• Äldre 22 Jan 09:33
    7514 visningar
    16 svar
    16
    7514

    Disel, bensin eller etanol-bil?

    Det är inte läge att köpa bensinbil längre med tanke på miljö och bränslepris.

    Nya etanolbilar liksom andra miljöbilar får 10.000 kr i miljöbilspremie från vägverket. Den betalas ut till dig när du har ägt bilen i några månader. Dessutom får du betala lägre skatt och kan få fri parkering i en del städer om du har miljöbil. En del försäkringsbolag erbjuder lägre premier om man har miljöbil. Etanolbilar drar mer bränsle när man kör på etanol jämfört med bensin så man tjänar i princip ingenting på bränslekotnaden. Exempel på miljöbilar:

    - Saab 9-3, 9-5 (Etanol)
    - Ford Focus (Etanol)
    - Volvo V50, V70 (Etanol
    Många fler bilmärken har eller kommer med etanolmotorer i år.

    Bilar som kan drivas med biogas är de mest miljövänliga i nuläget. Men de har ofta kort räckvidd och när gasen tar slut har man en liten bensinstank att köra vidare. De känns ganska slöa och det finns inte gas att tanka överallt, speciellt inte norr om Mälardalen. Tankar man naturgas så försvinner dessutom miljöfördelen. Det finns flera bilmärken som har gasbilar. Volvo har dock lagt ner tillverkningen.

    Dieselbilar är idag mycket renare än tidigare och därför har skatten sänkts. Den ligger dock högre än för en bensinsbil och dieselbilar är ofta dyrare i inköp. Därför måste man ha en lite längre årlig körsträcka för att det ska löna sig. Minst 2000 mil/år i många fall. Dieselbilar drar mindre bränsle än bensinbilar och släpper ut mindre koldioxid. Släpper bilen ut mindre än 120g co2/km så klassas den som miljöbil av Vägverket och får premien. Du får också fri parkering i många städer. Däremot slipper du inte trängselskatt i Stockholm ännu med en dieselbil som är miljöbil. Men detta ska förmodligen ändras under året.

    Slutligen har vi hybridbilar som oftast drivs med bensin och elmotor. De räknas som miljöbilar i alla sammanhang även om till exemepl Lexus har en stor hybrid-SUV som släpper ut mer än många mindre bensinbilar. Toyota Prius är ett exempel på hybrid.

  • Äldre 22 Jan 23:17
    #3

    Läste någonstans att det finns ett förslag om att man inte ska kunna lastbilsregistrera vanliga personbilar i framtiden.

  • Äldre 23 Jan 09:46
    #5

    K J N skrev 2008-01-23 06:45:48 följande:


    Helt rätt.Smygregistreringen av vanliga personbilar är ett gissel som har legat bakom två helt onödiga skattehöjningar för oss som kör riktiga lastbilar.Rimligtvis så borde man kräva minst 180 cm öppen lastyta för att få registera som lastbil.Idag sätter folk bara in galler på sina gamla 245 så blir det en lastbil.
    Pratade med en kille om detta. Man kan plocka bort gallret när man har registreringsbesiktigat till lastbil. Om man stoppas av polisen säger man bara att man har för avsikt att registrera tillbaka bilen till personbil. Det fuskas nog en hel del med det här.
Svar på tråden Disel, bensin eller etanol-bil?