Ison & Fille till Ankeborg
Forum Upprepade missfall - Svårt att få barn
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Sköldkörteln- den lilla irriterande saken

  Sön 23 dec 2007 15:39 Läst 6299 gånger Totalt 9 svar
  Raspbe­rry81
  Visa endast
  Sön 23 dec 2007 15:39

  Är det någon annan som har fel på sköldkörteln och oroar sig för missfall vid kommande graviditet?

  Jag har 100mikrogram levaxin/dag och 0.02 i ngt värde som tydligen ska ligga mellan 0.04-0.1. Har jag förstått rätt? När jag påpekade att jag kanske borde ligga mellan idealvärdena svarade gyn att det är viktigare med rätt antal tillväxthormoner i blodet, och där låg jag perfekt. Vidare sa han att det är absolut bättre att ha lite för högt värde än lite för lågt när man vill bli med barn.

  Är det ngn annan som upplevt samma situation som jag , eller liknande? Kommer göra ett första försök ÄD i januari och är rädd att sköldkörteln ska förstöra hela försöket! Det kostar en hel del, och man vill gärna inte göra försöket om inte allt känns 100% rätt. Läste här att man kan äta 1/4 barnalbyl i förebyggande syfte. Tror ni det kan dra ner effekten av andra läkemedel som ex levaxin? Annars funderar jag på att prova det jag med!

 • Copy Cat
  Visa endast
  Tis 25 dec 2007 08:53 #1

  Om du inte redan går till en endokronolog så rekommenderar jag dig att vända dig till denna specialistläkare och inte till vårdcentralen eller dyl, för de har ibland inte riktigt koll "på läget" om jag säger som så.

  När det gäller värderna så ser läkarna på TSH, T4 och T3 och ser hur värderna ser ut i förhållande till varandra. Jag vet att länen i Sverige har olika riktlinjer över värderna. I min region, dvs skåne, så bör
  TSH ligga mellan 1-2,
  T4 ligga mellan 12-22
  T3 ligga mellan 3,6-6,3

  Som sagt. Ett värde av dessa säger inte så mycket. Läkaren bör se samtliga värden för att uttala sig, vilket din läkare säkerligen menade. Jag vet att min läkare har sagt att om man ligger för lågt i TSH så kan ägglossningen utebli. I mitt fall ligger jag perfekt i värderna men har ändå ingen ägglossning=).

  Lycka till och hoppas att du får hjälp med dina värden och inställning av Levaxin!

 • Raspbe­rry81
  Visa endast
  Tis 25 dec 2007 13:39 #2

  Så här var det för mig:

  Jag har en privat gyn som är endokrinolog. Det är han som doserat 100g/dag. De tre första veckorna hade jag 50, men sedan dess tycker han sig ha hittat mitt idealvärde direkt genom 100ug. När jag gick till vårdcentralen för att jämföra hur olika läkare kan vara fick han det till att jag hade 0.02 och behövde sänka dosen till 75ug/dag, dvs att jag är övermedicinerad. När jag tog samma test och fick samma svar hos min endo tyckte han att det var perfekt utgångsläge för grav. Kanske är det så att man har lite lättare att bli gravid om man är lite övermedicinerad?

  Det verkar vidare som att värdet kommer ändras under hela livet. De första 3 månaderna hade jag 0.04 som tydligen är väldigt bra. När jag sedan tog prover 2 månader efter det hade antagligen min sköldkörtel "kommit igång", eftersom jag nu är lite övermedicinerad.

  Jag vet inte vilket värde det är jag tar upp här, eftersom ramarna du beskriver ser annorlunda ut. Men det finns ett värde som ska vara 0.04- 0.1.

  Tack för svar Copy Cat.

  Copy Cat skrev 2007-12-25 08:53:51 följande:


  Om du inte redan går till en endokronolog så rekommenderar jag dig att vända dig till denna specialistläkare och inte till vårdcentralen eller dyl, för de har ibland inte riktigt koll "på läget" om jag säger som så. När det gäller värderna så ser läkarna på TSH, T4 och T3 och ser hur värderna ser ut i förhållande till varandra. Jag vet att länen i Sverige har olika riktlinjer över värderna. I min region, dvs skåne, så bör TSH ligga mellan 1-2, T4 ligga mellan 12-22T3 ligga mellan 3,6-6,3Som sagt. Ett värde av dessa säger inte så mycket. Läkaren bör se samtliga värden för att uttala sig, vilket din läkare säkerligen menade. Jag vet att min läkare har sagt att om man ligger för lågt i TSH så kan ägglossningen utebli. I mitt fall ligger jag perfekt i värderna men har ändå ingen ägglossning=). Lycka till och hoppas att du får hjälp med dina värden och inställning av Levaxin!
 • Majken­K
  Visa endast
  Tis 25 dec 2007 16:36 #3

  Jag låg för lågt i TSH, det totalsjönk efter det att jag fick barn, hade 0,01 (ref. värde brukar sägas vara 0,2-4, men för grav. bäst att ligga under 2). Detta gjorde att min mens uteblev och även min ägglossning. Så det behöver inte alltid vara bra att ha för hög ämnesomsättning! Min läkare sänkte dosen litegrann, och som ett brev på posten kom mensen tillbaka. Har nu TSH på 1,45 vilket är bättre för mig iaf. Men tyvärr har jag gått upp i vikt sedan dess - förmodligen pga sänkningen, trist!

