Mia Skäringer sjukskriven
Forum Grav. komplikationer - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?

  Ons 9 jan 2008 14:10 Läst 49576 gånger Totalt 50 svar
  camill­imill
  Visa endast
  Ons 9 jan 2008 14:10

  Hej.
  Jag fick ett navelbråck under min första graviditet, något som upptäcktes av min mamma (som är barnmorska)10 månader efter förlossningen.

  Jag beslöt då för att kolla upp det i det landsting där jag bor, vilket jag också gjorde. jag vände mig till en gynekolog, som va jäkligt otrevlig och i princip bara sa att "du kan inte förvänta dig att se likadan ut efter som före din graviditet, och om du börjar träna så kommer magmuskulaturen att gå ihop igen, varpå bråcket kommer synas mindre"

  Jag blev ledsen över att inte bli tagen på allvar, men började träna, och allteftersom har jag fått mer och mer ont i mitt bråck. det drar, sticker och vid vissa tillfällen har jag fått trycka tillbaks delar utan (tarmarna?) som liksom vill komma ut ur bråckhålet.

  Jag har tänkt att låta undersöka mig igen, och kontakta kirurgen, som nog är ett bättre forum än gynekologen. Nu har jag dock fått veta att jag är gravid igen. Jag har fått oerhört ont i min navel nu i samband med alla hormoner. det känns lite som när musklerna delade på sig under graviditeten, fast på ett mer obehagligt och stickande sätt.

  Hur som helst. I samband med att jag nu blev gravid, så sökte jag info på internet om navelbråck, men det mesta som går att finna handlar om navelbråck hos nyfödda, och inte hos vuxna kvinnor.
  Jag får ingen information alls om hur en operation går till, mer än att de brukar förstärka bukhinnan (som ju hos de som har navelbråck har gått sönder) med nät.

  Jag undrar hur de går in? Var de lägger snittet? Om de skär ett snitt strax under naveln som fortsätter igenom och strax över naveln, och att dom där delar musklerna och sätter in nätet, eller om det är möjligt att korrigera det hela i samband med ett eventuellt kejsarsnitt?

  Jag har nämligen funderat på om det kanske kan vara bättre att snittas nu, eftersom bråcket blir värre för varje graviditet, och att det förvärras mest i slutet. Om jag då blir snittad två veckor innan istället för att ex gå över två veckor, så gör det en månad i skillnad. Kan de då fixa bråcket i samband med snittet? Är det någon som vet?

  Min dotter vägde 4,1 när hon föddes, och min mage va enorm (finns bild i mitt galleri) och jag förmodar att det finns stor risk att magen kommer att få samma form nu, som sist jag va gravid.
  Jag är jätteorolig inför vad jag ska göra, och huruvida det är direkt olämpligt att jag blir gravid nu innan jag opererat mitt bråck.
  Snälla, är det någon som vet?

 • tösen8­1
  Visa endast
  Mån 3 mar 2008 08:33 #31

  hade väl tänkt sätta igång med barn nr två kring september. jag har ju ingen anning om när jag kommer att få min remiss. jag funderar på att ringa någon och fråga om illamåendet och dom tillfälliga huggningarna i magen är normalt.
  när jag pratade med tjejen på sjukvårdsupplysningen så sa hon att man skulle undvika att lyfta och bära tungt. men hur gör man om man har en 12 kg 19 månaders son. det går ju inte att undvika att bära han. fast jag försöker så länge det går att låta sambon ta han. men helt går ju inte.


  camillimill skrev 2008-02-29 19:47:21 följande:
  tösen81:Ska du snart ha ett barn till så är det Ingen bra ide att opereras innan. det blir skitfula ärr efteråt, och risken finns att det går upp igen, bråcket. Ofta så "lagar" man bråcket med ett metallnät som man syr fast bråcket med, och blir man gravid efter en sådan operation, så kan det göra ont eftersom det tydligen drar i magen.
 • camill­imill
  Visa endast
  Mån 3 mar 2008 09:51 #32

  tösen 81:
  nej, jag förstår vad du menar.
  Själv fick jag motsatta svaret när jag frågade en idiotläkare (gynekolog förvisso) om mitt bråck då när jag först upptäckte det för 2,5 år sedan. Hon sa att jag skulle träna magen (vilket indirekt betyder att jag ska utsätta magen för belastning)..

