• Ssssandra

    Sjuksköterska, undersköterska

    Har funderingar på att ge mig in vårdsvängen :) Men ju mer jag funderar desto mer inser jag hur lite jag vet om det. Är ju så otroligt brett!
    Skulle uppskatta om ngn orkar hjälpa mig att bena upp det hela lite.
    Hur ser skillnaderna ut för yrkesrollerna/arbetsuppgifterna mellan sjuksköterska och undersköterska?
    Vilka olika arbetsplatser finns det? Och hur kan arbetsuppgifterna skilja sig mellan dessa?

  • Svar på tråden Sjuksköterska, undersköterska
  • skåne tjej

    Eftersom det är anställningsstopp inom många landsting, så är det väldigt många undersköterskor som ger sig ut i kommunernas hemtjänst, gruppboende, demensboende osv först. Eftersom där rä lättast att få jobb. Hon hade ju inte bestämt sig för om hon skulle satsa på att bli usk eller ssk.


    Eisa skrev 2007-12-21 21:23:12 följande:
    Jamen eftersom TS ska ge sig ut i vårdsvängen som nybörjare så beskrev jag vårdavdelningsyrket, eftersom det är det man brukar börja med.
  • MarieHJ
    SystraMi skrev 2007-12-21 21:10:31 följande:
    Men sen kan jag tycka att det är bra att ha provat på undersköterskeyrket innan man läser till sjuksköterska, både för att lära sig det basala och för att få mer förståelse för udnersköterskorna. Kan säga att jag fick en chock när jag började läsa till syrra, hade en period (som inte är helt över) när jag tyckte undersköterskeyrket borde avskaffas, så arg var jag. Inte minst för att jag själv bidragit till eländet Det är mkt som görs fel, f.a. inom äldrevården. Men känner man inte till det kan man ju inte göra ngt åt det.

    Jag har läst till undersköterska nu i 3 år och att man gör fel på jobbet bara för man USK håller jag inte med om! Vi lär oss strikt och nogrant om hur vi gör både medicinskt och inom socialomvårdnad.. Kanske är outbildade VB som många anställer för att det är billigare du pratar om?

    Jag läser Omvårdnad med inriktning mentalskötare. Vilket jag kännde var bra för jag har så mycket valmöjligheter.

  • MarieHJ

    Sjuksköterska verkar vara ett jätte spännande yrke. Men eftersom jag är mer intresserad av psykiska sjukdomar och att prata med människor valde jag Undersköterska/Mentalskötare ist=) Det beror ju lite på vad man är intresserad av inom yrket.

  • SystraMi
    MarieHJ skrev 2007-12-21 21:29:57 följande:
    Jag har läst till undersköterska nu i 3 år och att man gör fel på jobbet bara för man USK håller jag inte med om! Vi lär oss strikt och nogrant om hur vi gör både medicinskt och inom socialomvårdnad.. Kanske är outbildade VB som många anställer för att det är billigare du pratar om?Jag läser Omvårdnad med inriktning mentalskötare. Vilket jag kännde var bra för jag har så mycket valmöjligheter.
    Nix, outbildat vårdbiträde var jag själv, men jag kan säga att det inte skilde mkt (om nåt alls) mellan mig och undersköterskorna. Som jag skrev i inlägget innan så är väl problemet eg inte okunskap utan att många väljer att bli undersköterskor för att de har för dåliga betyg för ngt annat och för att det är ett ganska säkert kort för att få jobb. Där jag jobbade fanns okestermusiker, barnskötare, advokater m.m. bland undersköterskorna.
    Det var mkt brister, f.a. gällande hygien (det var nog inte en enda grej som gjordes rätt på den punkten) men även i bemötande. Personalen tog ifrån de boende så gott som all självständighet, många fick inte ens lägga sig när de ville, och en del lades (mot sin vilja) för natten kl 15-16 på eftermiddagen! Och sen ringde man på sjuksköterskan för att de skulle få sömntabltter eftersom de var klarvakna kl 9 på kvällen...

