Idol-Noah: "Göteborgare är alltid extra sköna"
Forum Grav. komplikationer - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Har du frågor kring underfunktion av sköldkörtel/Levaxin före eller under graviditet?

  Ons 5 mar 2008 22:16 Läst 12888 gånger Totalt 42 svar
  Pearl7­4
  Visa endast
  Ons 5 mar 2008 22:16

  Ställ gärna frågor till mig, jag har pratat med många läkare, specialister och läst det mesta som finns kring hur det påverkar chans att bli gravid, risk under graviditet, ökad risk för missfall, missbildningar etc. Har själv underfunktion, fått flera missfall, varit felbehandlad och önskar att någon hade kunnat berätta om detta innan jag frösökte bli gravid. Hoppas kunna hjälpa någon annan nu!

 • Tor 6 mar 2008 14:29 #1

  Antar att du inte vet något särskilt om överproduktion? Det är väl inte alls samma sjukdomstillstånd eller symptom om jag förstått det rätt.
  Jag har just fått diagnosen hypertyeros (giftstruma) och till på köpet plussat nämligen. Jag har visserligen redan fått träffa både endokrinolog och specialistmödravården, men det skulle vara skönt att prata med nån som vet hur det ÄR.

 • Pearl7­4
  Visa endast
  Tor 6 mar 2008 14:47 #2
  Svar på #1
  Hej Saki,
  Grattis till plussandet! Det är ju helt olika behandling för överproduktion jfr underproduktion men jag vet att det är lika viktigt att behandal rätt under graviditet oavsett vilket problem man har med sköldkörteln. För min del har det varit en hel del oro över dosering, dels eftersom mina värden ändrades ganska snabbt i början av graviditeten och dels för att många läkare/gynekologer/barnmorskor inte vet så mycket om det och hur viktigt det är att behandla rätt. Mina bästa råd är att ställa krav på att bli kollad ofta även om amn känner sig tjatig eller fånig, det har man rätt till! Jag ahde stabila värden på TSH i 2-3 månader tills runt v12 då min ämnesomsättning plötsligt ökade markant och jag fick äta mer Levaxin. det händer mycket med hormonerna udner de frsta gravmånaderna så läs på själv på nätet och ställ krav på kontroller så går det säkert bra!
 • Tor 6 mar 2008 14:59 #3

  Jag är född med denna sjukdom du skriver om.. så fort jag fick reda på mitt tillstånd ringde jag så klart min läkare och berättade som det var.. ska tilläggas även att för ett år sen var jag på väg att DÖ för att jag hade en grov underproduktion.. men läkaren sa inget om att det skulle vara någon risk eller så, det är bara att jag går på täta kontroller för detta.. och att det skulle vara svårt att få barn vet jag knappast.. vi skyddade oss med antingen piller och kondom, men katjing!! Här bär jag nu på en liten bebis!!
  Jag vet inte om jag kanske har det lättare för att jag har den medfödd, men ju mer man tänker på denna sjukdomen desto mer stressad blir man, och då är det klart att risken för missfall eller att man inte får barn överhuvudtaget blir större... men när har du fått dina misfall??

  Och Saki, jag vet även hur det är för din del.. eftersom min transport med hormonerna ut i kroppen är HELT körd så lever jag HELT på min levaxin.. och så klart kan det även innebära att ibland kan jag ha för mycket eftersom jag inte har någon "termostat" eller så som bestämmer hur mycket levaxin jag behöver om dagen..
  Jag för min del tycker att det är mer obehagligt att ha för HYPERtyreos än HYPO.. jag vet hur obehagligt det är med hjärtklappningarna, svettningarna och att ständigt gå på högvarv, och jag förstår verkligen att du oroar dig just nu.. men jag tror inte jag behöver göra det, bara du går på täta kontroller och håller koll på värdena..
  Jag kan tycka att dessa två sjukdomar har blossat upp alldeles för mycket på senare tid!! Sluta oroa er, ta tabletten som ni ska, gå till doktorn och bli komtrollerade om sen tror jag att ni kan slappna av och njuta PRECIS lika mycket som jag =)

 • Tor 6 mar 2008 15:13 #4

  Tack för era svar!

  Jag är inte så orolig faktiskt, eftersom både endokrinologen och läkaren på spec-mvc bedyrade att det säkert skulle gå finfint med graviditeten. Dessutom har jag aldrig mått riktigt dåligt, det enda symptomet jag reagerade på var den höga pulsen. I övrig har jag känt mig frisk hela tiden! Och nu när jag käkat Tiotil i 4 veckor, har jag normal puls och känner alltså ingenting alls av sjukdomen.
  Jag ska ta prover på endokrin en gång i månaden till att börja med, samt gå på specialistmödravården då. Utöver det går jag ju dessutom till min "vanliga" barnmorska på mvc.

  Jag känner heller inte av graviditeten på något negativt sätt, mår inte illa som jag gjorde förra gången med sonen. Har dock sett ett pickande hjärta på VUL, så jag vet att det är OK därinne.

  Jag kanske är lyckligt lottad som inte tycker att jag har några direkta problem med den här sjukdomen?

 • Pearl7­4
  Visa endast
  Tor 6 mar 2008 18:36 #5

  Jag fick veta att fostret dött i v11 resp v12 men då de varit döda i ett par veckor, dvs missed abortion där jag inte märkte av det alls förrän jag fick göra ultraljud.

 • Tor 6 mar 2008 20:18 #6

  Hm, ja, jag har genomgått ett MA tidigare, så givetvis är jag lite nojig för det denna gång. Förra gången var jag ju frisk som en nötkärna också. Så visst, jag kommer absolut inte att ta något för givet förrän jag varit på nästa UL som är den 4 april, men jag kommer inte heller att gå runt och vara svinnervös, det mår varken jag eller lillpyret bra av.

 • Pearl7­4
  Visa endast
  Tor 6 mar 2008 20:42 #7

  Helt rätt inställningen, jag försöker tänka så också!

 • Tor 6 mar 2008 22:41 #8

  Men när ni fick MA, kände ni ändå typ mensvärk i magen då, dvs växtvärk, eller det stannade upp??

 • Fre 7 mar 2008 08:10 #9

  Nej, jag kände ingenting alls. Och det var ju det som fick mig att bli misstänksam.

 • Fre 7 mar 2008 08:31 #10

  Jag har haft mängder med mf.. Men har även 3 friska barn.. Sista gången jag blev gravid med sonen hade jag haft 3 mf innan och fick börja utredning..
  Det visade sig att jag hade på gränsen till underfunktion.. Och fick börja med 25mikrogram per dag..

  Men nu till frågan. jag minns inte vad man skall ha för värde?? Finns det någon som kan berätta det för mig?? Alltså minsta och högsta..

  För har man haft 8-9 mf så börjar man ju undra.. Och jag vill INTE ha ytterligare ett..

Svara i tråden: Har du frågor kring underfunktion av sköldkörtel/Levaxin före eller under graviditet?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Gravid
Svara i tråden...

Innehåll