• Systra­Mi
    Äldre 29 Feb 23:05
    144999 visningar
    57 svar
    57
    144999

    Vad kostar det att gå på Lundsbergs skola ??

    Men... när man läser lagen så står det ju:

    "I 4 kap. 4 § skollagen anges att utbildningen i grundskolan skall vara avgiftsfri för eleverna. De skall utan kostnad ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. I verksamheten får dock förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna.

    I 5 kap. 21 § skollagen anges att utbildningen i gymnasieskolan skall vara avgiftsfri för eleverna. De skall utan kostnad ha tillgång till böcker, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. Huvudmannen får dock besluta att eleverna skall hålla sig med enstaka egna hjälpmedel. I verksamheten får också förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna.

    Motsvarande bestämmelser gäller för de fristående skolorna 9 kap. 7 och 10 §§ skollagen.

    I förarbetena till skollagen, prop. 1985/86:10, fick bestämmelserna ifråga sin nuvarande lydelse där det talas om obetydliga kostnader angående grundskolan och egna hjälpmedel för gymnasieskolan. Sistnämnda bestämmelse har genom prop. 1990/91:85 snävats in till enstaka egna hjälpmedel. Praktiskt betydelselösa avsteg från principen om kostnadsfri utbildning får enligt förarbetena förekomma. Vidare sägs att det inte generellt går att säga vad som utgör en obetydlig kostnad. Huvudman-nen tolkar bestämmelserna och gör en bedömning i varje enskilt fall."

    www.skolverket.se/content/1/c4/47/54/PM%20avgifter.slutligt.dok.pdf

    www.notisum.se/rnp/sls/lag/19851100.HTM

    35000 kan ju inte precis räknas som en obetydlig kostnad (eller?)... så vad är det då man tar betalt för?

  • Systra­Mi
    Äldre 1 Mar 09:18
    #32

    annelie ek skrev 2008-02-29 23:42:48 följande:


    Jag tror inte det är så dyrt att man behöver bli ekonomiskt oberoendeMen jag tror sannerligen att det är en bra skola om man har de ekonomiska förutsättningarna. Barnen skaffar sig ju åtminstone bra kontakter inför framtiden.Men är skolan öppen för vem som helst?eller är det bara särskilt utvalda som får gå där?
    På deras hemsida står de att de har ett "förmånligt" lån i samarbete med SEB för studiefinasiering, så det finns ju fler vägar att gå än att bara ta av familjeförmögenheten
  • Systra­Mi
    Äldre 2 Mar 11:10
    #44
    sakoline skrev 2008-03-02 02:00:48 följande:
    Skulle aldrig sätta mitt barn på en skola som lundsberg:läst samma tidning som du gjort ts, och där har det t.ex. stått om mobbing.har ni inte läst boken ondskan?klart det är fördomar, då jag aldrig gått där, men jag tror att det blir en rätt hård miljö där då barnen inte har sina föräldrar nära och det blir en annan slags gemenskap á la Flugornas herre. bara en teori.sen satsas det säkert högt på utbildningen, med högutbildade lärare och en massa idrottsaktiviteter. men jag tror inte det är sunt ändå... bo borta sådär... karaktärsdanande kanske.
    Fast t.ex. naturbruksgymnasium har ofta internat för sina elever. Bodde själv ett tag på internat och har än idag vänner därifrån. Man åkte ju hem på helgerna och det fanns alltid personal tillgänglig.
Svar på tråden Vad kostar det att gå på Lundsbergs skola ??