• angelofthedevil

    Vi som gör egen barnmat - recept

    Här skriver vi in alla våra RECEPT.

    Denna tråd är ENDAST till för recept.
    Frågor och diskusioner om recept, ålder mm lägger man i den andra tråden.
    Detta för att det skall vara så enketl som möjligt att kunna hitta recepten.

    Diskusionstråden: www.familjeliv.se/Forum-3-39/m26730097.html

    Gamla recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-3-39/m23905626.html


    *Leonardo 070220*
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-12-29 18:22:35:
    Skriv helst från vilken ålder man kan ge maten då det är många som undrar.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-29 13:42
    Den andra länken fungera ju inte så jag hoppas denna fungerar nu då. www.familjeliv.se/Forum-3-39/m26730444.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-29 13:45
    nehej tidigare länk vart helt fel, gör ett nytt försök.
    www.familjeliv.se/Forum-11-236/m26730097.html
  • Svar på tråden Vi som gör egen barnmat - recept
  • Eleonor01

    Min bvc sa att om man tillagar mat till sig själv m buljong går det bra att även ge detta till barnet. Det känns sunt. Tror inte att man ska vara helt hysterisk över allt som man får å inte får. Vi föräldrar har ju överlevt =)

  • elinson

    Jag hivar mig in i saltdiskussionen och räknade lite på saltinnehåll och rekommendationen för barn.

    250ml buljong innehåller:  1,4g salt
    100g kyckling(kokt i osaltat vatten)  innehåller: 1g salt

    Även om man slår av kokvattnet efter att ha kokt kycklingen vill den dra till sig en del av saltet i vattnet.

    Rekommendationen fra SLV/NNR:
    "För barn under 2 års ålder bör kostens natriuminnehåll, uttryckt som salt, inte överstiga 0,5g/MJ. Anledningen är att man inte bör vänja barn vid kost med högt saltinnehåll och att nyfödda har begränsad förmåga att reglera saltbalansen. Förmågan att utsöndra salt ökar dock successivt till omkring 15 månaders ålder. Detta är delvis kopplat till glomerulusfiltrationen i njurarna (GFR) och förmågan att reglera vätskebalansen. Detta medför ökad risk för saltretention vid förhöjda saltintag, framför allt under de första levnadsåren. " (källa: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2011/2011_livsmedelsverket_21_rad_om_mat_barn_0_till_5_risk_nytta_vardering.pdf)

    Ett barn på 10 månader har ett energibehov på ca 3,85MJ per dag vilket ger en rekommendation på max 1,925g salt per dag.

    Jag tänker att det kanske är bättre att använda vanligt salt än buljong som du har mindre kontroll på mängden, meni första han inte salta utan använda andra krydder.


  • HappyMummy

    Gjorde egen dessert/mellanmål idag som uppskattades med glada miner av dottern, 5 månader. :)

    200g torkade aprikoser (som fick ligga i vatten över natten) kokade jag upp och fick ligga och småkoka ca 10 minuter. Mixade det med en halv banan och 200g färskfrusen ananas som hade fått tina. Mixade alltihop i blendern tillsammans med vattnet som aprikoserna hade kokt i. Smakar suveränt! :) Blev ca 3 barnmatburkar av "mittemellanstorleken" (de som säljs med 195g innehåll tror jag det är.


    Stolt mamma till Ellie 110604
  • goatess82
    HappyMummy skrev 2011-11-03 23:08:42 följande:
    Gjorde egen dessert/mellanmål idag som uppskattades med glada miner av dottern, 5 månader. :)

    200g torkade aprikoser (som fick ligga i vatten över natten) kokade jag upp och fick ligga och småkoka ca 10 minuter. Mixade det med en halv banan och 200g färskfrusen ananas som hade fått tina. Mixade alltihop i blendern tillsammans med vattnet som aprikoserna hade kokt i. Smakar suveränt! :) Blev ca 3 barnmatburkar av "mittemellanstorleken" (de som säljs med 195g innehåll tror jag det är.
  • burret84
    HappyMummy skrev 2011-11-03 23:08:42 följande:
    Gjorde egen dessert/mellanmål idag som uppskattades med glada miner av dottern, 5 månader. :)

    200g torkade aprikoser (som fick ligga i vatten över natten) kokade jag upp och fick ligga och småkoka ca 10 minuter. Mixade det med en halv banan och 200g färskfrusen ananas som hade fått tina. Mixade alltihop i blendern tillsammans med vattnet som aprikoserna hade kokt i. Smakar suveränt! :) Blev ca 3 barnmatburkar av "mittemellanstorleken" (de som säljs med 195g innehåll tror jag det är.
    Ska jag pröva att göra!Glad
  • Snösparv
    HappyMummy skrev 2011-11-03 23:08:42 följande:
    Gjorde egen dessert/mellanmål idag som uppskattades med glada miner av dottern, 5 månader. :)

    200g torkade aprikoser (som fick ligga i vatten över natten) kokade jag upp och fick ligga och småkoka ca 10 minuter. Mixade det med en halv banan och 200g färskfrusen ananas som hade fått tina. Mixade alltihop i blendern tillsammans med vattnet som aprikoserna hade kokt i. Smakar suveränt! :) Blev ca 3 barnmatburkar av "mittemellanstorleken" (de som säljs med 195g innehåll tror jag det är.
    Brukar ha i lite torkad aprikos ibland när jag gör kycklinggryta. (men de är mjuka och behöver inte blötläggas innan kokning, dock är min bebis äldre också) .Men det är mycket socker i dem, så det blir bara lite. Denna puré låter jättegod!
  • Eleonor01

    Osockrade havrekakor

    3dl havregryn
    100g smält smör
    1 ägg
    1 msk mjöl
    1 tsk bakpulver

    Rör ihop allt å låt stå å svälla i tio min. Klicka ut på bakplåtspapper smått då de blir större.

    200 grader 6-8 min

    Super till fika :)

  • anansie

    Idag blev det spagetti & köttfärssås.. det går alltid hem.

    Nötfärs
    Champinjoner
    Gullök
    Röd paprika
    Tomater
    Lite tomatpuré, creme fraich & massa basilika. Och spagetti så klart. 

  • Snösparv

    Igår gjorde jag små, små köttbullar.

    KRAV-köttfärs
    ströbröd + mjölk
    ägg
    en skvätt grädde
    olja
    peppar
    örtkryddor

    Stekte dessa lät i olja utan att de fick stekyta, sedan fick de småkoka i lite vatten + skyn i en gryta tills de var genomkokta. Serverades med gröna ärtor & makaroner.

    Det blev en fluffig smet, mycket mjukare än vad jag vanligtvis gör. Sedan hade jag i extra fett så var det avklarat.

Svar på tråden Vi som gör egen barnmat - recept