• Terra1

    Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?

    Hej!

    Har inte läst alla svar i tråden men kanske kan mina erfarenheter hjälpa på något sätt.

    Jag fick navelbråck när jag väntade med barn nr 2. Aj, och det blev värre efter att hon var född. Min teori är att livmodern hindrade tarmar mm från att "titta ut" tidigare. I aööa fall så födde jag vaginalt och förloppet gick så snabbt att barnmorskorna glömde att hålla press över bråcket, vilket de fått instruktion från kirurgen att göra. Men jag tror inte att bråcker blev större pga det.

    Om jag inte varit så långt gången när bråcket upptäcktes hade de opererat mig när jag var gravid, men nu var magen redan så stor att de väntade till efter. Mitt råd är således att pressa kirurgen lite till att få op nu inna magen vuxit för mycket så kan du säkert föda vaginalt också!

    Nu är jag gravid (bf 5 april) med trean (barn nr 2 är 19 mån)
    och det svider och bränner ibland när bebis trycker hårt mot ärret, men värre än så är det inte!

    Ärret är också snyggt. Åtminstone är det mycket bättre än alternativet!

    HAr också fått tråkiga kommentarer från kirurgen! Första gången läkaren på mvc skickade remiss fick framförde han på ett mycket klumpigt sätt att jag för det första var överviktig (Nähä, är jag?!) Sedan när jag undrade hur jag skulle göra för att hålla bråcket inne sa han att jag ju kunde gå till Lindex eller någon annan kedja som sålde underkläder och köpa trosor med hård resår. JAg var då gravid i 8 mån. Tack för hjälpen, liksom!
    Nästa kirurg jag träffade efter förlossningen var däremot hur trevlig som helst och jag blev opererad baa någon vecka efter det besöket.

    Lycka till!!!

  • Terra1

    Nu har jag läst hela tråden :)
    Det finns specielal gördlar som man kan ha för att hålla bråcket på plats. Inget bekvämt men skönt att slippa att tänka på att tarmarna kan trilla ut när som helst. Usch!

  • Terra1

    Håller med er om att gördeln verkligen inte är bekväm, men jag tyckte att det var något bättre än alternativet i alla fall!!!

    TS: JAg fick en remiss av läkaren till ortopediska kliniken på vårt sjukhus, så provade de ut och sydde om en gördel för att den skull passa mig perfekt. Ibland måste man dock berätta för läkarna att det altsernativet finns att tillgå.... Suck...

    Lycka till än en gång!!

Svar på tråden Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?