 • Manhat­tan
  Visa endast
  Tis 29 jan 2008 17:21 #4

  Hej!
  Jag är 41 år och har genomgått en större sköldkörteloperation 445gram togs bort och därefter fick jag ett nytt liv.
  Jag äter levaxin sedan 6 år tillbaka
  Min läkare berättade att de två graviditeter jag genomgått hade satt fart på tillväxten!
  Nu vid 41 års ålder (och ett missfall för sex månader sedan) är jag gravid igen i v5(Idag)!!
  Min läkare på vårdcentralen skulle kolla upp mina värden!
  Är det något ytterligare jag bör göra?
  Berätta din åsikt!
  Kramisar Manhattan

 • mirake­lhopp
  Visa endast
  Tis 29 jan 2008 20:28 #5

  Ett tillägg är att rekommendationerna kan ändras om man tex som jag även har TPO-antikroppar. Då ska man ligga så lågt som möjligt.

 • Raspbe­rry81
  Visa endast
  Tor 31 jan 2008 12:35 #6

  Det man ska göra är att ta kontakt med en endokrinolog (specialiserade på hormoner). Min åsikt om vårdcentralen är att de inte har tillräcklig kunskap när det kommer till fertilitet och sköldkörteln, smt graviditet och sköldkörtelproblem. Du kommer behöver göra regelbundna kontroller var 8:e vecka under hela graviditeten. Efter en viss vecka kommer barnet själv börja producera sköldkörtelhormon och därför kommer dina värden börja svänga. Troligtvis kommer du iaf behöva öka dosen under graviditet.

  Efter att tagit upp mina värden igen med min läkare sa han att alla värden hänger ihop när man vill bli gravid. Eftersom jag hade 5,5 i T3 ville han inte sänka min dos levaxin. Vid en sänkning ökar nämligen det värdet som ska ligga under 6,3, medan värdet som nu är 0.02 kommer stiga till närmare idealvärdet runt 1-2. Han påstod att T3 är viktigare att ha under balans och att värdet som ska ligga under 2, ju gör det idag (ligger under 2 alltså). Om än lite väl mycket. En sänkning påverkar alltså andra värden som redan ligger på marginalen.


  Manhattan skrev 2008-01-29 17:21:32 följande:
  Hej!Jag är 41 år och har genomgått en större sköldkörteloperation 445gram togs bort och därefter fick jag ett nytt liv.Jag äter levaxin sedan 6 år tillbakaMin läkare berättade att de två graviditeter jag genomgått hade satt fart på tillväxten!Nu vid 41 års ålder (och ett missfall för sex månader sedan) är jag gravid igen i v5(Idag)!!Min läkare på vårdcentralen skulle kolla upp mina värden!Är det något ytterligare jag bör göra?Berätta din åsikt!Kramisar Manhattan
 • Raspbe­rry81
  Visa endast
  Tor 31 jan 2008 12:38 #7

  Vad är TPO-antikroppar?

  Nyfiken.....


  mirakelhopp skrev 2008-01-29 20:28:33 följande:
  Ett tillägg är att rekommendationerna kan ändras om man tex som jag även har TPO-antikroppar. Då ska man ligga så lågt som möjligt.
 • Raspbe­rry81
  Visa endast
  Tor 31 jan 2008 12:42 #8

  Ja just det när jag tänker efter använde även v-centralen ramen 0.04-1 för ultimat att bli gravid. Det borde vara det Copy Cat beskriver som TSH 1-2. I Stockholmstrakten kanske de anv 0.04-1? 1 borde ju tämligen vara det bästa om man slår ihop de båda länen. Snurrigt......

 • plupp0­6
  Visa endast
  Tor 31 jan 2008 16:09 #9

  TPO antikroppar har man ofta (om jag förstått det rätt) vid både över och underproduktion av sköldkörteln. Ej så insatt själv i frågan, därför startade jag en tråd för ett tag sedan om just detta, där står det en hel del info om både THS och TPO antikroppar.

  www.familjeliv.se/Forum-7-147/m25992197-1.html

Svara i tråden: Sköldkörteln- den lilla irriterande saken
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Svårt att få barn
Svara i tråden...

Innehåll