• aldre

    Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?

    Ursäkta sent svar. Jag fick också det med no 1, och blev först rekommenderad av en kirurgläkare att operera det innan jag satsade på en no 2. Samma person berättade att det finns två sätt att operera, antingen syr man ihop hålet med bara ens existerande kött, eller så syr man ihop det mot ett nät. Metoden beror på hur stort det är, vilket de inte riktigt vet förrän de öppnat upp en. Snittet måste vara där naveln är, eftersom det är där de ska laga.

    Kollade dock runt lite och det verkade skilja sig hur man gör, så jag bokade in tid med en annan läkare (också han kirurg), och han sa att det finns inga klara svar. Efter lite diskuterande sa han dock att om det vore han skulle han nog väntat till efter barnafödande, för risken med tarmvred är mycket liten, och risken med att ha opererat in ett nät är att det stramar och gör ont där man sytts ihop med nätet (eftersom nätet är fast och kroppen flexibel). Plus att det finns en risk att bråcket kommer tillbaka vid en nästa graviditet även om det opererats.

    Jag beslutade mig därför att chansa på att det kommer gå bra, så jag opererade mig inte och väntar nu no 2.

    Så, summa summarum, ingen fara att du är gravid. Får du riktigt ont i bråcket ska du åka in, men så länge du kan peta in det igen och det inte gör så ont ska det inte vara någon fara. Och operera dig just nu kommer de inte vilja göra.

    Vad jag fattar kan man inte kombinera det med ett kejsarsnitt heller, för de brukar de ju lägga på andra ställen. Plus att man måste vara sövd för bråckoperation, men man vill inte söva gravida kvinnor. Dessutom får man inte bära tungt efter operationen, och med en lite är inte det alltid så lätt...

    Hoppas detta hjälpte, det är all info jag lyckats få fram!

  • aldre

    Jag är ju fortfarande i vecka 20 så jag vet inte exakt hur det kommer kännas senare, men å andra sidan sa min läkare att jag förmodligen hade bråcket redan från när jag föddes men att innan jag blev gravid var det så litet så det aldrig märktes. Minns dock att det spände och tryckte redan i förra graviditeten och ibland blev naveln blå, men min gynekolog visste inte varför. Så förmodligen var det pga bråcket. Har också för mig att jag inte kände det senare i graviditeten, men kan ju inte svära på att hålet inte blev större i samband med födseln. Svårt att säga än alltså.

  • aldre

    Vad jag förstår är det om tarmarna kommer ut genom eller på något sätt kläms i hålet som det kan bli stopp i tarmarna (dvs. ett slags tarmvred). Och om det händer kan de brista, vilket är mkt farligt om det händer. Men så länge man kan peta in tarmarna och det obekväma slutar ska det vad jag vet inte vara någon fara.

    För lite info, se här:
    www.vardguiden.se/Article.asp
    www.vardguiden.se/Article.asp&C=2432

  • aldre

    Hej igen,

    Den kirurg jag träffade sa att man kunde operera när man vill, men man får inte bära tungt eller länge under flera veckor efteråt (vilket ju kan vara lite svårt med små barn). Så jag tror det är mest en praktisk avvägning när du väljer att göra det.

    Mitt bråck verkar vara en 3-4 cm i diameter.

    Hittade en till länk (på engelska) som beskriver rätt ok de risker som finns med att inte operera bråcket.

    www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002935.htm

  • aldre

    OM jag inte minns fel sa den kirurg jag träffade att man borde vänta 3 månader efter en bråckoperation innan man försökte få barn igen. Men jag är inte 100% säker på det, så dubbelkolla det innan ni tror på det.

    Jag tror att efter no 2 kommer jag nog operera mig eftersom jag dels inte vet om det blir någon nummer 3, och dels inte har någon lust att gå och fundera på om tarmarna ska fasta i bråcket. Men nu är jag snart 22 veckor så nu är det bara att hålla tummarna att allt går bra.

  • aldre

    Kan dessutom meddela att jag har en 2åring och också fått vänja sig med att inte bli buren, inte pga bråcket utan pga andra graviditetskomplikationer. Och det går när man måste, om de är så stora fattar de en hel del. Men såklart hänger det på en mycket hjälpsam pappa/partner!

  • aldre

    Då menade jag om du opereras och måste låta bli att bära pga det. Men fattar nu att du redan nu måste låta bli att bära pga att bråcket krånglar. I så fall skulle jag försöka se till att få en operationstid så snart som möjligt istället om jag vore dig.

  • aldre

    Mitt ar ocksa blatt vid graviditet ibland, och han har nog ratt varfor skulle tarmen vara bla. Min lakare sa ocksa att storre ar battre, for risken for att det ska klammas blir da mindre.

Svar på tråden Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?