• Äldre 20 Nov 00:00
    108934 visningar
    17 svar
    17
    108934

    Hur får man bort nagelsvamp?

    Finns olika medel på apoteket...
    Gå dit o fråga o kolla att det går bra att använda när du är gravid...

  • Äldre 20 Nov 00:05
    #2

    Nagelsvamp märks på att nageln blir gulmissfärgad och spröd. Det kan vara svårt att skilja från kartnagel. Därför brukar man klippa av en nagelbit för odling så att diagnosen nagelsvamp blir mer säker innan behandling påbörjas.
    Nagelsvamp har tidigare varit svårbehandlat, särskilt på tårna.

    Vanliga salvor mot fotsvamp har inte någon större effekt på nagelsvamp eftersom de inte tränger in i nageln.
    De Fulcintabletter som användes tidigare gav många biverkningar och behandlingen tog ofta ett år. På senare tid har det kommit bättre och effektivare mediciner som kan köpas på recept.
    I första hand rekommenderas behandlingsmetoder där läkemedlet stryks direkt på nageln. Då är risken för biverkningar mindre än för behandling med tabletter som sväljs och därvid sprids i hela kroppen. Men tablettbehandling är mer effektiv.


    Nu finns det numera tre behandlingsalternativ.

    Dels finns det en kräm som kan strykas direkt på nageln som heter Mycosporan - Karbamid kräm. Behandlingen pågår under 2 veckor varvid krämen löser upp den svampangripna nageln så att den kan filas bort. När den angripna nageln är borta får man fortsätta med svampsalva minst en månad medan ny nagel växer ut. Men det är inte alltid man lyckas bli av med nagelsvampen med denna enkla behandling.


    En nyare och bättre lokalbehandling är Loceryl nagellack. Varje vecka filas nageln och lacket penslas på. Svampmedlet tränger sedan in i nageln. Efter några månaders behandling kan svampen vara borta. Om svampangreppet nått ända ned till nagelbandet kan denna behandling vara otillräcklig eftersom lacket inte når in under nagelbandet.


    Räcker inte lokal behandling finns numera också Lamisil tabletter. När man äter tabletterna byggs svampmedlet in i nageln medan den växer ut. Eftersom tånaglarna växer långsamt kan behandlingen behöva pågå 3 månader.


    Alla medel mot nagelsvamp är på recept. Det kan du få hos din husläkare som också kan undersöka och ta prov på nageln.

  • Äldre 20 Nov 09:43
    #10

    Min pappa hade problem med det.
    Han gick till en fotvårdsspecialist o fick hjälp med det.
    Nu slipper han det...

Svar på tråden Hur får man bort nagelsvamp?