• skåne tjej
    Äldre 21 Dec 20:47
    13254 visningar
    43 svar
    43
    13254

    Sjuksköterska, undersköterska

    Tillägg: Sjuksköterskan har inget krav på sig att rådfråga undersköterskorna om allt. Det är trots allt sjuksköterskan som har den medicinska kompetensen, vilket undersköterskorna inte har. Det är naturlgtvis bra att prata med undersköterskorna eftersom de känner patienten bäst eftersom de träffar dem mer.


    Prisssan skrev 2007-12-21 12:20:33 följande:
    Undersköterskorna på äldreboende och LSS räcker övermedicinerna till patienten och ser till att de tar den. Men iordningsställer den inte.De utför också allt vårdarbete samt massa andra saker.Sjuksköterskan har det största ansvaret men rådgör med oss Uskor om allt, det är trots allt vi som känner patienterna.Inom landstinget fungerar det lite annorlunda.
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 21:21
    #7

    Tillgången till läkare beror nog helt på var du arbetar någonstans. Arbetar man i kommunen är du ofta ensam och får ta viktiga beslut själv. I kommunen så träffar undersköterskorna de boendena (patienterna) mer än sjuksköterskorna.


    Eisa skrev 2007-12-21 21:18:37 följande:
    Varför borde undersköterskeyrket avskaffas?Jag håller inte med om att undersköterskor träffar patienterna mer. Så är det inte på våran avdelning i alla fall. Vi sjuksköterskor är mycket med patienterna, vi har helt enkelt inte tillräckligt med uskor för att kunna göra annat. Undersköterskans uppgift är att tex ta kontroller (temp mm), göra och dela fika, hjälpa patienterna med hygienen, packa upp och beställa grejer till förrådet.Sjuksköterskorna fixar allt som har med mediciner att göra, har kontakt med läkarna, tar prover (uskorna får inte ta alla prover), gör blodtransfusioner, har kontakt med hemtjänst, anhöriga, distrikt, sjukgymnast, de för journal med mera med mera.Det är mycket roligare att vara sjuksköterska eftersom man ibland är inne på uskornas område och ibland uppe hos läkarna. Man får nosa på mycket, och man har ett lagom stort ansvar. Ett ansvar man växer med, men det finns alltid läkare att ringa om man inte kan hantera situationen.
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 21:22
    #8

    Tyvärr skiljer det inte särskilt mkt i lön mellan de båda yrkeskategorierna vilket är riktigt dåligt. Eftersom arbetsuppgifterna, kompetensen och utbildningen inte är densamma.

  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 21:25
    #11

    Eftersom det är anställningsstopp inom många landsting, så är det väldigt många undersköterskor som ger sig ut i kommunernas hemtjänst, gruppboende, demensboende osv först. Eftersom där rä lättast att få jobb. Hon hade ju inte bestämt sig för om hon skulle satsa på att bli usk eller ssk.


    Eisa skrev 2007-12-21 21:23:12 följande:
    Jamen eftersom TS ska ge sig ut i vårdsvängen som nybörjare så beskrev jag vårdavdelningsyrket, eftersom det är det man brukar börja med.
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 21:48
    #18

    Om man är intresserad av psykiatri så kan man ju även utbilda sig till psykiatrisjuksköterska!


    MarieHJ skrev 2007-12-21 21:33:35 följande:
    Sjuksköterska verkar vara ett jätte spännande yrke. Men eftersom jag är mer intresserad av psykiska sjukdomar och att prata med människor valde jag Undersköterska/Mentalskötare ist=) Det beror ju lite på vad man är intresserad av inom yrket.
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 21:50
    #19

    På vilka ställen menar du att man skulle ha förkläde för att bädda sängen? Jag kan köpa det om man har det t.ex på infektionsavd osv men på äldreboende tycker jag att det vore oetiskt att ha förkläde för att bädda en säng. Skall man då även ha munskydd om man hjälper till med matning, ifall de skulle hosta?


