Katy Perry oväntad bröllopsgäst
Forum Pyssel - Fritid & hobby
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Sticka sockor med rundsticka

  Fre 7 dec 2007 23:40 Läst 14753 gånger Totalt 14 svar
  Pyssel­tokig
  Visa endast
  Fre 7 dec 2007 23:40

  Är väldigt dålig på att sticka men vill lära mig sticka sockor.

  är det lättare att sticka på en rundsticka eller på 4 stickor?

  Finns det någon beskrivning typ sticka sockor för dummys?

 • miabab­ia
  Visa endast
  Fre 7 dec 2007 23:42 #1
  http://www.garnstudio.com/index_lang.php   vet dock ej om sidan är bra eller inte
 • Lör 8 dec 2007 12:44 #2

  Hej Pysseltokig, vad kul att du vill sticka sockor!!
  Jag är nästan helt säker på att det inte går att sticka sockor på rundsticka! Jag har aldrig hört talas om det iaf, o jag jobbar i garnaffär... Rundsticka har man när man ska göra större saker, därför behöver man strumpstickor till just strumor
  Men jag har läst i gamla mönster att man kan sticka på vanliga stickor o sen sy ihop dem, men jag har tyvärr inget sånt mönster själv. Leta på nätet, finns säkert nånstans.

  Om det var babysockor du vill göra så kan du ju kolla in detta, jag har inte gjort dem själv men du slipper allt pyssel med att göra hälkil: pia.psdekor.nu/babysockor.html och de blir ju jättesöta.

  Lycka till!!

 • Tis 18 dec 2007 09:43 #3

  jag har mönster nånstans på ribbade tubsockor man kan sticka på vanliga stickor men kan säga jag gjorde aldrig färdigt dem kom bara halvvägs på andra sockan för jag insåg att jag inte alls gillade modellen. men den som tipsade om det har stickat massor såna o tyckte de var bra för hälen inte slets ut så fort på samma vis.

 • Tis 18 dec 2007 09:44 #4

  haha såg nu att babysockorna var stickade ungefär så - vridet ribbmönster..

 • stenfa­lk
  Visa endast
  Tis 18 dec 2007 12:01 #5

  Det går alldeles utmärkt att sticka sockor på rundsticka. Man vänder då en teknik som kallas magic loop. Det finns även en metod att sticka strumpor med två rundstickor. Om det är lättast med strumpstickor eller lång rundsticka är en smaksak. Själv stickar jag nästan bara med lång rundsticka nuförtiden.

  Mönster på sockor finns det i mängder på nätet. Det är bara att leta.
  Garnstudio är bra. Du kan även kika på www.stickamera.se och www.knittingpatterncentral.com

  Här finns en bra guide på hur man stickar en häl. brinn.typepad.com/brinn/2007/01/att_sticka_en_h_1.html

 • Tis 18 dec 2007 12:35 #6

  stickar du allt på rundsticka och varför? *nyfiken* jag har inga rundstickor... och dyra är de. ångrar så jag inte köpte på kupan när jag såg några för de försvann fort sen.

 • stenfa­lk
  Visa endast
  Tis 18 dec 2007 12:55 #7
  mira skrev 2007-12-18 12:35:49 följande:
  stickar du allt på rundsticka och varför? *nyfiken* jag har inga rundstickor... och dyra är de. ångrar så jag inte köpte på kupan när jag såg några för de försvann fort sen.
  Ja, jag stickar så gott som allt på rundsticka. Jumperstickor vet jag inte när jag använde sist. Större saker som tröjor och liknande stickar jag på rundsticka för att det är mycket mer skonsamt för kroppen. Stickar man på jumpersticor får man all tyngd längst ut på stickan, vilket ger en stor påfrestning på axlar och nacke. Stickar man på rundsticka hamnar tyngden i knät istället.
  När det gäller strumpor och andra små saker man stickar runt, så växlar jag lite mellan strumpstickor och lång rundsticka, men väljer nog oftast rundstickan. Tycker att det är smidigt att inte behöva hålla reda på fem små stickor som man lätt tappar. Dessutom får man ju fyra skarvar där det är lätt att sticka lite för löst på strumpstickor, medan på rundsticka blir de bara två. Det är dessutom lättare att dra åt lagom i övergången på rundsticka. Lång rundsticka har även fördelen att du kan sticka båda strumporna parallellt på samma sticka. Bra för då blir de likadana. Gör du dem efter varandra är det lätt att man tex ändrar stickfastheten lite mellan dem och de blir olika stora.

  Ska man sticka på rundsticka är det dock viktigt att välja bra rundstickor. Det är väldigt irriterande när maskorna hela tiden fastnar i övergången mellan sticka och kabel, och då tröttnar man fort. Jag rekommenderar addi rundstickor. De har en mycket bra övergång mellan sticka och kabel och är blanka och lätta att sticka med. Gillar man trästickor är sussane's stickor i ädelträ bra. De rundstickor som garnstudio säljer är addi även om de kallas drops.
  Addi lace är också fantastiska rundstickor. inte riktigt lika glatta som de vanliga addi och med en skarpare spets för att göra hoptagningar och liknande lätta. De är anpassade just för spetsstickning.

