• camillimill

    Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?

    Hej.
    Jag fick ett navelbråck under min första graviditet, något som upptäcktes av min mamma (som är barnmorska)10 månader efter förlossningen.

    Jag beslöt då för att kolla upp det i det landsting där jag bor, vilket jag också gjorde. jag vände mig till en gynekolog, som va jäkligt otrevlig och i princip bara sa att "du kan inte förvänta dig att se likadan ut efter som före din graviditet, och om du börjar träna så kommer magmuskulaturen att gå ihop igen, varpå bråcket kommer synas mindre"

    Jag blev ledsen över att inte bli tagen på allvar, men började träna, och allteftersom har jag fått mer och mer ont i mitt bråck. det drar, sticker och vid vissa tillfällen har jag fått trycka tillbaks delar utan (tarmarna?) som liksom vill komma ut ur bråckhålet.

    Jag har tänkt att låta undersöka mig igen, och kontakta kirurgen, som nog är ett bättre forum än gynekologen. Nu har jag dock fått veta att jag är gravid igen. Jag har fått oerhört ont i min navel nu i samband med alla hormoner. det känns lite som när musklerna delade på sig under graviditeten, fast på ett mer obehagligt och stickande sätt.

    Hur som helst. I samband med att jag nu blev gravid, så sökte jag info på internet om navelbråck, men det mesta som går att finna handlar om navelbråck hos nyfödda, och inte hos vuxna kvinnor.
    Jag får ingen information alls om hur en operation går till, mer än att de brukar förstärka bukhinnan (som ju hos de som har navelbråck har gått sönder) med nät.

    Jag undrar hur de går in? Var de lägger snittet? Om de skär ett snitt strax under naveln som fortsätter igenom och strax över naveln, och att dom där delar musklerna och sätter in nätet, eller om det är möjligt att korrigera det hela i samband med ett eventuellt kejsarsnitt?

    Jag har nämligen funderat på om det kanske kan vara bättre att snittas nu, eftersom bråcket blir värre för varje graviditet, och att det förvärras mest i slutet. Om jag då blir snittad två veckor innan istället för att ex gå över två veckor, så gör det en månad i skillnad. Kan de då fixa bråcket i samband med snittet? Är det någon som vet?

    Min dotter vägde 4,1 när hon föddes, och min mage va enorm (finns bild i mitt galleri) och jag förmodar att det finns stor risk att magen kommer att få samma form nu, som sist jag va gravid.
    Jag är jätteorolig inför vad jag ska göra, och huruvida det är direkt olämpligt att jag blir gravid nu innan jag opererat mitt bråck.
    Snälla, är det någon som vet?

  • Svar på tråden Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?
  • tjorvig

    Cidi78: Hur menar du brast? Vad hände då! Hur vet man det? Gör det ännu ondare? Putar ut mer typ eller?

  • tjorvig

    Cidi78: Hur menar du brast? Vad hände då! Hur vet man det? Gör det ännu ondare? Putar ut mer typ eller?

  • aldre

    Jag är ju fortfarande i vecka 20 så jag vet inte exakt hur det kommer kännas senare, men å andra sidan sa min läkare att jag förmodligen hade bråcket redan från när jag föddes men att innan jag blev gravid var det så litet så det aldrig märktes. Minns dock att det spände och tryckte redan i förra graviditeten och ibland blev naveln blå, men min gynekolog visste inte varför. Så förmodligen var det pga bråcket. Har också för mig att jag inte kände det senare i graviditeten, men kan ju inte svära på att hålet inte blev större i samband med födseln. Svårt att säga än alltså.

  • Cidi78

    Jag märkte att det brast då det gjorde ont när man kom emot naveln, det kom vätska ur den och så gick det inte att trycka in bråcket. Det var stenhårt. Det är farligt om ett bråck brister därför måste man operera akut. Jag hade också navelbråck från födslen men det sprack nu när jag är 30... konstigt men sant! Lycka till och gå inte och ha ont i onödan. det är en läkare som måste konstatera att de inte är farligt!!

