• MaijaO

    Tråden för oss med tillväxthämmade barn del 5

    Då var det dags för 5:e upplagan av tråden för oss som väntar, har fått eller bara är nyfikna på barn med tillväxthämning.

    Själv heter jag Maria och den 17 maj 2006 föddes våran Viggo. Han vägde 2405g och var 45 cm lång i v.38+0. I dag ligger han fortfarande under alla kurvor och verkar trivas med det.

    Här är enlänk till en av de få sidor med bra info om tillväxthämning.
    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Och här är länken till den föregående tråden.

    VÄLKOMMNA IN!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-12-06 17:28:42:
    länken var det ja...
    www.familjeliv.se/Forum-3-22/m24778890.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-12-06 17:28:42:
    länken var det ja...
    www.familjeliv.se/Forum-3-22/m24778890.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med tillväxthämmade barn del 5
  • Seldonia

    Får ni höra många kommentarer om era barns "litenhet" förresten?

    Min lilla tjej åkte på ordentlig öroninflammation och har alltså inte "tjockat på sig" så bra de senaste veckorna. Ettårsvikten blev endast 6230 gram, men hon hade duktigt vuxit sig 66 cm lång.

    Den senaste veckan är det flera bekanta som har sagt dumheter (tycker jag, men jag kanske är för känslig?) till mig om dottern.
    Några exempel: "Det är väl ingen som tror på dig när du säger hur gammal hon är?" och "Om JAG skulle se henne nu och inte veta något om henne, så skulle jag gissa att hon var 5-6 månader"
    Allt med glada leenden. Tror de att jag blir glad av att höra sånt?! Flickan är ett år gammal, och jag förväntas sitta och le när någon säger åt mig att hon ser ut som en fem månader gammal bebis?

    Vad gör man? Jag vill ju inte vara sur och otrevlig heller... Och kanske är jag överkänslig, som sagt.

  • MaijaO

    Dagligen!
    Eller så är det folk som antingen berömmer honom för hur "duktig" han är för sin ålder eller tittar surt på mig för att jag låter honom göra saker som de antar att han inte klarar av som t.ex. klättra upp och åka rutchkana själv på lakplatsen. De tror att han är någonstanns mellan 9 månader och 1 år istället för de 19 månader som han igentligen är.
    Personligen tar jag inte så illa vid mig men det gör mig orolig för hur han kommer att bli behandlad under sin uppväxt. Jag menar att snart är han stor nog att själv förstå vad de säger och hur kommer det påverka hans självbild?


    Seldonia skrev 2007-12-06 21:03:46 följande:
    Får ni höra många kommentarer om era barns "litenhet" förresten?Min lilla tjej åkte på ordentlig öroninflammation och har alltså inte "tjockat på sig" så bra de senaste veckorna. Ettårsvikten blev endast 6230 gram, men hon hade duktigt vuxit sig 66 cm lång.Den senaste veckan är det flera bekanta som har sagt dumheter (tycker jag, men jag kanske är för känslig?) till mig om dottern.Några exempel: "Det är väl ingen som tror på dig när du säger hur gammal hon är?" och "Om JAG skulle se henne nu och inte veta något om henne, så skulle jag gissa att hon var 5-6 månader" Allt med glada leenden. Tror de att jag blir glad av att höra sånt?! Flickan är ett år gammal, och jag förväntas sitta och le när någon säger åt mig att hon ser ut som en fem månader gammal bebis?Vad gör man? Jag vill ju inte vara sur och otrevlig heller... Och kanske är jag överkänslig, som sagt.
  • Seldonia

    Ja, det är ju det man blir orolig för. Att folk ska behandla henne annorlunda eftersom hon är liten. Ta för givet att hon inte kan saker, och alltså inte ge henne chansen att vara som sina jämngamla. På dagis och när hon är med andra vuxna än oss alltså.

  • MaijaO

    Fast dagis har funkat jätte bra faktiskt. De har t.o.m. upptäkt att han kan saker som inte ens vi viste att han kunde. Det var t.ex. på dagis som de plockade bort bygeln på matstolen först.


    Seldonia skrev 2007-12-06 21:23:47 följande:
    Ja, det är ju det man blir orolig för. Att folk ska behandla henne annorlunda eftersom hon är liten. Ta för givet att hon inte kan saker, och alltså inte ge henne chansen att vara som sina jämngamla. På dagis och när hon är med andra vuxna än oss alltså.
  • MaijaO

    Nej, jag oroar mig också men jag tror att "hotet" kommer från dem som inte lär känna honom ordentligt. JAg är fullkommligt övertygad om att hans litenhet kommer att påverka honom eftersom personer som inte känner honom kommer att undervärdera honom och omedvetet uttrycka att han är annorlunda.

  • Bluna

    Jag tänker ibland på hur livet kommer att bli för Elsa som antagligen också kommer att vara mindre alla andra hela tiden. Det är ju viktigt att de inte blir bebisar i all evighet och att de får växa precis som alla andra.

Svar på tråden Tråden för oss med tillväxthämmade barn del 5