  Hon va iofs dum i huvudet, och träningen visade sig göra hela bråcket värre, och dessutom fick jag rejält ont, så det är säkert inte att rekommendera..

  Hade jag varit du så hade jag absolut inte opererat mig innan bebis nummer två. dels så är säkert väntetiden några månader (och vill du verkligen opereras i sommar och inte kunna sola och bada på hela sommaren kanske) och dels så är ju läkningsprocessen på ett sår betydligt längre tid än från sommaren till september då du eventuellt blir gravid. Jag hade inte ens riktat in mig på barn i september om jag hade blivit opererad nu i mars månad, eftersom det bara är ett halvår kvar. jag tror att de är bra om man kan ge såret mer tid än så att läka och helt och hundra bli bra innan man tänjer så på ärrbildningen igen med en graviditet.

 • tösen8­1
  Visa endast
  Mån 3 mar 2008 10:17 #33

  tack för ditt svar. jag ska nog ringa och prata med någon definitivt. känner att jag har får nånga frågor.

  hur såg ditt bråck ut? jag får ingen hum om hur det ser du då min inte syns, bara känns.


  camillimill skrev 2008-03-03 09:51:08 följande:
  tösen 81:nej, jag förstår vad du menar.Själv fick jag motsatta svaret när jag frågade en idiotläkare (gynekolog förvisso) om mitt bråck då när jag först upptäckte det för 2,5 år sedan. Hon sa att jag skulle träna magen (vilket indirekt betyder att jag ska utsätta magen för belastning)..Hon va iofs dum i huvudet, och träningen visade sig göra hela bråcket värre, och dessutom fick jag rejält ont, så det är säkert inte att rekommendera..Hade jag varit du så hade jag absolut inte opererat mig innan bebis nummer två. dels så är säkert väntetiden några månader (och vill du verkligen opereras i sommar och inte kunna sola och bada på hela sommaren kanske) och dels så är ju läkningsprocessen på ett sår betydligt längre tid än från sommaren till september då du eventuellt blir gravid. Jag hade inte ens riktat in mig på barn i september om jag hade blivit opererad nu i mars månad, eftersom det bara är ett halvår kvar. jag tror att de är bra om man kan ge såret mer tid än så att läka och helt och hundra bli bra innan man tänjer så på ärrbildningen igen med en graviditet.
 • Mån 3 mar 2008 13:20 #34

  Hej!

  Har inte läst alla svar i tråden men kanske kan mina erfarenheter hjälpa på något sätt.

  Jag fick navelbråck när jag väntade med barn nr 2. Aj, och det blev värre efter att hon var född. Min teori är att livmodern hindrade tarmar mm från att "titta ut" tidigare. I aööa fall så födde jag vaginalt och förloppet gick så snabbt att barnmorskorna glömde att hålla press över bråcket, vilket de fått instruktion från kirurgen att göra. Men jag tror inte att bråcker blev större pga det.

  Om jag inte varit så långt gången när bråcket upptäcktes hade de opererat mig när jag var gravid, men nu var magen redan så stor att de väntade till efter. Mitt råd är således att pressa kirurgen lite till att få op nu inna magen vuxit för mycket så kan du säkert föda vaginalt också!

  Nu är jag gravid (bf 5 april) med trean (barn nr 2 är 19 mån)
  och det svider och bränner ibland när bebis trycker hårt mot ärret, men värre än så är det inte!

  Ärret är också snyggt. Åtminstone är det mycket bättre än alternativet!

