• camill­imill
    Äldre 9 Jan 14:10
    81877 visningar
    50 svar
    50
    81877

    Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?

    Hej.
    Jag fick ett navelbråck under min första graviditet, något som upptäcktes av min mamma (som är barnmorska)10 månader efter förlossningen.

    Jag beslöt då för att kolla upp det i det landsting där jag bor, vilket jag också gjorde. jag vände mig till en gynekolog, som va jäkligt otrevlig och i princip bara sa att "du kan inte förvänta dig att se likadan ut efter som före din graviditet, och om du börjar träna så kommer magmuskulaturen att gå ihop igen, varpå bråcket kommer synas mindre"

    Jag blev ledsen över att inte bli tagen på allvar, men började träna, och allteftersom har jag fått mer och mer ont i mitt bråck. det drar, sticker och vid vissa tillfällen har jag fått trycka tillbaks delar utan (tarmarna?) som liksom vill komma ut ur bråckhålet.

    Jag har tänkt att låta undersöka mig igen, och kontakta kirurgen, som nog är ett bättre forum än gynekologen. Nu har jag dock fått veta att jag är gravid igen. Jag har fått oerhört ont i min navel nu i samband med alla hormoner. det känns lite som när musklerna delade på sig under graviditeten, fast på ett mer obehagligt och stickande sätt.

    Hur som helst. I samband med att jag nu blev gravid, så sökte jag info på internet om navelbråck, men det mesta som går att finna handlar om navelbråck hos nyfödda, och inte hos vuxna kvinnor.
    Jag får ingen information alls om hur en operation går till, mer än att de brukar förstärka bukhinnan (som ju hos de som har navelbråck har gått sönder) med nät.

    Jag undrar hur de går in? Var de lägger snittet? Om de skär ett snitt strax under naveln som fortsätter igenom och strax över naveln, och att dom där delar musklerna och sätter in nätet, eller om det är möjligt att korrigera det hela i samband med ett eventuellt kejsarsnitt?

    Jag har nämligen funderat på om det kanske kan vara bättre att snittas nu, eftersom bråcket blir värre för varje graviditet, och att det förvärras mest i slutet. Om jag då blir snittad två veckor innan istället för att ex gå över två veckor, så gör det en månad i skillnad. Kan de då fixa bråcket i samband med snittet? Är det någon som vet?

    Min dotter vägde 4,1 när hon föddes, och min mage va enorm (finns bild i mitt galleri) och jag förmodar att det finns stor risk att magen kommer att få samma form nu, som sist jag va gravid.
    Jag är jätteorolig inför vad jag ska göra, och huruvida det är direkt olämpligt att jag blir gravid nu innan jag opererat mitt bråck.
    Snälla, är det någon som vet?

  • Svar på tråden Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?
  • camill­imill
    Äldre 12 Jan 22:35
    #1

    puffar

  • camill­imill
    Äldre 16 Jan 21:33
    #3

    Tack Foresta, och "puffar"..

  • camill­imill
    Äldre 21 Feb 14:27
    #6

    Tack så mycket för era svar.
    Jag har pratat med en läkare i samband med första ultraljudet, som konstaterade att det behöver korrigeras efter förlossnigen sen, men att de, precis som ni säger, inte gör något åt det nu under graviditeten.

    Det som dock oroar mig är att jag har jäkla besvär av bråcket som det är nu. Hela magen är helt körig nu under graviditeten, och jag brukar vakna på nätterna av att det känns som att hela maginnehållet är på väg ut genom naveln. Oerhört frustrerande, obehagligt och äckligt.

    Har ni samma problem? Ni som är gravida alltså? Jag fasar ju för hur det kommer att kännas sen när bebisen sparkar just på det där bråckstället. Huu...

  • camill­imill
    Äldre 25 Feb 10:59
    #19

    jesus. Här har det hänt mycket under de dagar jag varit borta från FL.
    Jag vill veta allt!

    Den typ av teknik som flera av er beskriver känner jag inte alls igen från vad läkaren sa till mig. (visserligen ingen från kirurgen, men ändå)
    Han berättade om 2 möjliga alternativ:

    Antingen lägger de ett lodrät snitt strax ovanför naveln, och alltså inget diagonalt snitt alls. Han sa att de kanske blir en 5-10 cm långt o att de då förstärker med nät innan de syr fast naveln i nätet (så att den inte pekar ut som idag)innan de syr ihop magen igen.

    Det andra alternativet är att de går in o gör en titthålsoperation. Då går de in strax ovanför naveln med (vad jag fattade det som) instrument och syr ihop magen utan att behöva snitta. Jag fattade inte riktigt, men val av operation (alltså om det blir med nät eller titthål) berodde tydligen på bråckets omfattning samt på vad kirurgen föredrig.

    Hur stort bråck (alltså hur brett) är/var era navelbråck?

    Jag är skitglad att så många har svarat, eftersom jag har sökt efterrmation på nätet som en galning, det mesta handlar om bråck hos gamla eller nyfödda, och jag passar liksom inte riktigt in i någon av de kategorierna.
    Vore jätteintressant att få se kort på era bråck om ni har det?

    Som sista fråga undrar jag om de korrigerar musklerna i samband med en bråckoperation? Mina muskler har inte gått ihop efter graviditeten, och jag misstänker att det har med bråcket att göra.
    Hur långt efter förlossningen kan man göra sin bråckoperation?

    SÅ tacksam för svar. /Camilla

  • camill­imill
    Äldre 26 Feb 11:32
    #22

    miss nice:
    jag vill ha alla tips du kan undvara. Jag är oerhört tacksam över att här finns någon som kan svara på frågor som tom jobbar på operation!

    japp, han skulle skriva en remiss till en kirurg. jag bor mellan varberg o Borås, som ligger strax söder om Göteborg, så jag antar att operationen blir i varberg eller borås.

