• Mamma S

    Hård i magen,tips!!!!

    Kanske behöver hon någon medicin en tid för att magen inte ska bli för hård? Varför vill du sluta ge henne laktulos?
    Laktulos gör inte avföringen mjukare, men det finns en annan medicin som heter Movicol som gör avföringen mjukare för att den ska bli lättare att få ut och att det inte ska göra ont när barnet bajsar. Just för att slippa hemorojder, analsprickor och annat otrevligt... Finns även en salva man kan smörja med runt analöppningen för att få bukt med små sprickor och för att det inte ska göra ont när hon bajsar.
    Får man inte snabbt ordning på förstoppningen kan det bli en ond cirkel och JÄTTESVÅRT att komma till rätta med! Prata med bvc eller barnläkare tycker jag.

    Till din fråga; dricka mycket, äta mycket frukt och grönt, aprikoser, katrinplommon, inte ge för mycket fibrer då det kan ge förstoppning hos små barn (hur gammal är hon?).

    Jag har själv en dotter på snart fyra år som har en svår förstoppning sedan hon var ett halvår gammal. Vi har nog gått igenom ALLT när det gäller mediciner, lavemang, tarmsköljningar, kostråd osv. Skulle kunna skriva mycket om just förstoppade barn men det blir så långt då... Och just pga egen erfarenhet så tycker jag du ska rådgöra med någon kunnig på området, innan det blir jättejobbigt för din dotter. Fråga gärna om du undrar över något!

  • Mamma S
    Tildus1 skrev 2008-01-06 20:46:39 följande:
    Hon är 3 år,hennes läkare sa att vi skulle ta laktulosen i flera månader,men jag e så rädd att det blir vanebildande,e det det???Även att hon blir så gasig i magen,magen blir som en ballong.Hon äter mycket fullkorn,ska hon inte det eller,e det jag som e dum kanske,för läkaren sa mycket fiberik kost,det är kanske inte samma???Är jätte glad om du orkar skriva och ge mycket tips!!!!
    Laktulos är inte vanebildande, det enda som kan hända är att den kan få sämre effekt om man tagit den länge, länge i det fallet betyder många år. Så du kan lugnt fortsätta ge henne Laktulos om du tycker den funkar bra! En vanlig bieffekt av Laktulos är gasig mage vilket förstås inte är så kul. Man kan prova att ge något mot gaserna, tex Minifom. Annars finns det andra mediciner mot förstoppning, men man blir tyvärr gasig i magen av många sådana.

    Detta med fibrer då... På tarmterapiavdelningen där jag går med min dotter rekommenderar man att inte ge fullkornsprodukter alls till små barn med förstoppningsbesvär. Det kan enligt dom göra förstoppningen värre. (Fast min dotter äter knäckebröd och havrefras ibland, hon tycker så mycket om det). Men vad hon än äter så gäller det att dricka mycket! Päron är lite lösande, så päronsaft är bra. Det finns katrinplommonjuice att köpa, den är god tycker jag (inte min dotter dock...). Värt att prova. Katrinplommonpuré, aprikospuré, mycket frukt och grönt är bra. Var försiktig med banan, det kan vara stoppande. Om hon gillar banan så försök hitta ordentligt mogna bananer. Var försiktig med mjölkprodukter, yoghurt är dock bra (eftersom det innehåller goda bakterier som är bra för magen) men man behöver ju inte ge så mycket mjölk att dricka.

    Kommer inte på något mer just nu... Det är jättejobbigt med småbarn och krångliga magar... Hoppas det blir bättre snart!
Svar på tråden Hård i magen,tips!!!!