• Äldre 28 Jan 16:37
    20330 visningar
    21 svar
    21
    20330

    Bouppteckning??

    Först och främst, man kan inte ta ut kontanter från en avliden persons bankkonto. I och med att banken får reda på att personen är avliden, vilket de får nästan omgående från Skatteverket, så låses konton för kontantuttag. Efter det kan man bara betala räkningar som kommer i den avlidnes namn.

    Det andra är, som någon annan tidigare har skrivit, att de tillgångar som finns först ska gå till begravningskostnader och allt som har med begravningen att göra. Om det finns pengar kvar efter det så kan man betala andra räkningar. Finns inga pengar kvar utan bara skulder så behöver man inte göra en bouppteckning utan då ska man vända sig till Stadsdelsförvaltningen/Sociala myndigheterna och be om hjälp att göra en dödsboanmälan.

    Man kan inte ärva någons skulder. När dödsboets egna pengar är slut så skrivs övriga skulder av.

    Bouppteckning/Dödsboanmälan ska vara påbörjad inom 3 månader från dödsfallet och inlämnad till Skatteverket inom 4 månader från dödsfallet. Sen kan det ta några månader innan de har godkänt den. Efter det kan arvsskifte ske. Kontakta Skatteverket och fråga om de har fått in bouppteckningen/dödsboanmälan. Om inte så borde dödsboet ha fått påstötningar flera gånger från dem om att det ska skickas in.

    När det gäller försäkringar så beror det på vad som står i försäkringshandlingarna. Om det är begravningshjälp eller ska tillfalla dödsboet så ingår det i dödsboets tillgångar men om det finns förmånstagare så tillfaller pengarna den/de personerna som inte behöver använda pengarna till att betala begravningskostnader eller andra skulder som dödsboet har.

Svar på tråden Bouppteckning??