    SystraMi skrev 2007-12-21 21:38:35 följande:
    Nix, outbildat vårdbiträde var jag själv, men jag kan säga att det inte skilde mkt (om nåt alls) mellan mig och undersköterskorna. Som jag skrev i inlägget innan så är väl problemet eg inte okunskap utan att många väljer att bli undersköterskor för att de har för dåliga betyg för ngt annat och för att det är ett ganska säkert kort för att få jobb. Där jag jobbade fanns okestermusiker, barnskötare, advokater m.m. bland undersköterskorna. Det var mkt brister, f.a. gällande hygien (det var nog inte en enda grej som gjordes rätt på den punkten) men även i bemötande. Personalen tog ifrån de boende så gott som all självständighet, många fick inte ens lägga sig när de ville, och en del lades (mot sin vilja) för natten kl 15-16 på eftermiddagen! Och sen ringde man på sjuksköterskan för att de skulle få sömntabltter eftersom de var klarvakna kl 9 på kvällen...Sen har jag en kusin som gick ut som uska i våras och det är en hel del jag tycker saknas i hans utbildning. Vi pratade om förkläde och det var mkt han inte visste. T.ex. visste han inte att man skulle ha det när man bäddar sängar, trots att han kände till att vissa bakterier kunde spridas så. "Men det är ju inte alla som har de bakterierna" sa han då. Nähä, och hur ska han kunna se på folk vilka bakterier de har?Eller att man skulle sprita sig innan man tog på sig handskar. m.m.m.m....
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 21:54
    #22

    Vad har du läst för specialistutbildning?
    man kan ju även jobba som lärare (vårdlärare) om man är sjuksköterska.


    blommanigbg skrev 2007-12-21 21:53:09 följande:
    Jag har jobbat både som undersköterska och nu specialistsjuksköterska.. Specialistsjuksköterska är roligt, intressant och utvecklande... I trådar som den här uska/ssk glöms det oftast bort att man som sjuksköterska kan specialisera sig inom alla möjliga områden och då få ett väldigt lärorikt yrke.. Ett yrke med många utmaningar.. Man kan bli så specialiserad så att man får forska och hålla föredrag...
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 22:04
    #30

    Javisst det är okej. var bara allmänt nyfiken


    blommanigbg skrev 2007-12-21 22:02:38 följande:
    annelie ek skrev 2007-12-21 21:54:52 följande:
    Jag vill inte svara på det. Då jag vill vara anonym här. Hoppas du förstår det.. Att jag är från Gbg framkommer ju i mitt nick.. Så det skulle vara ganska lätt att lista ut vem jag är om jag berättar vilken specialitet jag har... Om ngn som känner mig är här på fl...
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 22:08
    #31

    Men enligt det tankesättet så utgår man ju från att alla är ev smittbärare. Bara för att man t.ex. är dement och bor på ett särskilt boende så behöver ju inte det betyda att man bär på någon smitta. Då det råder t.ex. vinterkräksjukan osv så är det självklart att man använder förkläden som skall bytas varje dag. Men i övrigt har jag aldrig själv använt eller sett andra undersköterskor använda förkläden. (Jag pratar om kommunen nu alltså.) Jag har full förståelse för att det råder andra rutiner på sjukhuset.


    Maggis skrev 2007-12-21 21:58:58 följande:
    Vad är det för oetiskt i det? Man bär med sig ganska mycket på sina kläder och boende på vårdhem och liknande är inte undantagna från smittor och sjukor. Munskydd vid matning var dock lite att ta i som jämförelse
  • skåne tjej
    Äldre 21 Dec 22:27
    #35

    Självklart så är man noga med handhygien, för allas skull.
    Använder ni handskar då ni hjälper till med övre hygien?
    Rutiner verkar vara olika i olika kommuner. Men jag tror inte de boendena där jag arbetar är mer sjuka än någon annanstans. Men det är ju fler faktorer som påverkar än enbart hur man bäddar sängen.
    T.ex där jag arbetar så hängs alltid sängkläderna ut på vädring, vilket ju tar död på en hel del baktierier nu när det är vinter.

Svar på tråden Sjuksköterska, undersköterska