Skakande skildring av krigets Syrien
Forum Hälsa & Kost - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Fixade inte att sluta med Cipramil. Så ledsen!

  Tis 23 okt 2007 21:36 Läst 7629 gånger Totalt 21 svar
  Vätter­vy
  Visa endast
  Tis 23 okt 2007 21:36

  Jag har tagit 20 mg. Cipramil om dagen i några år. Jag blev nyligen gravid och tänkte jag skulle sluta med medicinen. Har hört det inte är så bra att ta dem under graviditet. Jag började trappa ner långsamt, samma dag jag plussade. Första veckan kände jag nada. Men denna sista veckan har varit gräslig! Har knappt orkat ta mig uppför trapporna här hemma, har varit fruktansvärt tung och nere och orolig ( mycket värre än innan jag började med medicinen ). Hela världen har gungat, varit jätteyr, inte kunnat köra bil. Bara velat GRÅTA. Har tänkt: Ska inte ge upp! Snart går biverkningarna över. Men nu ikväll orkade jag inte mera. Har ju barn å hem å jobb att ta hand om. Tog en halv tablett och sitter nu och hoppas den verkar snart. Känner mig så ledsen. Någon mera med liknade erfarenhet?

 • Ons 24 okt 2007 04:24 #11

  Jag åt Flouxitin i början av min graviditet. Hade "lite" PMS besvär som inte blev bättre av att jag blev på smällen Hur som helst så blev jag tom rekommenderad att fortsätta med dem när jag blev gravid! Flouxitin har testats mycket just på gravida och anses som ofarligt. Jag åt det de första månaderna och kände mig inte det minsta orolig att det kunde skada barnet. Jag hade inte fått sådana rek. annars ju!!

  Har under tidens gång blivit så pigg och mår så himla bra att jag trappat ner för att helt slutat när grav hormonerna sedan hjälpt mig!

  Citalopram=Cipramil har det inte forskats lika mycket om, fick jag förklarat. Kram och lycka till/ Anna

 • Ons 24 okt 2007 04:29 #12

  Glömde säga det men första tiden som gravid kan vara hemskt omtumlande. Om man som jag haft mycket PMS så blev inte det psykiska mående bättre av att vara gravid just i början. Svår PMS innan=ofta stor påfrestning, nästan som konstant PMS påslag de först tre månaderna. I alla fall min erfarenhet. Mvh Anna

 • lilla my2
  Visa endast
  Ons 24 okt 2007 04:53 #13

  Jag åt klomipramin hela min förra graviditet och det är de sista tre månaderna man ska försöka hålla upp men det är inte nödvändigt ( detta gäller ssri preparat) Anledningen varför man ska försöka hålla upp är för att barnet kan få viss abstinensbesvär när det föds ( detta kollar personalen upp med ett speciellt schema som de följer, mitt barn fick inget besvär alls)

  Jag har haft/har kontakt med professor Hugo Lagercrantz som är specialist på karolinska sjukhuset i solna och med Susanne Von Shreb på Huddinge Sjukhus som också är väldigt insatt i detta!

  Jag tycker du ska etablera en kontakt på ditt närmaste sjukhus så fort som möjligt där ni kan prata om det här! Det är viktigt att ha en egen läkarkontakt! Ring din bm i morgon och be om att få en akutremiss till special mödravården där dessa läkarkontakter finns! Du ska inte behöva må dåligt

  Lycka till

 • Vätter­vy
  Visa endast
  Ons 24 okt 2007 09:32 #14

  Tusen tack till alla som har svarat! Många goda råd och lugnande ord! Ni är så gulliga!

  Som jag skrev tog jag en halv tablett igår kväll (10 mg) och idag känner jag mig redan annorlunda. Rent intuitionsmässigt känns det som detta är mycket bättre för barnet än att jag ska ligga helt knäckt. Men jag vet inte. Jag har bestämt mig för att försöka fortsätta klara mig på en halv tablett. Ska också ta kontakt med en läkare för samtal och hjälp att så småningom sluta helt. Om det är nödvändigt.

 • Ons 24 okt 2007 10:06 #15

  Om du mår dåligt kan du trappa ner ännu mer långsamt!!!

 • Ons 24 okt 2007 13:19 #16

  jag äter citalopram(cipramil) och är gravid i v.9. Har läkarkontakt och haft kontakt på psykiatrin och de rekommenderar mig med min historia att fortsätta ta mina 20 mg hela graviditeten. Allt är individuellt, min historia är inte din! Därför viktigt att du som många skrivit pratar med en läkare som är insatt i ämnet som du kan diskutera frågan med. Du måste känna dig trygg och må bra, oavsett hur du gör!

