• Lällas

    V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!

    V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!
    För oss med Ulcerös Colit & Crohns.

    Här kan man fråga om besvär o sjukdomar o läbbiga undersökningar som har med mag o tarmsystemet att göra, den samlade erfarenheten är stor.
    Välkommen!

    Här följer en lista på oss som brukar hänga i V.V.S trådarna. Saknas ditt namn skicka mig ett mail eller lägg ett inlägg i min Gästbok.

    CROHNS
    grådis
    LillTrulsa
    kahlua
    Dalkulla
    Tölander
    Calylite
    Itmorsan
    MaryJo
    Fru U (med hud,muskel och ledvärk) och stomi
    Nio
    Skytten64
    MaddeK (och stomi opererad)
    Maggis

    ULCERÖS COLIT
    Nallatalla (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    mumlin (med följdsjukdom primär skleroserande cholangit)
    Kusin Knase
    Linnann
    LoneStarState
    wonderwoman
    Tessi81
    MrsDream
    68:an (med följdsjukdom ledproblem)
    AnnaKennyLea
    Mallansprallan
    Sandervig
    Storken78
    nea00
    willow82
    havsbris
    Prommis
    Lällas (IRA opererad)
    vinterland
    Twentyfourhours
    Dist
    Nebulosa
    Blåbärspappa
    2äggmamma
    JajjaB
    Lilla Mimsan
    MissDisa
    Disa9 (med följdsjukdomen skleroserande colangit)
    Sassa84 (med bäckenbenbensresevoir)

    IBS
    Nebulosa
    68:an
    Vem är jag
    mysis nr1 (samt gallsaltsmalabsobtion)

    VÄNTAR PÅ DIAGNOS?
    Bcsvensk

    ANHÖRIGA
    gmt för Lucas med Ulcerös Kolit
    Molle72 för Rebecca med Ulcerös Kolit
    Slj för Lucas med Ulcerös Kolit
    Malvas Mam, mamma till Linnea med Ulcerös Kolit

    Länk till förra tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m22148483.html

    Länk till gamla trådar:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m18868356.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m15622597.html www.familjeliv.se/Forum-5-95/m12884634.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m10404966.html

    Länkar till lite annat tarmrelaterat:
    www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp
    netdoktor.passagen.se/default.ns
    www.magotarm.se/attleva.html
    www.ilco.nu

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-09-26 18:56:54:
    UC: Julitös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-09-26 18:57:44:
    Väntar på Diagnos: Jenny F

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-10-22 21:28:57:
    Crohns och IBS: Smulfröken
    Crohns: Tussan06

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-09 17:31:13:
    Crohns: flipfloppan

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-09 22:02:21:
    Under utredning: Mammasknodd

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-13 23:19:20:
    UC: joannakba

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-12-11 20:19:53:
    IBS och under utredning för Crohns: fixarmamma

    IBS och Crohns: TrasigMage

  • Svar på tråden V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!
  • Croft

    Hej Fairyfloss,

    Jag har också varit dålig under graviditeterna men har repat mig under de tre sista månaderna då jag känt mig i toppform. Jag har aldrig hört talas om colifoam. Man kan ju tydligen ta både prednison och asacol när man är gravid men jag har lyckats undvika det genom sträng diet när jag varit dålig, men blir man för dålig måste man ju få behandling. Problemet kan ju också vara att hitta en läkare som är kunnig inom både gastro - och barnafödande. Jag bor också utomlands och här där jag bor är det inte så vanligt med Crohns. Vilken månad är du gravid i nu?