  Sen kan det ju vara svårt att välja vilken längd man skall satsa på. Jag började med att köpa en uppsättning av drops stickor, och valde då deras längsta som är 80 cm. Det är bra tex till tröjor i vuxenstorlek som stickas runt, och det mesta som skall stickas fram och tillbaka passar utmärkt på den längden. Strumpor går bra, men är lättare på längre, och andra saker som mössor passar de sämre till. Till mössor behöver man antingen en kortare, 40 cm, eller en längre, 120 cm. Det går på 80cm också, men det är lite bökigt.

  Fråga gärna mer om det inte var tillräckligt svar
 • Tis 18 dec 2007 13:00 #8

  åh det var ett utömmande svar men har nog ett par saker till o fråga... får ta det sen när jag hämtat dagis men en sak måste jag fråga direkt. för jag får alltid fula övergångar på sockar med strumpstickor. du annvänder alltså två rundstickor? långa?
  lät ju jättebra o kunna sticka båda samtidigt och slippa tappet med stickorna jag alltid har också... fast är inte riktigt säker på att jag fattade hur du gjorde.

 • stenfa­lk
  Visa endast
  Tis 18 dec 2007 13:08 #9

  mira. jag använder en lång rundsticka. 80 cm fungerar men helst 120 cm. jag har faktiskt aldrig provat tekniken att göra det på två rundstickor, främst för att jag inte har två rundstickor i samma tjocklek :-P
  Jag tycker att det är lättare att få till övergången mellan stickorna när ma nstickar på rundsticka. När man drar åt garnet mellan så har man maskorna innan sittande på kabeln, och eftersom den är tunnare än stickan så gör det inte så mycket att man inte lyckas dra åt lika hårt mellan stickorna som mellan två maskor på en sticka. Det jämnar ut sig eftersom sista maskan innan övergången blir lite mindre.
  Ska se om jag hittar en länk som beskriver hur man stickar med magic loop.

 • stenfa­lk
  Visa endast
  Tis 18 dec 2007 13:15 #10

  mira: Här finns en video på hur man stickar magic loop
  www.knittinghelp.com/apps/flash/video_player/play/14/1
  Här hittade jag en beskrivning på hur man stickar två sockar samtidigt med magic loop. Har dock inte mer än skummat den så jag vet inte hur bra den är.

  Pysseltokig: Här finns en video också på hur man stickar hälen på sockan. Det är ju den biten på en socka som är det lite krångliga. www.knittinghelp.com/apps/flash/video_player/play/4/1
  Sidan www.knittinghelp.com är för övrigt stickarens bästa vän. Där hittar du video på allt du behöver för att sticka en socka. Från uppläggning till hur man stickar runt, häl och ihoptagningar. Och massa annat med.

 • Tor 20 dec 2007 15:41 #11

  Stenfalk:
  Tack för videon, vad intressant att se magic loop!
  Jag tycker det går jättebra att sticka runt med strumpstickor. Jag har gjort det med bebiströjor också, för jag tycker det går bäst.

 • Tor 20 dec 2007 16:54 #12

  tack för länken om magic loop - var riktigt intressant. fast då får jag ju skaffa rundstickor om jag ska sticka sånt. har ändå funderat på om jag kanske behöver en rundsticka för att kunna sticka en trekantssjal - är ju något som blir stort i ena änden.

  varför behöver man längre till en mössa än en tröja? lite trög i tanken här.

  min affär kör iaf garnstudios sortiment så hon har en hel del. garnerna är samma priser som på hemsidan fast stickorna är lite dyrare, antar hon lägger till lite för att få sin lilla affär att gå runt. iaf underbart att fått en föryngrad stickaffär och livsfarligt att gå in där för man får så mycket idéer.

 • stenfa­lk
  Visa endast
  Lör 22 dec 2007 11:47 #13

  aster: Jo, visst går det bra med strumpstickor. Fast jag tycker det är kul att kunna använda olika tekniker, och det varierar vilket som känns bäst. Men rundstickor är ju ett ganska så nytt påfund. Förr stickade man ju nästan allt i rundstickning, och då på många korta stickor. Ska man sticka en vuxentröja på strumpstickor får man ju ha åtminstone tio. Men det går ju alldeles utmärkt det med.

  mira: Det kan ju vara kul att prova så du får se vad du gillar bäst. Och jag rekommenderar dig verkligen att skaffa rundstickor till allt man stickar fram och tillbaka. Det sparar kroppen väldigt! Och ska du sticka trekantssjal så måste du nästan ha en rundsticka för att du ska få plats.
  Att man behöver en längre sticka till en mössa än till en tröja beror på att mössan stickar du med magic loop, vilket kräver en ganska lång sticka (eller på en 30-40 cm rundsticka och strumpstickor i toppen) På en tröja så använder du rundstickan på det sätt den är gjord för och har då en rundsticka som är något kortare än tröjans omkrets.

 • Lör 22 dec 2007 14:54 #14

  aha okej, nu fattar jag.

  får nog bli nästa inköp när det gäller handarbetsmaterial, iaf ett par rundstickor i nån storlek jag använder ofta, kanske 3:an.

Svara i tråden: Sticka sockor med rundsticka
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Fritid & hobby
Svara i tråden...

Innehåll