 • Ons 24 okt 2007 14:22 #17

  Hej Vättervy, min synkis! (BF midsommarafton)=)

  Har inga fler råd att ge än vad du redan fått, men ville bara säga att jag själv trappat ner min 100mg dos av Sertralin när jag och min man bestämde oss för en trea. Jag gick ner från 2 tabletter till 1 och en halv under en veckas tid. Sedan tog jag bara en tablett i en vecka. Sedan en halv i en vecka. En halv varannan dag i en vecka. Sedan la jag av. Och fick abstinens... men den har nästan gett med sig nu efter 5 veckor. Känner ff domningar i ansiktet och "plötsliga attacker av att tappa medvetandet i två sekunder"-känslor.

  Hoppas det ordnar sig!

 • Hugo Boss
  Visa endast
  Ons 24 okt 2007 14:49 #18
  Lyckligajag78 skrev 2007-10-24 04:24:57 följande:
  Jag åt Flouxitin i början av min graviditet. Hade "lite" PMS besvär som inte blev bättre av att jag blev på smällen Hur som helst så blev jag tom rekommenderad att fortsätta med dem när jag blev gravid! Flouxitin har testats mycket just på gravida och anses som ofarligt. Jag åt det de första månaderna och kände mig inte det minsta orolig att det kunde skada barnet. Jag hade inte fått sådana rek. annars ju!!Har under tidens gång blivit så pigg och mår så himla bra att jag trappat ner för att helt slutat när grav hormonerna sedan hjälpt mig! Citalopram=Cipramil har det inte forskats lika mycket om, fick jag förklarat. Kram och lycka till/ Anna
  jag fick utskrivet flouxitin av min läkare (en hyrläkare, så man träffar aldrig samma på den mottagningen jag går på)
  Fick dessa utskrivet innan jag visste att jag var gravid..men fick ett plus veckan efter..hann aldrig börja med medicinen. Om man läser i pappret som ligger i asken så står det "att det inte har gjorts tillräckligt med forskning på gravida för att man med säkerhet ska kunna säga att det inte är ngn fara.."

  Ska nog prata med min psykolog om detta...dom har brist på läkare så jag kan inte ringa till ngn där heller för att rådfråga. Och när jag pratade om tabletterna med BM när jag var där så sa hon bara att jag skulle vända mej till psykläkaren..svårt det där..
  men ska till gynläkaren den 5e nov...får kanske prata med honom då...är till och med rädd bara vad gäller att ta en panodil...*biter på naglarna*
  kan tiden gå fortare??
 • Kim och Mike
  Visa endast
  Tor 25 okt 2007 09:15 #19

  Ett råd är att ta kontakt med Läkaren på MVC..dem är mer insatta kring graviditet och ssri än vad läkarna på typ vårdentralen är...

 • Vätter­vy
  Visa endast
  Tor 25 okt 2007 23:00 #20

  Tack

  Kim och Mike skrev 2007-10-25 09:15:46 följande:


  Ett råd är att ta kontakt med Läkaren på MVC..dem är mer insatta kring graviditet och ssri än vad läkarna på typ vårdentralen är...
 • Fre 26 okt 2007 10:13 #21

  Hej alla i tråden!

  Jag är en av dem som trodde att jag var stark nog att sluta med citalopram i mars. Jo det gick faktiskt bra ända tills jag blev gravid 5 månader senare. Då fick jag ett rungande återfall och fick börja äta fluoxetin.

  Om jag hade vetat det jag vet idag så hade jag ALDRIG slutat med min medicin inför en graviditet! Jag har ätit antidepp i många år och har insett att jag helt enkelt inte producerar tillräckligt med signalsubstans i hjärnan.

  Jag har lidit med extrem ångest de första 12 veckorna i graviditeten och önskar ingen samma öde.

  Idag mår jag mycket bättre och kan för första gången glädjas över vårt planerade barn.

  Snälla, prata noga med er läkare innan ni slutar mediciner helt inför en graviditet. Av de som ätit ssri och slutat inför är graviditet får ca 60 % återfall när de blir gravida pga hormonerna som ställer till det.

  Hellre en stark, pigg och glad mamma än en förtvivlad, rädd och vilsen!

  Jag kommer inte att sluta med medicinen inför förlossningen då det är väldigt stor risk att jag inte orkar med en förlossning då samt att jag kan råka ut för en förlossningsdepression istället. Mina läkare tycker att det är bättre att jag fortsätter.

  Många styrkekramar till alla som fått ta det svåra beslutet att medicinera under sin graviditet. För tro mig, jag vet av egen erfarenhet att det är ett beslut man väger noga innan man bestämmer sig.

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!