  • fairyfloss

    Croft: Hej

    Jag är i vecka 16. Jag har bara blivit sämre och sämre tills jag blev sämre än någonsin förut, och jag blir lite skraj när jag inte vet vad som komma skall, nu när jag är gravid. Colifoam är ett kortisonskum, jag får färre biverkningar än med prednisolon men man ska inte ta det mer än ett par tre veckor hellst. Så jag kommer nog sluta sen. Jag ser det som en liten paus över jul så att jag ska orka med allting. Alla 5-asa medicinerna gör mig sämre så det är tyvärr inget alternativ . Jag har hittat en jättebra läkare som faktiskt är expert på gravida kvinnor med hälsoproblem, bland annat crohn's, vilket känns skönt! Dock ska vi flytta, men han har lovat att fixa kontakter på ett sjukhus där han jobbat förut, dit vi ska flytta. Vilket är bra för tyvärr har vårt lilla sjukhus inte möjligheten att göra undersökningar och sånt som kan behövas ibland. Jag hoppas också att jag ska bli bättre. Jag brukar klara mig egenom skov okej med lite medicin och strikt diet. Det är svårt dock när man ju ska äta så näringsrikt som möjligt! Nu vill de skicka mig till en dietist, men jag vet inte vad för bra det ska göra, så tillvidare det inte är en dietist specialiserad på crohn's, och det är det inte. Men än så lever både jag och bebisen .

    Fru U: Tack! Jag tar gärna emot tips från alla med erfarenhet. Det jag är mest rädd för är att jag inte får i mig tillräckligt med näring (speciellt protein) för mig och bebisen eftersom jag inte kan äta mjölkprodukter eller så mycket kött.... eller så mycket bönor. Jag börjar få slut på ideer!

  • Tindras äiti

    fairyfloss:
    hej här har du en gravid stor skovare....är grav i v16 å e hemma sjukskriven pga skov...va hos läkaren nu på morgonen fortsatt sjukskriven till 29/2 ( tydligen skott år nästa år) har fortfarande inte gått upp i vikt men fick titta på knodden i magen , den låg å klia sig i huvudet..så söt jag bara hoppas att allt ska vända å bli som min förra grav då mådde jag som en prinsessa, nu känner jag mig mer som en trött toa tokig padda!!!

  • Evve81

    Bebisem


    fairyfloss skrev 2007-12-18 07:31:31 följande:
    Croft: Hej Jag är i vecka 16. Jag har bara blivit sämre och sämre tills jag blev sämre än någonsin förut, och jag blir lite skraj när jag inte vet vad som komma skall, nu när jag är gravid. Colifoam är ett kortisonskum, jag får färre biverkningar än med prednisolon men man ska inte ta det mer än ett par tre veckor hellst. Så jag kommer nog sluta sen. Jag ser det som en liten paus över jul så att jag ska orka med allting. Alla 5-asa medicinerna gör mig sämre så det är tyvärr inget alternativ . Jag har hittat en jättebra läkare som faktiskt är expert på gravida kvinnor med hälsoproblem, bland annat crohn's, vilket känns skönt! Dock ska vi flytta, men han har lovat att fixa kontakter på ett sjukhus där han jobbat förut, dit vi ska flytta. Vilket är bra för tyvärr har vårt lilla sjukhus inte möjligheten att göra undersökningar och sånt som kan behövas ibland. Jag hoppas också att jag ska bli bättre. Jag brukar klara mig egenom skov okej med lite medicin och strikt diet. Det är svårt dock när man ju ska äta så näringsrikt som möjligt! Nu vill de skicka mig till en dietist, men jag vet inte vad för bra det ska göra, så tillvidare det inte är en dietist specialiserad på crohn's, och det är det inte. Men än så lever både jag och bebisen .Fru U: Tack! Jag tar gärna emot tips från alla med erfarenhet. Det jag är mest rädd för är att jag inte får i mig tillräckligt med näring (speciellt protein) för mig och bebisen eftersom jag inte kan äta mjölkprodukter eller så mycket kött.... eller så mycket bönor. Jag börjar få slut på ideer!
    Jag tror att bebisen ser till att ta ifrån dig det den behöver det är du som blir lidande. Hoppas det ordnar sig för dig!
  • fairyfloss

