• Eisa
    Äldre 21 Dec 21:18
    13270 visningar
    43 svar
    43
    13270

    Sjuksköterska, undersköterska

    SystraMi skrev 2007-12-21 21:10:31 följande:
    Men sen kan jag tycka att det är bra att ha provat på undersköterskeyrket innan man läser till sjuksköterska, både för att lära sig det basala och för att få mer förståelse för udnersköterskorna. Kan säga att jag fick en chock när jag började läsa till syrra, hade en period (som inte är helt över) när jag tyckte undersköterskeyrket borde avskaffas, så arg var jag. Inte minst för att jag själv bidragit till eländet Det är mkt som görs fel, f.a. inom äldrevården. Men känner man inte till det kan man ju inte göra ngt åt det.
    Varför borde undersköterskeyrket avskaffas?

    Jag håller inte med om att undersköterskor träffar patienterna mer. Så är det inte på våran avdelning i alla fall. Vi sjuksköterskor är mycket med patienterna, vi har helt enkelt inte tillräckligt med uskor för att kunna göra annat.

    Undersköterskans uppgift är att tex ta kontroller (temp mm), göra och dela fika, hjälpa patienterna med hygienen, packa upp och beställa grejer till förrådet.

    Sjuksköterskorna fixar allt som har med mediciner att göra, har kontakt med läkarna, tar prover (uskorna får inte ta alla prover), gör blodtransfusioner, har kontakt med hemtjänst, anhöriga, distrikt, sjukgymnast, de för journal med mera med mera.

    Det är mycket roligare att vara sjuksköterska eftersom man ibland är inne på uskornas område och ibland uppe hos läkarna. Man får nosa på mycket, och man har ett lagom stort ansvar. Ett ansvar man växer med, men det finns alltid läkare att ringa om man inte kan hantera situationen.
  • Eisa
    Äldre 21 Dec 21:23
    #9
    annelie ek skrev 2007-12-21 21:21:06 följande:
    Tillgången till läkare beror nog helt på var du arbetar någonstans. Arbetar man i kommunen är du ofta ensam och får ta viktiga beslut själv. I kommunen så träffar undersköterskorna de boendena (patienterna) mer än sjuksköterskorna.
    Jamen eftersom TS ska ge sig ut i vårdsvängen som nybörjare så beskrev jag vårdavdelningsyrket, eftersom det är det man brukar börja med.
Svar på tråden Sjuksköterska, undersköterska