Inlägg från: Maggis |Visa alla inlägg
  • Maggis

    Sjuksköterska, undersköterska

    SystraMi;

    Ja, fel begås men för att vara helt ärliga så är enormt många undersköterskor kunniga och har intresse för jobbet. Åtminstone majoriteten av de jag träffat på och det är ganska många under alla mina år inom vårdyrket. De jag arbetar med nu är en pålitlig stomme på avdelningen. Utan tvekan.

    Jag tror att det, till stor del, mer handlar om vad man har för kultur på det ställe man arbetar. Antingen så får man känslan att det jobb man utför är viktigt och då sätter man stolthet i att göra det korrekt. Eller inte, och då kan det kvitta.
    //Maggis
  • Maggis
    SystraMi skrev 2007-12-21 21:51:58 följande:
    Handskarna är ju lika mkt (eller mer) till för att inte föra med sig ngt till patienten, har man då något på händerna när man tar på sig handskarna så kan ju det hamna på handskarna och då för man med sig det till patienten iaf.
    Före rent och efter orent, har jag lärt mig. Alltså spritar jag inte händerna omedelbart innan jag tar på handskar för att till exempel tvätta någon eller torka avföring/kräks/urin. Eftersom de är spritade sedan senaste patientkontakten så anser jag att de är tillräckligt rena för att utföra orent arbete.
    Om det däremot handlar om såromläggning, nålsättning, provtagning, iordningställande av läkemedel/dropp och liknande så spritar jag självklart händerna innan. Och efter. Och några gånger emellan.
    //Maggis
  • Maggis
    annelie ek skrev 2007-12-21 21:50:12 följande:
    På vilka ställen menar du att man skulle ha förkläde för att bädda sängen? Jag kan köpa det om man har det t.ex på infektionsavd osv men på äldreboende tycker jag att det vore oetiskt att ha förkläde för att bädda en säng. Skall man då även ha munskydd om man hjälper till med matning, ifall de skulle hosta?
    Vad är det för oetiskt i det? Man bär med sig ganska mycket på sina kläder och boende på vårdhem och liknande är inte undantagna från smittor och sjukor.
    Munskydd vid matning var dock lite att ta i som jämförelse
    //Maggis
  • Maggis
    SystraMi skrev 2007-12-21 21:59:35 följande:
    Vi fick lära oss före, mellan och efter alla omvårdnadsuppgifter (och helst under också ).
    Ja, där ser man.
    Hursomhelst så är jag spritgalen och således är mina arbetskamrater. Hellre mer än mindre.

    När vi hade kräksjukeepidemi för 4 år sen så blev i princip alla i personalen sjuka. Men av 18 patienter blev bara 5 stycken smittade. Så något gjorde vi nog rätt. Det är ju ett ganska bra kvitto på hur avdelningen sköter hygienen; om man tittar på hur smittor förs vidare, hur många som smittas vid ett utbrott och huruvida andelen sjukhusförvärvade infektioner är hög eller låg. Men nu är jag förskräckligt OT...
    //Maggis
  • Maggis
    annelie ek skrev 2007-12-21 22:08:09 följande:
    Men enligt det tankesättet så utgår man ju från att alla är ev smittbärare. Bara för att man t.ex. är dement och bor på ett särskilt boende så behöver ju inte det betyda att man bär på någon smitta. Då det råder t.ex. vinterkräksjukan osv så är det självklart att man använder förkläden som skall bytas varje dag. Men i övrigt har jag aldrig själv använt eller sett andra undersköterskor använda förkläden. (Jag pratar om kommunen nu alltså.) Jag har full förståelse för att det råder andra rutiner på sjukhuset.
    Tvättar du eller spritar händerna mellan de olika bäddningarna? Eller går du mellan dina brukare utan att göra rent dina händer?
    För det är ju så, det som fastnar på händerna, fastnar i regel på kläderna också. Och även om det inte alltid behöver handla om kräksjukevirus så finns det ju annat vi fjällar av oss som ligger i sängkläderna.

    Hursomhelst; när jag jobbade inom äldrevården så hade vi förkläden vid nära vård. Både inom hemtjänsten och på boenden; även om det slarvades med det ibland. Jag kan inte se något oetiskt eller fel alls i att vidta åtgärder för att hålla sina brukare så friska som möjligt. Men jag gissar att policyn skiljer sig åt från kommun till kommun.
    //Maggis
  • Maggis

    Nej, du kan inte tillgodräkna dig usk-utbildning vid ev. vidareutbildning till ssk.
    När jag läste till uska (på 80-talet) var det en 2-årig gymnasieutbildning. Numera vet jag inte hur lång tid det tar.


    //Maggis
  • Maggis
    Björkeli;

    Inget tjat, det kan inte klargöras ofta nog, enligt mig. Hygienfrågan, alltså.
    //Maggis
Svar på tråden Sjuksköterska, undersköterska