    Tindras äiti skrev 2007-12-18 09:32:30 följande:


    fairyfloss: hej här har du en gravid stor skovare....är grav i v16 å e hemma sjukskriven pga skov...va hos läkaren nu på morgonen fortsatt sjukskriven till 29/2 ( tydligen skott år nästa år) har fortfarande inte gått upp i vikt men fick titta på knodden i magen , den låg å klia sig i huvudet..så sötjag bara hoppas att allt ska vända å bli som min förra grav då mådde jag som en prinsessa, nu känner jag mig mer som en trött toa tokig padda!!!
    Går du på någon medicin nu eller "klarar" du dig utan?
  • fairyfloss
    Evve81 skrev 2007-12-18 11:08:21 följande:
    Jag tror att bebisen ser till att ta ifrån dig det den behöver det är du som blir lidande. Hoppas det ordnar sig för dig!
    Ja de är ju de alla säger, men om man inte ens får i sig tillräckligt för bebisen då?!
  • Tindras äiti

    jag står bara på asacol . äter azatrioprin i vanliga fall . men jag klarar mig absolut inte utan jag ligger här hemma å e helt kass.


    fairyfloss skrev 2007-12-18 11:32:21 följande:
    Tindras äiti skrev 2007-12-18 09:32:30 följande:
    Går du på någon medicin nu eller "klarar" du dig utan?
  • Mammasknodd

    Hej allihopa och tack så mycket för alla grattis

    Nu har vi äntligen fått komma hem, Hjalle och jag.
    Han växer och frodas, det lilla trollet

    Jag själv mår relativt bra...Käkar fortfarande kortison, men har gått ner till 10mg för att testa om det håller i sig... visst får jag smärtkramper ibland, men de är uthärdliga än så länge.
    Däremot har ledvärksbesvären kommit tillbaka... Vad äter ni som har det för att minska besvären?

    Och inte blir jag av med såren på smalbenen...

    Lite pluffsig är jag nog om kinderna från kortisonet men jag är rätt glad för det, såg ut som om jag höll på att få aneroxia ett tag...

    Passade på att leta upp min läkare när jag ändå var på lassa... Han blev förvånad då jag kom utan grav.magen
    Vi kom i allafall fram till att han skulle försöka hitta bättre medeciner så jag skulle slippa kortisonet i framtiden...ja och så att jag skulle minska ner på tabletterna...

    Fairyfloss: Jag hade mitt värsta skov nu under graviditeten, fick bl a ligga på lassa en vecka med närings, vätske och järndropp... (går att läsa mer om det i min blogg "Vad är det för fel på mig")
    Trots att jag själv inte fick den näring jag behövde så tog barnet åt sig det han behövde, men nånting blev ändå fel för Hjalmar kom ut ca 6½ vecka för tidigt...
    Men allt har gått jättebra och tur i oturen så åt jag redan kortison för det är nämligen vad kvinnor får vi förtidig vattenavgång så att barnet får bättre förutsättning att andas på egen hand...Jag behövde alltså inte ta några extra tabletter och Hjalmar andas riktigt fint själv Mumlin: Välkommen hem!!! Och vad kul att du verkar vara på bättringsväg!!


    ~My mind not only wonders, somtimes it leaves completely~
  • lärka78

    Hur snabbt blir man bättre när man börjat medicinera? Har tagit suppar i en vecka nu och är snarare sämre än innan, absolut inte bättre iaf. Läkaren sa att jag skule må betydligt bättre till jul så jag tycker att jag borde märka nån skillnad.
    Sen undrar jag hur långt upp supparna verkar. Jag hade inflammation i första och sista delen av tjocktarmen, kan supparna läka ut inflammationen i första delen också?

    Känner mig helt vilse i medicindjungeln, hade hoppats att det var som att ta alvedon vid huvudvärk, en halvtimme och sen var problemen puts väck Men det var visst att hoppas på för mycket...attans!

Svar på tråden V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!