    //Cidi78

  • Bruden1
    Cidi78 skrev 2008-02-23 09:38:30 följande:
    Jag märkte att det brast då det gjorde ont när man kom emot naveln, det kom vätska ur den och så gick det inte att trycka in bråcket. Det var stenhårt. Det är farligt om ett bråck brister därför måste man operera akut. Jag hade också navelbråck från födslen men det sprack nu när jag är 30... konstigt men sant! Lycka till och gå inte och ha ont i onödan. det är en läkare som måste konstatera att de inte är farligt!!//Cidi78
    Vad är det som e farligt om det brister? Vad kan hända? Hur allvarligt ä det?
  • Cidi78

    Ledsen att säga men det är farligt om det brister då det inte blir någon blodtillförsel genom tarmen vilket i sin tur kan leda till att människan dör. Detta är nog inget du behöver oroa dig för då läkarna alltid oppererar en akut som i mitt fall om de anser att det behövs. Gå nu til doktorn och kolla!!

    Lycka till!!

  • aldre

    Vad jag förstår är det om tarmarna kommer ut genom eller på något sätt kläms i hålet som det kan bli stopp i tarmarna (dvs. ett slags tarmvred). Och om det händer kan de brista, vilket är mkt farligt om det händer. Men så länge man kan peta in tarmarna och det obekväma slutar ska det vad jag vet inte vara någon fara.

    För lite info, se här:
    www.vardguiden.se/Article.asp
    www.vardguiden.se/Article.asp&C=2432

  • MissNice

    Hur mkt detaljer vill d uveta ang operationen? JObbar på operation så ja har sten koll på detaljer....
    Annars e d precis som d andra säger, man lägger ett litet snitt under navlen viker upp den lilla snutten o syr fast ett när om nu kirurgen vill d, eller så tar man suturtråd o syr me i ställer för nät, d beror lite på kirurgen!

  • camillimill

    jesus. Här har det hänt mycket under de dagar jag varit borta från FL.
    Jag vill veta allt!

    Den typ av teknik som flera av er beskriver känner jag inte alls igen från vad läkaren sa till mig. (visserligen ingen från kirurgen, men ändå)
    Han berättade om 2 möjliga alternativ:

    Antingen lägger de ett lodrät snitt strax ovanför naveln, och alltså inget diagonalt snitt alls. Han sa att de kanske blir en 5-10 cm långt o att de då förstärker med nät innan de syr fast naveln i nätet (så att den inte pekar ut som idag)innan de syr ihop magen igen.

    Det andra alternativet är att de går in o gör en titthålsoperation. Då går de in strax ovanför naveln med (vad jag fattade det som) instrument och syr ihop magen utan att behöva snitta. Jag fattade inte riktigt, men val av operation (alltså om det blir med nät eller titthål) berodde tydligen på bråckets omfattning samt på vad kirurgen föredrig.

    Hur stort bråck (alltså hur brett) är/var era navelbråck?

    Jag är skitglad att så många har svarat, eftersom jag har sökt efterrmation på nätet som en galning, det mesta handlar om bråck hos gamla eller nyfödda, och jag passar liksom inte riktigt in i någon av de kategorierna.
    Vore jätteintressant att få se kort på era bråck om ni har det?

    Som sista fråga undrar jag om de korrigerar musklerna i samband med en bråckoperation? Mina muskler har inte gått ihop efter graviditeten, och jag misstänker att det har med bråcket att göra.
    Hur långt efter förlossningen kan man göra sin bråckoperation?

    SÅ tacksam för svar. /Camilla

  • MissNice

    TS: Låter som den där gyn dr babblat om en tarmbråcks op.

    Be om remiss till en kirurg....Vart bor du? Kanske vill ha tips

Svar på tråden Navelbråck. Någon som har/haft eller vet hur en op går till? Blir bråcket värre av en ny graviditet?