    Sen har jag en kusin som gick ut som uska i våras och det är en hel del jag tycker saknas i hans utbildning. Vi pratade om förkläde och det var mkt han inte visste. T.ex. visste han inte att man skulle ha det när man bäddar sängar, trots att han kände till att vissa bakterier kunde spridas så. "Men det är ju inte alla som har de bakterierna" sa han då. Nähä, och hur ska han kunna se på folk vilka bakterier de har?
    Eller att man skulle sprita sig innan man tog på sig handskar. m.m.m.m....
  • SystraMi

    Eller personal som på fullt allvar tror att de dementa bara "jävlas" med dem.

  • blommanigbg

    Varför sprita sig innan man tar på sig handskarna?..
    Det gör jag när jag tar av mig handskarna. Spritar händerna och underarmarna... Efter varje patient...

  • Maggis
    SystraMi;

    Ja, fel begås men för att vara helt ärliga så är enormt många undersköterskor kunniga och har intresse för jobbet. Åtminstone majoriteten av de jag träffat på och det är ganska många under alla mina år inom vårdyrket. De jag arbetar med nu är en pålitlig stomme på avdelningen. Utan tvekan.

    Jag tror att det, till stor del, mer handlar om vad man har för kultur på det ställe man arbetar. Antingen så får man känslan att det jobb man utför är viktigt och då sätter man stolthet i att göra det korrekt. Eller inte, och då kan det kvitta.
    //Maggis
  • skåne tjej

    Om man är intresserad av psykiatri så kan man ju även utbilda sig till psykiatrisjuksköterska!


    MarieHJ skrev 2007-12-21 21:33:35 följande:
    Sjuksköterska verkar vara ett jätte spännande yrke. Men eftersom jag är mer intresserad av psykiska sjukdomar och att prata med människor valde jag Undersköterska/Mentalskötare ist=) Det beror ju lite på vad man är intresserad av inom yrket.
  • skåne tjej

    På vilka ställen menar du att man skulle ha förkläde för att bädda sängen? Jag kan köpa det om man har det t.ex på infektionsavd osv men på äldreboende tycker jag att det vore oetiskt att ha förkläde för att bädda en säng. Skall man då även ha munskydd om man hjälper till med matning, ifall de skulle hosta?


    SystraMi skrev 2007-12-21 21:38:35 följande:
    Nix, outbildat vårdbiträde var jag själv, men jag kan säga att det inte skilde mkt (om nåt alls) mellan mig och undersköterskorna. Som jag skrev i inlägget innan så är väl problemet eg inte okunskap utan att många väljer att bli undersköterskor för att de har för dåliga betyg för ngt annat och för att det är ett ganska säkert kort för att få jobb. Där jag jobbade fanns okestermusiker, barnskötare, advokater m.m. bland undersköterskorna. Det var mkt brister, f.a. gällande hygien (det var nog inte en enda grej som gjordes rätt på den punkten) men även i bemötande. Personalen tog ifrån de boende så gott som all självständighet, många fick inte ens lägga sig när de ville, och en del lades (mot sin vilja) för natten kl 15-16 på eftermiddagen! Och sen ringde man på sjuksköterskan för att de skulle få sömntabltter eftersom de var klarvakna kl 9 på kvällen...Sen har jag en kusin som gick ut som uska i våras och det är en hel del jag tycker saknas i hans utbildning. Vi pratade om förkläde och det var mkt han inte visste. T.ex. visste han inte att man skulle ha det när man bäddar sängar, trots att han kände till att vissa bakterier kunde spridas så. "Men det är ju inte alla som har de bakterierna" sa han då. Nähä, och hur ska han kunna se på folk vilka bakterier de har?Eller att man skulle sprita sig innan man tog på sig handskar. m.m.m.m....
  • SystraMi
    blommanigbg skrev 2007-12-21 21:45:10 följande:
    Varför sprita sig innan man tar på sig handskarna?.. Det gör jag när jag tar av mig handskarna. Spritar händerna och underarmarna... Efter varje patient...
    Handskarna är ju lika mkt (eller mer) till för att inte föra med sig ngt till patienten, har man då något på händerna när man tar på sig handskarna så kan ju det hamna på handskarna och då för man med sig det till patienten iaf.
Svar på tråden Sjuksköterska, undersköterska