• Pearl7­4
    Äldre 5 Mar 22:16
    14643 visningar
    42 svar
    42
    14643

    Har du frågor kring underfunktion av sköldkörtel/Levaxin före eller under graviditet?

    Ställ gärna frågor till mig, jag har pratat med många läkare, specialister och läst det mesta som finns kring hur det påverkar chans att bli gravid, risk under graviditet, ökad risk för missfall, missbildningar etc. Har själv underfunktion, fått flera missfall, varit felbehandlad och önskar att någon hade kunnat berätta om detta innan jag frösökte bli gravid. Hoppas kunna hjälpa någon annan nu!

  • Svar på tråden Har du frågor kring underfunktion av sköldkörtel/Levaxin före eller under graviditet?
  • Pearl7­4
    Äldre 6 Mar 14:47
    #2
    Svar på #1
    Hej Saki,
    Grattis till plussandet! Det är ju helt olika behandling för överproduktion jfr underproduktion men jag vet att det är lika viktigt att behandal rätt under graviditet oavsett vilket problem man har med sköldkörteln. För min del har det varit en hel del oro över dosering, dels eftersom mina värden ändrades ganska snabbt i början av graviditeten och dels för att många läkare/gynekologer/barnmorskor inte vet så mycket om det och hur viktigt det är att behandla rätt. Mina bästa råd är att ställa krav på att bli kollad ofta även om amn känner sig tjatig eller fånig, det har man rätt till! Jag ahde stabila värden på TSH i 2-3 månader tills runt v12 då min ämnesomsättning plötsligt ökade markant och jag fick äta mer Levaxin. det händer mycket med hormonerna udner de frsta gravmånaderna så läs på själv på nätet och ställ krav på kontroller så går det säkert bra!
  • Pearl7­4
    Äldre 6 Mar 18:36
    #5

    Jag fick veta att fostret dött i v11 resp v12 men då de varit döda i ett par veckor, dvs missed abortion där jag inte märkte av det alls förrän jag fick göra ultraljud.

  • Pearl7­4
    Äldre 6 Mar 20:42
    #7

    Helt rätt inställningen, jag försöker tänka så också!

  • Pearl7­4
    Äldre 7 Mar 21:45
    #17

    En kommentar till normalvärdena för TSH - de allmänna gränsvärdena som rekommenderas är 0,3-4,0 men det kommer förmodligen ändras. För den som vill bli eller är gravid så är 4 för högt, då ska man ligga under 2 och hellre lågt än högt.

    Ell: 100 om dagen är en hög startdos, en vanlig dos att hamna på efter att man justerat den och hormonerna stabiliserats är 100-150 men de flesta börjar nog med 25-50. Själv tog jag 50 i flera år, sedan 75 och efter flera missfall och svårigheter att bli gravid så höjde jag till 100. En bit in i denna graviditet behövde jag plötsligt höja igen så nu tar jag 125. Det sägs att man i snitt brukar behöva en dosökning på 25-50% under graviditeten, därför ska man ha koll på det i början.

    Ett råd från mig som förlitade mig på att min husläkare hade koll - fråga efter ditt TSH och T4 värde och håll koll själv för det var inte så roligt att min läkares inkompetens på ämnet orsakade missfall och infertilitet i 1,5 års tid. hade jag läst om det själv och tagit reda på mer tidigare så hade det säkerligen sett annorlunda ut!

  • Pearl7­4
    Äldre 8 Mar 08:38
    #19

    Ell: Det finns en ökad risk för missfall om man läser i div undersökningar, hur stor den är vet jag inte. Men det skadar ju inte att hålla kolla själv på sitt TSH värde och frösökra sig om att det ligger under 2. Viktigast fram till v12 eftersom fostret börjar producera eget sköldkörtelhormon omkring då och är beroende av att du har tillräckligt innan (eget+konstgjort i form av tyroxin)

  • Pearl7­4
    Äldre 10 Mar 14:53
    #38

    Intressant att följa er diskussion om läkare och tilltro till dem. ajg har själv vlivit felbehandlad och när jag till slut bokade tid hos en endokrinilog (specialist på bla hormoner)så sa han klart och tydligt att om jag hade ätit tillräckligt med Levaxin så hade jag med stor sannolikhet inte fått gå i över 1 år utan att bli gravid och att mina 2 missfall (som skedde i den känsligaste perioden när hjärnan utvecklas och tillgång på sköldkörtelhormon är kritiskt)hade kunnat undvikas. SÅ mitt råd är att prata med en eller föera läkare om man är osäker, och ställa frågor till andra som varit i samma situation för man lär sig om sin egen sjukdom med tiden.

  • Pearl7­4
    Äldre 10 Mar 19:13
    #41

    Runt v7-9, om det finns för lite hormon då så kan inte utvecklingen ske normalt och ofta blir det då fel och fostret dör (varför det är vanligt med missfall omkring då också antar jag). Men de säger att fram till ca v12 eller lite därefter så är hormonnivån hos mammam avgörande. Efter det börjar fostret producera eget hormon.

Svar på tråden Har du frågor kring underfunktion av sköldkörtel/Levaxin före eller under graviditet?