  HAr också fått tråkiga kommentarer från kirurgen! Första gången läkaren på mvc skickade remiss fick framförde han på ett mycket klumpigt sätt att jag för det första var överviktig (Nähä, är jag?!) Sedan när jag undrade hur jag skulle göra för att hålla bråcket inne sa han att jag ju kunde gå till Lindex eller någon annan kedja som sålde underkläder och köpa trosor med hård resår. JAg var då gravid i 8 mån. Tack för hjälpen, liksom!
  Nästa kirurg jag träffade efter förlossningen var däremot hur trevlig som helst och jag blev opererad baa någon vecka efter det besöket.

  Lycka till!!!

 • Mån 3 mar 2008 13:26 #35

  Nu har jag läst hela tråden :)
  Det finns specielal gördlar som man kan ha för att hålla bråcket på plats. Inget bekvämt men skönt att slippa att tänka på att tarmarna kan trilla ut när som helst. Usch!

 • tösen8­1
  Visa endast
  Mån 3 mar 2008 15:22 #36

  kan väl lägga till för min del att jag troligt inte kommer att vilja föda vaginalt nästa gång. med min första sprack jag totalt. vet inte om jag psykiskt skulle klara av att krysta nästa gång. känns som om man bara kommer att tänka på att spricka igen. nu vet jag ju hur det är.

 • camill­imill
  Visa endast
  Tis 4 mar 2008 09:36 #37

  terra och tösen:
  nej, jag har inte heller något jättebehov av att föda vaginalt ännu en gång. jag hade jävla massa besvär efteråt, just eftersom jag sprack. (sprack ändå inte ovanligt mycket)

 • camill­imill
  Visa endast
  Tis 4 mar 2008 09:36 #38

  terra:
  Var köpar man en sådan där gördel? Får man det av sjukgymnasten eller får man bekosta det själv?

 • Tis 4 mar 2008 09:44 #39

  OM jag inte minns fel sa den kirurg jag träffade att man borde vänta 3 månader efter en bråckoperation innan man försökte få barn igen. Men jag är inte 100% säker på det, så dubbelkolla det innan ni tror på det.

  Jag tror att efter no 2 kommer jag nog operera mig eftersom jag dels inte vet om det blir någon nummer 3, och dels inte har någon lust att gå och fundera på om tarmarna ska fasta i bråcket. Men nu är jag snart 22 veckor så nu är det bara att hålla tummarna att allt går bra.

 • Tis 4 mar 2008 09:45 #40

  Kan dessutom meddela att jag har en 2åring och också fått vänja sig med att inte bli buren, inte pga bråcket utan pga andra graviditetskomplikationer. Och det går när man måste, om de är så stora fattar de en hel del. Men såklart hänger det på en mycket hjälpsam pappa/partner!

 • Tis 4 mar 2008 09:50 #41

  Då menade jag om du opereras och måste låta bli att bära pga det. Men fattar nu att du redan nu måste låta bli att bära pga att bråcket krånglar. I så fall skulle jag försöka se till att få en operationstid så snart som möjligt istället om jag vore dig.

 • MissNi­ce
  Visa endast
  Tis 4 mar 2008 17:41 #42
  camillimill skrev 2008-03-03 09:51:08 följande:
  tösen 81:nej, jag förstår vad du menar.Själv fick jag motsatta svaret när jag frågade en idiotläkare (gynekolog förvisso) om mitt bråck då när jag först upptäckte det för 2,5 år sedan. Hon sa att jag skulle träna magen (vilket indirekt betyder att jag ska utsätta magen för belastning)..Hon va iofs dum i huvudet, och träningen visade sig göra hela bråcket värre, och dessutom fick jag rejält ont, så det är säkert inte att rekommendera..Hade jag varit du så hade jag absolut inte opererat mig innan bebis nummer två. dels så är säkert väntetiden några månader (och vill du verkligen opereras i sommar och inte kunna sola och bada på hela sommaren kanske) och dels så är ju läkningsprocessen på ett sår betydligt längre tid än från sommaren till september då du eventuellt blir gravid. Jag hade inte ens riktat in mig på barn i september om jag hade blivit opererad nu i mars månad, eftersom det bara är ett halvår kvar. jag tror att de är bra om man kan ge såret mer tid än så att läka och helt och hundra bli bra innan man tänjer så på ärrbildningen igen med en graviditet.
  Har men ett litet bråck e d bra att träna, d kan få magmusklerna att  gå ihop igen
 • tjorvi­g
  Visa endast
  Fre 7 mar 2008 23:02 #43

