hålla nere värsta skovet... Vilken vecka är du i och hur mår du?
  • Tindras äiti

    jag går hos läkarn 1-2 ggr i mån å tar prover varje v, jag har nästan alltid slem i avföringen , läkarna kan inte riktigt fatta varför själva. ville kolla om jag va ensam om d lr om fler har samma problem. jag har även konstanta magsmärtor som jag knaprar tiparol för ( inte nu med bebben men annars) asså jag får så ont att jag inte kan stå upp , har du nått sånt? jag tror att man alltid tyvärr får en släng av skov mer lr mindre efter grav, men jag tror man slipper ett sånt mega som jag hade sisst om man mår lite halv kasst hela tiden. man kan ju alltid hoppas man slipper.


    Mammasknodd skrev 2007-11-28 21:14:33 följande:
    Tindras äiti: Konstigt nog har jag sluppit slem i avföringen, har bara blod... Kanske du ska prata med din läkare?Det är många som jag pratat med som har Crohns som säger att de mått ganska bra under grav. och sen fått skovet bara nån månad efter bebisen fötts... Jag måste säga att det gör mig lite orolig... Om det här är att må bra, hur kommer jag då att må sen? Hoppas jag får göra bort skovet nu och må bra sen istället... kanske, kanske har jag så tur... Men "Murphy" verkar spöka ganska ordentligt hos mig för tillfället
  • Tindras äiti

    dom där förbannade smärtorna har jag dagligen*suck*
    op bort tarmen e jag livrädd för jag har hört sånna hemske historier typ att man får en gristarm lr att har man väl börjat ta bort så e risken stor att man måste fortsätta kapa den till man får påse? e d sant?


    tussan06 skrev 2007-11-28 22:51:12 följande:
    Tindras äiti, för några år sen fick jag så där himla ont i magen att jag inte kunde stå upp.jag fick lägga mig och kura ihop mig till fosterställning för då gjorde de minst ont. Men sedan jag opererade bort 40cm av min tunntarm har jag varit helt fri från skov och smärta helt och hållet. Och det är nu 2 år sen. Men jag vet oxå att skoven kan komma ni efter graviditeten och jag hoppas verkligen inte att det händer..för biverkningarna jag får av kortison är inte att leka med, min läkare har sagt att jag bara i absoluta nödfall ska äta kortison, i övriga fall ska vi testa andra behandlingsmetoder.
  • Tindras äiti

    grådis: känns hemskt å säga men d va skönt å höra att man inte e ensam.

    68an:resorb va gör dom för nått? d kanske kan va min räddning, d e ju inte så roligt att gå ner i vikt nu under grav , känns som om d räcker med nervösiteten som e under en grav ändå.

  • Tindras äiti

    nallatalla, joannakba: jag kan inte hjälpa d men jag e helt jäkla livrädd för å få påse, jag vet inte om d e för att jag inte vet så mkt om d lr *å guud* måste man alltid ha den där ? när man sover , hur ska man kunna bada på stranden? sex?, hoppas ni inte blir arga för mina frågor ....
    å tillfällig påse va menas med d?

    tussan06:jag visste inte att man kunnde ta bort en del utan att man va tvungen å ersätta lr få påse!? e tarmen så töjbar då så att man bara fäster fast den igen ?

    68an: låter underbart , ska ringa min läkare å fråga om jag får prova

    jag vill bara säga tack för att ni svarar, jag e jätte glad att jag äntligen hittat folk å prata med om detta , mina vänner rynkar bara på näsan å ber mig va tyst för d äcklar dom .

  • Tindras äiti

    haha a, men va ja menar e kan man koppla bort den alltså ta av den ? lr måste man göma den i bikinin

    Fru U skrev 2007-11-29 11:55:20 följande:


    Åh, det är underbart att ha stomi, faktiskt! Man kan göra allt som man kunde göra innan, bada, sola, ha sex - fast utan att oroa sig för att behöva springa på dass. Visst man lär inte kunna bli astronaut men det var nog kört redan vid crohns/uc-diagnosen *s*
    [/citat]

    oj va tog dom ut alltihop jösses d låter läskigt..
    ja vet ju att tarmarna e flera meter men va inte säker på hur d gick till bara, tack för svaret
    tussan06 skrev 2007-11-29 12:53:54 följande:
    [citat]
    tindras äiti, jodå man kan ta bort ganska mycket så länge det finns kvar tarmar som kan arbeta med maten. när jag op så hade dom ut alla tarmarna för att mäta längden och så för att veta hur mycket som var kvar när dom tagit bort de 40cm som dom tog. För man kan inte ta för mycket, men jag har ju över 3 meter tunntarm kvar så dom kan ta bort 40 cm igen om dom vill utan att jag behöver stomi..
  • Tindras äiti

    oj nu blev d galet, svaret till tussan försvann änna...jag gör om......tog dom ut alltiop jösses d låter läskigt...jag vet ju att tarmarna e flera meter visste bara inte riktigt hur d gick till , tack för svaret


    tussan06 skrev 2007-11-29 12:53:54 följande:
    tindras äiti, jodå man kan ta bort ganska mycket så länge det finns kvar tarmar som kan arbeta med maten. när jag op så hade dom ut alla tarmarna för att mäta längden och så för att veta hur mycket som var kvar när dom tagit bort de 40cm som dom tog. För man kan inte ta för mycket, men jag har ju över 3 meter tunntarm kvar så dom kan ta bort 40 cm igen om dom vill utan att jag behöver stomi..
  • Tindras äiti

    jag har aldrig riktigt sett en påse på magen, så mina frågor kanske verkar lite knäppa men jag börjar förstå att för vissa har d liksom inte funnits nått alternativ d har liksom varit å välja mellan en påse men ett liv lr ingen påse inget liv..har jag förstått d rätt?!

    Fru U skrev 2007-11-29 14:56:03 följande:


    Man gömmer stomin i bikinin/baddräkten. Inga problem. Det finns extra små påsar just för sådana tillfällen. Fast jag föredrar faktiskt att bara vika in min vanliga påse (har lite mage så det syns inte att det blir mer *s*) för då slipper jag springa o byta till en större påse efter badet (det går att byta påse/platta överallt men jag föredrar att göra det hemma där jag har alla saker lätt tillgängliga)Faktum är att vi är rätt många här med stomi och vi har lyckats  övertyga de flesta här (om inte alla) att det inte är så hemskt med stomi som det kan verka Nu har jag iofs haft min sen jag var ung (18år gammal) men det var verkligen underbart att få den. Fick tillbaka livet! (och jag är inte den enda som sagt så)
Svar på tråden V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!