    Tror du han pratat om en tarmbråcksoperation? Jävlar i helvete vad okunnigt i så fall. Blir jättearg!
    Mitt bråck är ca 3-4 cm brett ovanför naveln, och runt naveln är det bredare än så.

    Han pratade om att de antingen snittar strax ovanför naveln rakt upp, eller att de syr ihop med en titthålsoperation och att de då alltså inte behöver öppna upp något alls, mer än ingångshålen för instrumenten.
    Hur stort brukar ärren bli på ett ungefär? Hur långt och hur brett? Och syr de fast naveln så att den inte står rakt ut efter bråcket är korrigerat?

    Tusen tack!

  • camill­imill
    Äldre 29 Feb 19:47
    #25

    tösen81:

    Ska du snart ha ett barn till så är det Ingen bra ide att opereras innan. det blir skitfula ärr efteråt, och risken finns att det går upp igen, bråcket. Ofta så "lagar" man bråcket med ett metallnät som man syr fast bråcket med, och blir man gravid efter en sådan operation, så kan det göra ont eftersom det tydligen drar i magen.

  • camill­imill
    Äldre 29 Feb 23:20
    #27

    Miss Nice:
    Ja, vad märket på nätet heter vet jag inte, men det är ju iaf en form av nät i metallmaterial som används, och att operera ett område som strax där efter ska bli uttänjt så pass som en mage blir vid en graviditet är inte att rekommendera om du googlar på bråckoperationer eller magoperationer i allmänhet.

    En titthålsoperation är säkert en annan sak, men jag fattade det som att (när jag pratade med min läkare) att den typen av operationer är mindre vanliga och egentligen bara används vid mycket små bråck. Och har man ett så pass litet bråck att man inte har problem av det finns väl egentligen ingen anledning att operera alls innan man fått de barn man vill ha, eftersom sannorlikheten för komplikationer (tex att det blir en inklämning) är mindre än risken att få fula ärr efter operationen om man blir gravid igen.

    Jag har dessutom läst både här i denna tråd (inlägg nr 4) och på andra ställen att det finns risk för (om man får göra en operation vill säga, och alltså inte klarar sig med en titthålsvariant)att det drar, stramar och gör ont av nätet om man är gravid, eftersom nätet är fast och inte rörligt som övriga delar av det som "växer" med magen.

    Hur långt blir ärret i fråga om det är tal om en vanlig operation? Jag antar att det naturligtvis beror på bråckets omfattning, men på ett ungefär? behöver dom öppna upp mycket bredare än vad själva bråcket är brett?
    Usch.. det här är riktigt nervöst, tycker jag..

    Och dessutom så har jag blivit informerad om att jag evnetuellt måste snittas eftrsom risken för att bråcket förvärras ökar mot slutet av graviditeten, och speciellt under värkarbetet.
    Så då får man två mindre snajsiga ärr på sin mage.

  • camill­imill
    Äldre 3 Mar 09:51
    #32

    tösen 81:
    nej, jag förstår vad du menar.
    Själv fick jag motsatta svaret när jag frågade en idiotläkare (gynekolog förvisso) om mitt bråck då när jag först upptäckte det för 2,5 år sedan. Hon sa att jag skulle träna magen (vilket indirekt betyder att jag ska utsätta magen för belastning)..

    Hon va iofs dum i huvudet, och träningen visade sig göra hela bråcket värre, och dessutom fick jag rejält ont, så det är säkert inte att rekommendera..

    Hade jag varit du så hade jag absolut inte opererat mig innan bebis nummer två. dels så är säkert väntetiden några månader (och vill du verkligen opereras i sommar och inte kunna sola och bada på hela sommaren kanske) och dels så är ju läkningsprocessen på ett sår betydligt längre tid än från sommaren till september då du eventuellt blir gravid. Jag hade inte ens riktat in mig på barn i september om jag hade blivit opererad nu i mars månad, eftersom det bara är ett halvår kvar. jag tror att de är bra om man kan ge såret mer tid än så att läka och helt och hundra bli bra innan man tänjer så på ärrbildningen igen med en graviditet.

  • camill­imill
    Äldre 4 Mar 09:36
    #37

    terra och tösen:
    nej, jag har inte heller något jättebehov av att föda vaginalt ännu en gång. jag hade jävla massa besvär efteråt, just eftersom jag sprack. (sprack ändå inte ovanligt mycket)

  • camill­imill
    Äldre 4 Mar 09:36
    #38

    terra:
    Var köpar man en sådan där gördel? Får man det av sjukgymnasten eller får man bekosta det själv?

  • camill­imill
    Äldre 14 Mar 10:54
    #48

    tjorvig:
    Nej, jag har inte fått någon gördel ännu. men ringde till kirurgen förra veckan o kollade om de hade fått in min remiss, vilket de hade. De sa att jag måste opereras efter förlossningen.
    Jag berättade att jag har väldigt ont av bråcket o de sa då att de ville titta på det. Så jag ska dit på tisdag eller onsdag nästa vecka så specialisterna får kolla på det.

    Jag undrar hur jag ska stå ut alltså. samtidigt så vill jag ju absolut inte att de ska operera mig nu när jag är gravid, eftersom ärret kommer se förbannat illa ut då när magen blir så uttänjd.
    Dessutom måste jag sövas, vilket inte är bra för barnet..

    Skit också. Återkommer med mer info efter besöket där om det är någon som vill veta?

Svar på tråden Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?