  Jag var i veckan på ett ultraljud och tala då om mitt bråck. (även gjort tidigare men blev inte tagen på allvar) Spec.läkaren jag träffa var inte så haj på bråck, men den manliga sköterskan begrep lite mer. Han skicka en remiss på en gång till ortopedtekniska. Så dit fick jag gå över på en gång. Där träffa jag en myckt hjälpsam sköterska, som på en gång prova ut ett bråckbälte på mej, också sydde hon på en litenkudde som man kan fästa just över bråcket. Hon sa att det var bara komma dit om jag växer ur den så syr hon den längre. Jätte bra måste jag säga.
  Läkaren sa att bråck blir bättre när man blir större, så det återstår att se. Och han sa även att mindre e farligare, för det nyper hårdare. Och att det oftast e fett som tränger ut å inte tarmen. Men jag vet inte om han har rätt, jag sa att det ser ju ut som tarmen när det ser blått ut. Men han sa -hur vet du att tarmen e blå?

 • Lör 8 mar 2008 05:24 #44

  Mitt ar ocksa blatt vid graviditet ibland, och han har nog ratt varfor skulle tarmen vara bla. Min lakare sa ocksa att storre ar battre, for risken for att det ska klammas blir da mindre.

 • tjorvi­g
  Visa endast
  Lör 8 mar 2008 13:20 #45

  aldre: Jag har ändå svårt att tro att fett skulle se blått ut, när det lyser igenom huden.

 • tjorvi­g
  Visa endast
  Tis 11 mar 2008 14:14 #46
  Svar på #38
  Ts: Har du fått dej någon gördel? Jag tycker den är skön ett par timmar, men sen börjar jag må illa. Suck! Du skrev att det blev värre när du blev större... läkaren sa ju till att det ska bli bättre... Men helt klart har mitt blivit värre, är ju bara i v 21. Hur ska man stå ut?
 • Tor 13 mar 2008 13:26 #47

  Håller med er om att gördeln verkligen inte är bekväm, men jag tyckte att det var något bättre än alternativet i alla fall!!!

  TS: JAg fick en remiss av läkaren till ortopediska kliniken på vårt sjukhus, så provade de ut och sydde om en gördel för att den skull passa mig perfekt. Ibland måste man dock berätta för läkarna att det altsernativet finns att tillgå.... Suck...

  Lycka till än en gång!!

 • camill­imill
  Visa endast
  Fre 14 mar 2008 10:54 #48

  tjorvig:
  Nej, jag har inte fått någon gördel ännu. men ringde till kirurgen förra veckan o kollade om de hade fått in min remiss, vilket de hade. De sa att jag måste opereras efter förlossningen.
  Jag berättade att jag har väldigt ont av bråcket o de sa då att de ville titta på det. Så jag ska dit på tisdag eller onsdag nästa vecka så specialisterna får kolla på det.

  Jag undrar hur jag ska stå ut alltså. samtidigt så vill jag ju absolut inte att de ska operera mig nu när jag är gravid, eftersom ärret kommer se förbannat illa ut då när magen blir så uttänjd.
  Dessutom måste jag sövas, vilket inte är bra för barnet..

  Skit också. Återkommer med mer info efter besöket där om det är någon som vill veta?

 • tjorvi­g
  Visa endast
  Sön 23 mar 2008 00:40 #49

  Vill bara skriva att: bråckbältet larmar när man går genom kontrollen på flyget
  Hade jag inte räknat med så jag var som ett frågetecken när jag pep i mina mammamjukbyxor o mammaT-shirt. Jag fatta inte varför jag pep fören en bra stund senare.

 • Mån 12 aug 2013 20:02 #50

  Hur har det gått för er här?? Jag är nu gravid och har ett navelbråck som krånglar otroligt mycket! Jag är i v 18!!

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!